En Sıcak Konular

Gül, Gabon Cumhurbaşkanı onuruna yemek verdi

18 Temmuz 2012 22:13 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk halkının Afrika ile ilişkisinin yüzyıllardır kesintisiz sürdüğünü belirterek, ''Bu geleneksel bağlarımızdan güç alarak, Afrika ülkeleri ve halkları ile işbirliğimizi her alanda geliştiriyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba onuruna Çankaya Köşkü'nde yemek verdi. Gül ve Ondimba, konuklarını resepsiyon salonunun girişinde karşıladı.

Yemeğe, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile milletvekilleri, akademisyenler, iş adamları ve diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Gabon'u, siyasi ve ekonomik istikrarı, doğal güzellikleri ve kişi başına düşen yüksek milli geliri ile Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri olarak gördüklerini söyledi.

Orta Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu'nun (ECCAS) merkezinin Libreville'de bulunmasının, Gabon'un kıtadaki müstesna konumunu açık şekilde gösterdiğini belirten Gül, ''Gabon bu güçlü pozisyonunu, 2010-2011 döneminde başarıyla yürüttüğü BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği ile taçlandırmıştır'' diye konuştu.

Gerek bölgesinin gerekse dünyanın dikkatini çeken bir kalkınma hamlesi gerçekleştiren Gabon ile ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün gerçekleştirdiğimiz kapsamlı görüşmelerde, ülkelerimiz arasındaki dostluk, kardeşlik ve işbirliğini daha da kuvvetlendirecek siyasi irade ve kararlılığı bir kez daha teyit etmekten büyük memnuniyet duydum. Geçen sene söz verdiğim üzere, Libreville büyükelçiliğimiz bu yıl ocak ayında faaliyete geçti. Gabon'un da yakında Ankara'da büyükelçilik açma kararı, işbirliğimizin geleceği bakımından ziyadesiyle sevindirici. 'Gelişen Gabon' projesinin, başta enerji, turizm ve müteahhitlik olmak üzere, çeşitli sektörlerde sunduğu fırsatlarla işbirliğimizin pekiştirilmesinde anahtar rol oynayacağına inanıyorum. Bu bakımdan, projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu tekrar vurgulamakta yarar görüyorum.

Türkiye'nin Afrika açılımı, 2008'de Afrika Birliği ile kurulan stratejik ortaklıkla şüphesiz yeni bir safhaya girdi. Ancak Türk halkının Afrika ile ilişkisi yüzyıllardır kesintisiz sürmektedir. Bu geleneksel bağlarımızdan güç alarak, Afrika ülkeleri ve halkları ile işbirliğimizi her alanda geliştiriyoruz. Gabon'un, Afrika kıtasına yönelik tüm gayretlerimizde yakın bir ortak olarak yanımızda yer alacağına da güveniyoruz.

Türkiye ile Gabon arasında bu kadar kısa süre içinde en üst seviyede karşılıklı iki resmi ziyaret gerçekleştirilmesi, ikili ilişkilerimizi perçinleyen muhabbetin en güzel ispatıdır. Mübarek Ramazan ayının hemen öncesinde gerçekleşen bu tarihi ziyaretinizin, işbirliğimizde yeni ufuklar açacağına inanıyorum.''

Cumhurbaşkanı Gül, Gabon halkına esenlik ve refah dileyerek konuşmasını tamamladı.

-''Türkiye'nin yanı başımızda olacağına inanıyorum''-

Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba ise ziyaretinin karşılıklı işbirliği için sağlam temeller atmayı sağlayacağını belirterek, ''Türkiye'nin kalkınma hedeflerimize ulaşma yolunda yanı başımızda olacağına gönülden inanıyorum'' dedi.

Türkiye'deki işletme ve endüstri kuruluşlarını, ülkesinde ekonomi, endüstri ve ticaret sektörlerine yatırım yapmaları ve girişimlerde bulunmaları konusunda desteklediğini dile getiren Ondimba, ''Gerçekleştirmiş olduğumuz reformların, Türk şirketleri için yatırımların güvende olacağı, canlı bir ticari ortam sağlayacağı hususunda sizi temin ederim. Türk şirketlerinin Gabon'un kalkınması ve endüstrileşmesine yönelik çabalarımıza teknik bilgi birikimleriyle katkıda bulunduklarını görmeyi umuyorum'' diye konuştu.

Ondambi, Türk halkına refah ve esenlik dileğinde bulundu.

aa


Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,377 µs