En Sıcak Konular

Başsavcı Aykut Cengiz Engin emekliliğe hazırlanıyor

18 Temmuz 2012 16:41 tsi
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, 34 yıldır sürdürdüğü savcılık mesleğine 22 Temmuz'da yaş haddinden emekli olarak veda ediyor.

Yozgat'ta 1947 yılında dünyaya gelen Aykut Cengiz Engin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1971 yılında mezun olduktan sonra, memleketinde 5,5 yıl serbest avukat olarak çalıştı. Savcılık mesleğine 1978 yılında Adana Karataş'ta başlayan Engin, Tatvan ve Sapanca cumhuriyet savcılığı yaptıktan sonra, 1990 yılında Kadıköy Cumhuriyet Savcısı olarak atandı.

Burada 6 yıl görev yapmasının ardından İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (İDGM) savcılığına atanan Engin, Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden ''Susurluk'', ''Nesim Malki Cinayeti'' ve ''Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırılması'' soruşturmalarını yürüttü.

Yaptığı soruşturmalarla kamuoyu tarafından tanınır hale gelen Engin, 2000 yılının mayıs ayında İDGM Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildi.

Aykut Cengiz Engin'in görev yaptığı süre içerisinde İDGM'de, zarara uğratılan bankaların yöneticilerine yönelik soruşturmalar başta olmak üzere, kamuoyu tarafından yakından takip edilen, pek çok çıkar amaçlı suç örgütü, uyuşturucu ticareti ve terör örgütü soruşturmalarına imza atıldı.

Engin, 2003 yılında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildi. Bu görevi yürüttüğü sırada kendisine bağlı bulunan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen ''Balyoz Planı'', ''Ergenekon'', ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' gibi soruşturmalar gündem oluşturdu.

Bölge adliye mahkemelerinin kurulmasıyla 2011 yılında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı görevine getirilen Engin, 65 yaşını doldurduğu 22 Temmuz'da yaş haddinden emekli olarak 34 yıldır sürdürdüğü savcılık mesleğine veda etmeye hazırlanıyor.

Kaynak: AA



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs