En Sıcak Konular

Gül: BM'nin çabaları yetersiz

18 Temmuz 2012 15:02 tsi
Gül: BM'nin çabaları yetersiz "Çabaların hiçbir yeterli değil. Maalesef Kofi Annan'ın ilk açıkladığı plandan bugüne 'sözüm ona ateşkesin sağlandığı günden bu yana' şiddetli çatışmalar devam etmekte, şehirler daha çok bombalanmakta ve maalesef sivil insanlar çok daha fazla öldürülm

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'de şiddetin durması amacıyla Birleşmiş Milletler nezdinde çabaların yeterli olmadığını belirterek, 'Maalesef Kofi Annan'ın ilk açıkladığı plandan bugüne 'sözüm ona ateşkesin sağlandığı günden bu yana' şiddetli çatışmalar devam etmekte, şehirler daha çok bombalanmakta ve maalesef sivil insanlar çok daha fazla öldürülmekte ve göç de hızlanmaktadır' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kendi halkını bu kadar bombaladıktan sonra ve bu kadar ölümlerden sonra çok süratli bir şekilde yapılacak şey Suriye'de halkın iradesinin çok açık bir şekilde ortaya konacağı yeni bir yönetimdir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün resmi davetlisi olarak Ankara'ya gelen Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılandı. Türkiye ve Gabon ulusal marşlarının 21 pare top atışı eşliğinde çalınmasının ardından Ondimba, şeref kıtasını selamladı. Törene, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da katıldı. Törenin ardından iki Cumhurbaşkanı baş başa görüşmeye geçti.

İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına inandığını ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı özellikle Ramazan ayı başlarken Türkiye'ye gelmek istedi ve Türkiye'de hiç değilse Ramazan'ın ilk gününde İstanbul'u görecek. Bütün bunlar iki ülke arasındaki işbirliğinin tezahürüdür" şeklinde konuştu.

"ÇABALARIN HİÇBİRİ YETERLİ DEĞİL"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'de şiddetin durması amacıyla Birleşmiş Milletler nezdinde çabaların sürdüğünün hatırlatılması üzerine, "Çabaların hiçbir yeterli değil. Maalesef Kofi Annan'ın ilk açıkladığı plandan bugüne 'sözüm ona ateşkesin sağlandığı günden bu yana' şiddetli çatışmalar devam etmekte, şehirler daha çok bombalanmakta ve maalesef sivil insanlar çok daha fazla öldürülmekte ve göç de hızlanmaktadır.

Türkiye'ye karşı göçler 40 bini geçti. Yine başka ülkelerde, Ürdün'de aynı şekilde herkes kaçmakta, görünen şey şu ki Suriye'yi bugünlerde görmek istemezdik ama maalesef Suriye bugünlere gelmiştir. Bundan sonra ne yapılırsa yapılsın çok geçtir ve yapılan her şey de çok azdır. Bunu söylemekten gerçekten çok büyük bir üzüntü duyuyorum ancak işlerin bu noktaya girmeden bunları söylediğimiz için bugün bunları söylüyorum. Yapılacak şey gerçeği kabul edip, meşruiyetini tamamen kaybolmuş bir yönetim var. Kendi halkını bu kadar bombaladıktan sonra ve bu kadar ölümlerden sonra çok süratli bir şekilde yapılacak şey orada halkın iradesinin çok açık bir şekilde ortaya konacağı yeni bir yönetimdir" ifadelerini kullandı.

"KARŞILIKLI KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ İÇERİSİNDE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ"

Bir gazetecinin Türkiye ile Gabon arasındaki ilişkilerin hangi alanlarda devam edeceğine ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Gerek daha önceki ziyaretimde yaptığımız görüşmelerde, gerek bugün baş başa ve heyetlerarası yaptığımız görüşmelerde ortaya çıkan şey şudur; her şeyin başı ekonomik kalkınmadır, halkların mutluluğudur. Gabon'un kısa süre içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı'nın vizyonu çerçevesinde kalkınmasını gerçekleştirmesi mümkündür. Çünkü Gabon Afrika'da kaynakları olan bir ülkedir. Çok büyük nüfus yükü de olmayan bir ülkedir. Dolayısıyla her şey gerçekleştirilebilir, yeter ki her şey iyi organize edilsin, iyi bir işbirliği içerisinde olsun. Muhakkak ki Sayın Cumhurbaşkanı hedeflerine ulaşmak için kendisi birçok görüşmeler yapıyor ama Türkiye'ye verdiği önemi bildiğim için biz de aynı önemi veriyoruz. Türkiye'nin kalkınmasının dinamosu özel sektördür. Yarın Türkiye'nin çok önemli iş adamlarıyla bir araya gelecektir. Onlar da daha önce net bilgilendirilmiştir. Dolayısıyla bu ilişkilerimizin birinci amacı ekonomik işbirliğidir.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ekonomik işbirliği tek taraflı çıkar ilişkisi üzerine kurulu değildir. Geçmişte Afrika'nın kötü tecrübesi vardır birçok ülkeyle. Kıymetli varlıkları, madenleri sadece alınmıştır. Biz böyle bir ticari ilişki içerisinde değiliz. Biz karşılıklı kazan-kazan ilişkisi içerisinde ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Ekonomik ilişkilerimizin geliştiği birçok Afrika ülkesi var. Bütün bunlar birinci önceliğimiz. İkincisi istikrar, güven çok önemlidir. Afrika'da birçok istikrarsızlıkları görüyoruz. Bazı radikal akımların istikrarı bozduğunu görüyoruz. Halbuki kalkınma istikrarla olabilir. İç çatışmaların olduğu bir ülkede ne yatırım söz konusu olabilir ne ticaret olabilir. Afrika'nın en istikrarlı ülkelerinden birisi Gabon'dur. Dolayısıyla bu konuda da işbirliğini önemsiyoruz" cevabını verdi.

GABON CUMHURBAŞKANI ONDİMBA: "SOMUT OLMAK LAZIM"

Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba ise, "Ülkelerimiz arasındaki işbirliği alanı çok geniş ama Sayın Cumhurbaşkanı ve ben, bizim rolümüz her şeyden önce kapıları açmaktır, gerekli çerçeveyi oturtmaktır. Yatırım yapmak isteyen iş adamlarının yatırımları korunmalıdır. Aynı zamanda da onlar çok güçlü bağları kurmalıdır aralarında. Sadece anlaşma yapmakla yetinmemek ve somut olmak lazım" dedi. 

Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs