En Sıcak Konular

Kremlin'den zirve açıklaması

17 Temmuz 2012 19:26 tsi
Kremlin'den zirve açıklaması Kremlin basın merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Moskova'ya gerçekleştireceği ziyaretle ilgili bir açıklama yayınladı.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine gerçekleşen ziyarette ikili ilişkiler, Suriye krizi dahil bölgesel ve uluslar arası sorunlar ele alınacak.

Son yıllarda Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerin çok boyutlu ve stratejik ortaklığa doğu ilerlediği ifade edilen açıklamada, "Yapıcı siyasi ilişkiler en üst düzeyde. Türkiye Başbakanı ve Rusya Devlet Başkanı'nın eş başkan olduğu Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) 2010'da kurularak önemli bir adım atıldı. ÜDİK'in üçüncü toplantısı sonbaharda Türkiye'de gerçekleşecek" bilgisi verildi.

100 MİLYAR DOLAR TOPLAM TİCARET HEDEFİ

Ekonomik ve ticari alandaki ilişkilerin Rusya ve Türkiye ortaklığının temel taşını oluşturduğu belirtilen açıklamada, "Türkiye'nin dış ticareti açısından Rusya (Almanya'dan sonra) ikinci sırada. 2011'de toplam ikili ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 26 artarak 31,8 milyar dolara yükseldi. Ocak-Mayıs döneminde de artış devam ederek 13,7 milyar doları buldu. Geçen yılın aynı döneminde toplam ticaret hacmi 12,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. İki ülke arasında 100 milyar dolar olarak belirlenen toplam ticaret hacmine ulaşmak için alt yapı var" ifadesi yer aldı.

TÜRKİYE'DE RUS YATIRIMLARI 10 KAT ARTTI

Yatırım alanında ilişkilerin gelişmesi için de iyi bir perspektif olduğu, son dönemde Rus yatırımcıların Türkiye ekonomisindeki yatırımlarında önemli artış sağlandığı vurgulandı. Kremlin'e göre Türkiye 2010'da 114 milyon dolar olarak gerçekleşen dış yatırımın 10 katı büyüklüğünde 1,1 milyar dolarlık Rus yatırımını 2011'de almayı başardı.

Enerji sektöründe verimli gelişmelerin yaşandığı kaydedilen açıklamada, "Doğalgaz endüstrisinde Türkiye, Rusya'nın önemli ortaklarından. 2011'de Türkiye'ye ihraç edilen doğalgaz miktarı 26 milyar metreküpü (Almanya'dan sonra ikinci) buldu. Bunların büyük çoğunluğu da Karadeniz'in altından geçen Mavi Akım üzerinden sağlandı.

Güney Akım doğalgaz boru hattının inşası ile ilgili konuda, Türkiye'nin Karadeniz ekonomik sahasının kullanılması konusunda Rusya'ya gerekli izinler verildi. Yıl sonundan önce çalışmalara başlanması bekleniyor.

Türkiye ekonomisine yatırımın büyüklüğü açısından (20 milyar dolar) önemli projelerden birini de Akkuyu nükleer santrali oluşturuyor. Rusya tüm yükümlülüklerini yerine getirdi ve süreç devam ediyor. Türk şirketlerin nükleer santralin inşasına dahil edilmesi de planlanıyor" ifadeleri yer aldı.

İleri teknoloji, inovasyon alanında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, kültürel ve insani alandaki ilişkiler açısından da ÜDİK bünyesinde Toplumsal Forum'un kurulduğu hatırlatıldı.

VİZELER ZİYARETLERİ KOLAYLAŞTIRDI

Türkiye'nin Rus turistler açısından en popüler tatil destinasyonu olarak görüldüğü, 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 10 artış sağlayarak 3,5 milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettiği vurgulandı. Açıklamada iki ülke arasında vizesiz seyahat uygulamasının ziyaretleri kolaylaştırdığına dikkat çekildi.

Kremlin açıklamasında iki ülkenin ÜDİK bünyesinde oluşturulan ve Dışişleri Bakanlarının başkanlık yaptığı "Ortak Stratejik Planlama Grubu" aracılığı ile dış politika yaklaşımlarının koordine edildiğini vurguladı. Rusya'ya göre Türk ortaklarla güvene dayalı diyalog bölgesel gündemler dahil tüm uluslar arası alanda devam ediyor ve uluslar arası formatta yapıcı iletişim sürüyor.

Bu haber 1,147 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs