En Sıcak Konular

ABD'den ürperten uyarı!

17 Temmuz 2012 22:04 tsi
ABD'den ürperten uyarı! Obama'nın bilişimcisi: Siber savaşlara hazır olun, 11 Eylül'den daha beter olacak

İzmir'de 40'tan fazla ülkeden 500'e yakın bilişimciyi buluşturan Uluslararası Bilgisayar Yazılımı ve Uygulamaları Konferansı'na (COMSPAC 2012) katılan ABD Başkanı Barack Obama'nın bilgi güvenliği danışmanı Dr. George Strawn, sonuçları 11 Eylül'den daha ağır olacak siber savaş uyarısında bulundu. Genç neslin bilgi güvenliği konusunda duyarsızlığını vurgulayan Strawn, "Günümüzde nükleer santraller ve çok özel fabrikalar yazılımlarla yönetiliyor. Önümüzde 11 Eylül'den daha büyük tehdit siber savaş dediğimiz yazılım kaynaklı saldırılar. Bunların sonucu 11 Eylül'den beter olabilir" dedi. Bu tip suçlarla mücadelede tarihin ilk yazılı kanunu olan Hammurabi Kanunları'na göndermede bulunan Dr. Strawn, "Hammurabi Kanunları güncellenmeli. Bir programcının yazdığı program nedeniyle, bir güvenlik açığı nedeniyle bir sistem zarar görürse, bu programcı gerektiğinde ölüm cezası kadar ağır bir ceza ile cezalandırılmalı" dedi.

Bu yıl 36. kez düzenlenen Uluslararası Bilgisayar Yazılımı ve Uygulamaları Konferansı (COMSPAC 2012)'nda dünyanan 40 değişik ülkesinden 500'ü aşkın bilişim uzmanı, akademisyen buluştu. Swissotel Grand Efes'te başlayan ve 20 Temmuz'a kadar sürecek konferansın önemli tartışma konusunu ise bilgi güvenliği ve siber savaş tehdidi oluşturdu.

Beyaz Saray Bilgi Güvenliği Danışmanı Dr. George Strawn, dünyada artan sosyal medya kullanımının bilgi ve bilişim güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Bu konuda hukuksal kuralların etkin bir biçimde devreye giremediğini belirten Strawn, "Yazılımdan kaynaklanan kusurlarda sorumluluk üstlenmek için ya da hesap sormak için kanun oluşturulmalı. Bunun için dünyanın ilk yazılı kanunu olan Hammurabi Kanunları'nı güncellemek gerekiyor. Artık günümüzde bir güvenlik açığından kaynaklanan problemler etkili sonuçlar yaratabilecek duruma geldi. Hammurabi kanunlarını güncellemek gerekirse, bir programcının yazdığı program eğer istenmeyen, bir güvenlik açığı nedeniyle başkasına zarar verirse, bu programcı gerektiğinde ölüm cezası kadar ağır bir ceza ile cezalandırılmalı" dedi.

SİBER SALDIRILAR ARTACAK Strawn, siber fiziksel sistem olarak adlandırılan yazılımla yönetilen fabrika, nükleer santral ve devlet güvenlik mekanizmalarına dikkat çekerek, "Şu an nükleer santraller, fabrikalar yazılımla yönetiliyor. Bunlar gerçek zamanlı sistemlerdir. 24 saat çalışırlar. Yazılımdaki en küçük bir hata nükleer santralde krize neden olabilir. 11 Eylül ile karşılaşan ABD'nin yazılımdan kaynaklanan bir güvenlik açığının ortaya çıkaracağı tehdit nedeniyle ortaya çıkacacak siber savaşa karşı mücadele ediyor. Çünkü, bunun maliyeti 11 Eylül'den çok daha fazla olabilir" diye konuştu.

SON KULLANICI EĞİTİLMELİ Konuşmasında genç neslin artan sosyal medya kullanımına da değinen Dr. Strawn, "Sosyal medya bilgi güvenliğini değiştiriyor. Çünkü, bizim kuşağımız ile genç nesil, bilgi güvenliği konusunda farklı düşünüyor. Bizim için gizli olan, yeni nesil gençler için değil. Sosyal medya paylaşıma açık. Bu da bilgi güvenliğini tehdit ediyor. Bu konuda oluşabilecek olumsuzluklara karşı son kullanıcıların da eğitilmesi gerekiyor. Biz kullanıcıya verdiğimiz servislerin sayısını artırmaya çalışıyoruz. Kullanıcı birçok bilgi ve servise ulaşabiliyor. Bunu sağlamak iyi. Ama aslolan kullanıcın o ortamda güvenliğini sağlamak. Hizmet verirken kullanıcının güvenliğini de sağlamayız" şeklinde konuştu.

UYDU/HAMMURABİ KANUNLARI NEDİR? Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'da yaratılan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı kanunlarından biridir. Arkeolog Jean Vincent Scheil'in 1901'de Susa, Elam'da bulduğu (bugünkü Huzistan, İran) ve Fransa'ya taşıdığı Hammurabi Kanunları'nın yazılı olduğu stel, Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Yaklaşık iki metrelik silindirik bir taşın üstüne çivi yazısı ile yazılmış olan kanunlar tam 282 maddedir. O maddelerden bir kısmı şöyle: "Bir kimse bir eve girecek delik açarsa, o deliğin önünde ölümle cezalandırılır ve gömülür. Bir evde yangın çıkar ve oraya yangını söndürmeye gelen bir kimse evin sahibinin malında göz gezdirip evin sahibinin malını alırsa, kendisi de aynı ateşe atılır."



Bu haber 1,230 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs