En Sıcak Konular

Sınırları kaldıran 'barış enerjisi'

18 Temmuz 2012 10:31 tsi
Sınırları kaldıran 'barış enerjisi' Türkiye, tam da şu günlerde, tarihindeki en güçlü enerji atılımını yapmak üzere. Türkiye-Suriye sınırına...

Türkiye, tam da şu günlerde, tarihindeki en güçlü enerji atılımını yapmak üzere. Kılıçdaroğlu bunu görmüyor. Ama görmesi imkânsız, çünkü görürse CHP olmaz. Mesela Maliki yönetimi de artık, K.Irak’taki doğal kaynakların merkezi yönetiminin değil, orada yaşayan Kürtlerin olduğunu göremiyor, zaten gördüğü an bırakıp gitmesi gerekir. Kürtler, tarihlerinde ilk defa özgürce, binlerce yıl yaşadıkları topraklarda bulunan zenginliklere sahip çıkıyorlar ve bu zenginliği, bölgedeki en istikrarlı ülke olan Türkiye ile birlikte değerlendirme iradesi ortaya koyuyorlar.

 Barzani tam da bunu yapıyor. Bu çok önemli adım, Barzani’den başlayıp, barış için çok önemli bir adım atan ve karşılığını bulan Zana’ya kadar uzanıyor. Maalesef bizi barışa, petrolün ve gazın milyarlarca dolara dönüşecek zenginliği yaklaştırdı. İşte bunun için bölgede barış şimdi hiç olmadığı kadar güçlü.

Çünkü barış, Exxon-Mobil’in kasası üzerinden ABD’ye, Türkiye üzerinden AB’ye ulaşacak para ve enerji anlamına da geliyor. Bakın iş bununla da bitmiyor. Libya devriminden önce Sahra çölüne dev güneş enerjisi santrallerinin kurulacağını yazmıştım. Bu dev enerji projesinin benzeri yakında Türkiye-Suriye sınırlarına kurulacak. Bölge, barışla birlikte, yalnız fosil yakıtı enerji geçişlerinin merkezi olmayacak, başta güneş enerjisi olmak üzere, alternatif enerji ve endüstriyel tarım merkezi olacak ve Mezepotamya’da yeni bir uygarlık yeniden inşa edilmeye başlanacak.

Tabii ki Irak merkezi yönetimi buna direnecek, tabii ki Türkiye’de, bildiğiniz çevreler, onların küresel omuzdaşları, savaşa kadar varan kartlarını oynayacaklar.

Hem Avrupa’nın hem de Türkiye dâhil Ortadoğu coğrafyasının yeniden bir ulus-devletler cehennemine dönmesi için, Esad gibi katilleriyle katliamlara devam edecekler. Ama sonuçta artık bitti. Maliki, Putin, Esad, Merker gibiler teker teker gidecek. ABD’de neoconlar, Türkiye’de de CHP’li ulusalcılar iktidar olamayacak. 

Cemil Ertem / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 1,157 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs