En Sıcak Konular

Ankara bu silahları istiyor

18 Temmuz 2012 10:44 tsi
Ankara bu silahları istiyor ABD'den silah alımı için yeni formüller

Türkiye, ABD Kongresi’ne takılan Predator tipi insansız hava aracı satışı sonrasında yeni formüller üretiyor. ABD’den 5 insanlı keşif aracı kiraladı. Bir süredir beklenen 3 Süper Cobra helikopterin satın alınması için gerekli mektubu da Washington’a gönderdi. Dün yapılan Savunma Sanayii toplantısında ise terörle mücadale amacıyla ANKA’ların silahlandırılması kararı çıktı.

Türkiye, Suriye’deki gelişmeler ve PKK ile mücadelede sıcak geçen yaz aylarında ABD’den silah takviyesi yaptı.

ABD Kongresi’nin muhalefeti nedeniyle, satın almayı planladığı silahlı insansız hava aracı Predator konusunu kasımdaki Amerikan başkanlık seçimlerinin sonrasına erteleyen Türk Hükümeti, ABD Yönetimi’nin onayını gerektirmeyecek bir formülle bir Amerikan şirketinden insanlı keşif uçakları kiraladı. İşlem, hem kiralama olması hem de söz konusu silahların stratejik bir önem içermemesi nedeniyle de Washington ve Ankara arasında diplomatik bir müzakere yürütülmeden halledildi.

Anlaşma şirketle

 Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Pentagon’a bağlı yabancı silah satışları masası yetkilisi Paul Ebner, “Söz konusu uçaklar, Türkiye ve ABD şirketi arasında doğrudan bir ticari kiralamanın parçasıdır. Bizim birimimizin bu konuya bir dahli olmamıştır” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın silah satışlarını da kapsayan askeri işlerden sorumlu yetkilisi de, yine Türkiye’nin bu işleminde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir rolü olmadığını açıkladı.

...

Öte  yandan Türk Hükümeti, ABD Yönetimi tarafından 28 Ekim 2011’de ABD Kongresi’ne satış bildirimi yapılan üç Süper Cobra helikopter için de iki hafta önce kabul mektubunu imzalayarak Washington’a gönderdi. Üst düzey bir Türk Savunma Bakanlığı yetkilisinin ifadesiyle PKK ile mücadelede Predatorler’den bile daha hayati önem taşıyan, gelişmiş saldırı helikopterlerinin 2011’in sonunda Türkiye’de olması planlanıyordu. Ancak Amerikan bürokrasisindeki geciklemeler nedeniyle, Norfolk’taki bir askeri üste kullanıma hazır bekleyen helikopterler için Türkiye’ye gerekli evrak ancak Mayıs ayında yollandı. Türkiye de inceleme sonrası Temmuz başı satış kabul mektubunu imzalayarak Washington’a gönderdi.

Tolga Tanış / Hürriyet (İlgili kısım)



Bu haber 2,105 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs