En Sıcak Konular

Çeçenlerin savaşı devam ediyor

17 Temmuz 2012 16:40 tsi
13 yıldır TCDD'nin Fenerbahçe'deki kampında kalan ve bir türlü mülteci statüsüne alınmayan Çeçenler, İzmit Körfez'deki yeni yerleşkelere gönderildi. Tam olarak nereye yerleştirildikleri konusunda bilgi verilmeyen Çeçenler'in bundan sonra nasıl yaşayac

1999 yılında Rus-Çeçen savaşından kaçarak Türkiye'ye sığınan ve 13 yıl boyunca mülteci statüsüne alınmayan Çeçenler, yerleştirildikleri Kadıköy Fenerbahçe'deki TCDD kampından çıkartıldı. Başbakanlığın talebi ve İstanbul Valiliği'nin kararıyla dün kamptan çıkartılan Çeçenler, sabah saatlerinde eşyalarını toplayarak, özel otobüslerle İzmit Körfez'e, yeni yerleşkelere götürüldü. Ancak Çeçenlerin, tam olarak nereye yerleştirildikleri ve bundan sonra yaşamlarını ne şekilde devam ettireceklerine dair bir bilgi verilmiyor.

Devlet Demiryolları'nın Fenerbahçe Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nde, 200'ü aşkın Çeçen "misafir" olarak kalıyordu. Onlara, geçen yıl deprem felaketi yaşayan Vanlı depremzedeler de katılmıştı. Burası yaz aylarında kullanılmak üzere deniz kenarında inşa edilmiş bir dinlenme kampı olduğu için, mutfak ve banyoya sahip değildi hatta ilk yıllarda elektrik de verilmiyordu. Kampa içecek ve temizlik ihtiyacı için su günde bir saat şehir şebekesinden veriliyordu. Daha sonraki yıllarda bu koşullar biraz düzeltildiyse de, özellikle kış aylarında doğalgazı olmayan barakalarda yaşam çok zordu.

Devlet Demiryolları'nın da girişimiyle geçtiğimiz günlerde burada kalan Çeçenler ile bir toplantı yapıldı ve sözlü olarak 16 Temmuz'a kadar eşyalarını toplamaları için süre verildi. Çeçenler'in Türkiye'de resmi bir statüleri olmadığı için resmi bir tebligat da yapılmadı. 16 Temmuz Pazartesi sabahı, tüm kamp boşaltılarak, Çeçenler İzmit Körfez'deki yeni yaşam alanlarına gönderildi.

TCDD: GİTMELERİNİ İSTİYORDUK

TCDD İstanbul 1. Bölge Müdür Vekili Nihat Aslan, uzun süredir Çeçen "misafirleri" bu kamptan çıkartmak istediklerini belirtti. Fenerbahçe Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nin amacına uygun kullanılması gerektiğini söyleyen Aslan, Çeçen mültecilerin ardından kampın düzenlenerek personele açılacağını ifade etti. Kamp alanının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda olduğunu ve burada kalan Çeçenler nedeniyle satışının yapılamadığı hatırlatılan Aslan, "TCDD, bu alanı ÖİB'den geri almıştır. Satılması kesinlikle söz konusu değildir. Fenerbahçe Eğitim ve Dinlenme Tesisi, yeniden düzenlenip personelimizin ve halkımızın hizmetine sunulacaktır" cevabını verdi.

ÇEÇENLERİN TÜRKİYE YOLCULUĞU

1999 yılında yaşanan Rus-Çeçen savaşının ardından Gürcistan'ın sınır köylerine kaçan Çeçenler, Rusya'nın Gürcistan topraklarını da bombalamaya başlamasıyla bu bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar. Maddi durumu iyi olanlar Cenevre Sözleşmesi kapsamında kendilerine "mülteci" statüsü veren Avrupa ülkelerine giderken 10 bini aşkın Çeçen de Türkiye'ye geldi.

Çoğunluğu Marmara bölgesine gelen Çeçenlerin İstanbul'daki nüfusu geçen 10 yıl içinde 7 binden 700'e düşmüş durumda. Nüfustaki bu düşüşün başlıca nedeni Çeçenlerin burada hiçbir statülerinin olmaması. Kimisi bu durum nedeniyle ağır para ve hapis cezalarını göze alarak ülkelerine geri dönmüş, kimisi de "bir yolunu" bulup Avrupa ülkelerinin yolunu tutmuş. Kalanlarsa Ümraniye, Beykoz ve Fenerbahçe'deki üç kampta, oldukça kötü koşullarda yaşama savaşı veriyordu. Fenerbahçe'dekiler yeni bir yaşama gönderilse de diğer kamplardaki ağır şartlar devam ediyor.

ÇALIŞMA HAKKI YOK, SİGORTA YOK

Kamplarda kalan Çeçenlerin en büyük sorunu çalışamamak ve para kazanamamak. Gençler nadiren günlük ya da haftalık işler bulabiliyor ancak çalışma izinleri olmadığı için Türkiye vatandaşlarına oranla yarı ücrete çalıştırıyorlar. Geçerli hiçbir statüye sahip olmadıkları için devlet hastanelerinden faydalanamıyorlar. Çocuklar lise bitene kadar devlet okullarına gidebiliyorlar ancak kayıtlı öğrenci olarak değil, misafir öğrenci kontenjanından faydalanıyorlar. Bu nedenle eğitim durumlarını gösterecek ne karne ne de diploma alabiliyorlar.

Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde Avrupa ülkeleri en azından oturma ve çalışma hakkı tanıdığı için pek çok Çeçen Avrupa'ya gitmek istiyor. Ancak vatandaşlıkları olmadığı için pasaportu olmayanlar ve pasaportunun süresi dolmuş olanlar sınırdan dışarı çıkamıyor. Çeçenistan'a geri dönmek isteyenleri ise Türkiye'ye kaçtıkları gerekçesiyle ağır para cezaları ve savaş döneminde Rusya'ya karşı savaşanları 14 yıl hapis cezası bekliyor. Rusya'ya karşı savaşan Çeçen militanların aileleri olduğu bilinen mültecilerden, ülkelerine döndüklerinde de haber alınamıyor.

POTANSİYEL 'TERÖRİST'OLARAK GÖRÜLÜYORLAR

Savaş mağduru Çeçenler, özellikle de gençler Türkiye'de de siyasi baskı altında tutuluyor. Potansiyel 'terörist' muamelesi gören Fenerbahçe'deki Çeçen gençler, 2006 yılındaki NATO zirvesi sırasında, Türkiye'ye gelen devlet başkanlarının güvenliğini sağlamak iddiasıyla kayıt dışı bir şekilde günlerce gözaltında tutulmuştu. (Ajanslar)



Bu haber 954 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,383 µs