En Sıcak Konular

Arzu: Ülkenin bölünmesini istemiyoruz

18 Temmuz 2012 15:21 tsi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Miras ve Mera Kanunu ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Kutbettin Arzu, ülke topraklarının bölünmesini istemediklerini belirtti.

Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) ve Türkiye Kırmızı Et üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB)'nce düzenlenen ''Hayvancılık Sektörü Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu'' toplantısı Erenler İlçesindeki Elmas Otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Türkiye'de tüketilen kadar et üretemediklerini ancak ithalata bağımlı hale gelmelerinin kendilerini korkuttuğunu ifade etti. Kırmızı et ithalatının sektörü zora soktuğunu savunan Yörük, AB'nin en büyük pazarlarından biri hale geldiklerini kaydetti. Et ithalatının sayılı firmalara avantaj sağlamasının kendilerini endişeye sevk ettiğini anlatan Yörük; "Besicimiz zarar ediyor, 6 ay sonra ne olacağını da bilmiyor. Besiciye güven vermezsek, yatırım yapmaz, işletmesini kapatır.

Bunları üzülerek söylüyorum. Besiciye güven vermek zorundayız. Bizim önerdiğimiz sistemde gram et ithal etmeyeceğiz. Et ithal etmeden, besicilerimizi destekleyerek üretimi artırmalıyız. Bu şekilde sektör daha sağlıklı hale gelir." dedi.

Hükümetin sektörün gelişmesinde attığı adımları desteklediklerini belirten Yörük, şunları söyledi; "Hükümetimizin altına imza attığı kararlar sektörümüzün gelişmesi adına bizleri mutlu ediyor. Çocuklarımıza süt içeren uygulamanın sürekliliğinin sağlanması lazım. Bunun yanı sıra milli içeceğimiz ayran dünyaya tanıtılmalıdır. Bu ayran, tüm dünya için Türkiye standartlarıyla tescil edilmelidir."

"DEVLET KASAPÇILIĞI BIRAKMALI"

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç ise Et ve Balık Kurumu'nun özelleştirilmesini istediklerini belirtti. İthal eden bir ülke yerine, ihraç eden bir ülke olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Tunç, "Yıllardır tarımın ardında kalan sektörümüzün kabuklarını kırma vakti gelmiştir. Bu anlamda atılmasını beklediğimiz adım, devletimizin kasapçılığı bırakmasıdır. Biz EBK ve TİGEM arazilerinin bir bölümüne talibiz. Üretmeyen bir toplum mutlaka kaybedecektir." ifadesini kullandı.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu da kurdukları Ulusal Süt Kayıt Merkezi ile hangi sanayicinin, hangi bölgeden sütü kaça aldığını gördüklerini belirtti. Okul Sütü Projesi'nin çok önemli olduğunun altını çizen Koyuncu, şöyle konuştu; " 2010 yılında süt fiyatı, 85 kuruştu. Bugün de 80 kuruş. Bu proje, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amacıyla yapıldı. Bunun yanı sıra süt fiyatların dengelenmesi amacını taşıyor. Bu ülkenin paralarının ithal ete verilmesini istemiyoruz."

HAYVAN ÜRETİCİLERİ BAKAN YARDIMCISI İLE TARTIŞTI

Toplantıya katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da Türkiye'de istikrarın olduğunu ve ülkenin büyüdüğünü söyledi.Hükümetin yaptığı uygulamalarda hem tarım hem da hayvancılık sektörlerinin geliştiğini kaydeden Arzu, "Tarım kanunumuz yoktu, çıktı. Türkiye'de neyin nerede iyi yetiştiği belli değildi, ülkeyi 30 havzaya böldük. Tarımda ve hayvancılıkta verilen destekler de kat kat arttı. Nakit olarak verilenlerin dışında, birçok görünmeyen ve tarıma, hayvancılığa verdiğimiz destekler var. Bu da verdiğimiz desteğin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Tarımda 23 milyardan 63 milyar liralık üretime geldik. Bunu el birliğiyle üretimi artırarak yaptık. Hayvancılıkta da böyle bir gelişim sağladık. Süt üretiminde ve et üretiminde büyük artışlar sağladık. Dünyada tarımsal üretimde 11. sıradan 7. sıraya yükseldik. Hükümetimiz, üreticinin önündeki taşları kenara attı, Türkiye böyle gelişti." diye konuştu.

Arzu, Miras ve Mera Kanunu ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü, ülke topraklarının bölünmesini istemediklerini dile getirdi. Toplantıya katılan bazı hayvan üreticileri ekonomik sorun yaşadıkları gerekçesiyle Arzu'ya konuşması sonrası tepki gösterdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise hayvan ithalatının, devam edeceğini belirterek üreticilerin rekabete hazırlanması gerektiğini ifade etti. Devletin et sektöründe yalnızca denetleyen olmaması gerektiğini vurgulayan Yavuz, şunları dedi; "Devlet neden kıyma ve et satsın. Bıraksın bu işi özel sektöre. Artık EBK'yı satacak mı, ne yapacak bilemiyorum. Fakat özel sektör küstürülmemeli ve desteklenmelidir."

Kaynak: CİHAN



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,738 µs