En Sıcak Konular

Ensarioğlu: BDP'lillere müdahale edilmemeliydi

18 Temmuz 2012 14:55 tsi
Diyarbakır'daki olayları valinin aldığı yasak kararının körüklediğini belirten AK Parti'li Ensarioğlu polisin tavrını da eleştirdi: "Polis, BDP'li vekillere müdahale etmemeliydi"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AKŞAM'ın dün manşetine taşıdığı Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın sözlerini değerlendirdi. Ensarioğlu'nun valilik kararını eleştiren ve dikkat çeken açıklamalarının satır başları şöyle:


- SÖYLEMLERİMİZLE ÖRTÜŞMÜYOR: Diyarbakır Valisi 'yasak' kararını savunurken, 'miting tarihinin demokratik özerkliğin ilan edildiği ve Silvan olaylarının yaşandığı güne denk gelmesini ve 14 Temmuz'un sembolleştirilmek istendiği'ni gerekçe gösteriyor. Yetkililer açısından bu gerçekçi olabilir. Ancak bir gerçek daha var, 'yasak' kararı olayları körüklemiştir. AK Parti'nin öncelikli söylem ve hedeflerinin başında yasaklara karşı olması var. Valiliğin BDP mitingini yasaklaması, AK Parti'nin hedef ve söylemleriyle örtüşmüyor.


- SİYASI SONUÇLARI OLUR: Mitingin yasaklanması BDP'nin amacına hizmet etmiştir. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olayların ardından yaptığı açıklamada, 'amacımıza ulaştık' dedi. Bu olayların, siyasi sonuçları da olur. BDP, bir siyasi partidir. Doğal olarak da miting yapma hakkına sahiptir. Polisin, milletvekillerinin siyasi faaliyetine müdahalesi yanlıştır. Görüntüler, yaşanan olaylar şık değil. Milletvekillerinin orada gördüğü müdahaleyi tasvip etmiyorum. Elbette BDP de, miting konusunda bu kadar ısrarcı olmamalıydı.


- PARTİDE ÇATLAK YOK: BDP'liler, Atalay'ın girişimlerine rağmen miting izni çıkmamasını 'AK Parti'de çatlak olarak' değerlendirdi. Bu yaklaşım doğru değil. Valiğin bu kararını, İçişleri Bakanı'na danışılarak alındığı kanaatindeyim. Ancak bunun 'çatlak' olarak yorumlanması zorlama bir görüş. AK Parti'de çatlak yok, doğruyu bulma çabaları var. Bu kapsamda demokratikleşme süreci de devam ediyor.

ÖNCELİK 'EYLEMSİZLİK' KARARI OLMALI

'PKK'nın da çözüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini' söylediğimde bir analiz yaptım. Savaşı bitirmek, şiddete son vermek istiyorsak PKK'yı görmezden gelemeyiz. PKK gibi örgütlere yönelik 'silah bırakma' dayatmasından sonuç alınamıyor. Öncelik eylemsizlik kararı, süreç devam ederken de silahların bırakılması gelmelidir. Kürt sorunun çözümü için öncelikle karşılıklı güven ikliminin kurulması gerekli. PKK için 'kendilerinin ne olacağına' dair, ikna edici bir planın olması gerekiyor. Devletin, PKK'nın silah bırakacağına samimiyetle güvenmesi lazım. Hükümetimizin de çözüm için kararlı olduğunu göstermesi gerekiyor. Doğacak olan güven ortamıyla birlikte silahların bırakılması kendiliğinden gelecektir. Sorun bekleyerek değil, üzerine gidilerek çözülür.

SOMUT BİR GÖRÜŞME TALEBİ GELMEDİ

KÜRT sorununda çözüm için 'diyalog kurulamıyor' eleştirilerini haksız buluyorum. Oslo süreci sabote edilmiştir. Kimi muhatap alacaksınız? BDP'nin Kürt sorunun çözümünde özgür bırakılması ve yetkilendirilmesi gerekiyor. BDP; PKK değildir ama bağımsız da değildir. Başbakanımız için, 'BDP ile görüşmüyor demek' de doğru değil. BDP, çözüm adına şimdiye kadar Başbakanımız'dan somut bir görüşme talep etmemiştir.

AKŞAM



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,641 µs