En Sıcak Konular

Kadir Topbaş'tan yangın açıklaması

17 Temmuz 2012 15:20 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Polat Tower Residence'daki yangında mal kaybı olmasına rağmen can kaybı olmadığını belirtti...

Topbaş, ''Bu olay bize bunu gösterdi; çok akıllı bir bina yapmışlar. Sistem kendi kendini soğuttu, yangın sistemleri çalıştı, bu tabi ki içeriye sirayet etmesini önledi. İçerideki sistemleri kapattı, gaz sistemlerini kesti. İçeride olası bir gaz sıkışmasına ve patlamasına mahal vermedi ve içeriye ters basınç vererek, dumanının içeriye girmesini önledi'' dedi.

Topbaş, olay yerindeki incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Adnan Polat ve ailesine geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, ''Mal kaybı var ama can kaybı yok'' diye konuştu.

İtfaiyenin, ihbarın kendilerine ulaşmasının ardından 3 dakika sonra yangına müdahale ettiğini kaydeden Topbaş, 30 araç ve 100 personelle çalışıldığını anlattı.

İstanbul'a yapılan binaların ''akıllı'' olması gerektiğini, bu nedenle Adnan Polat'a teşekkür ettiğini kaydeden topbaş, şöyle konuştu:

''İstanbul'a yapılan gökdelenlerde yanıcı malzemelerden mümkün mertebe kaçınılması gerekiyor. Bu olay bize bunu gösterdi; çok akıllı bir bina yapmışlar. Sistem kendi kendini soğuttu, yangın sistemleri çalıştı, bu tabi ki içeriye sirayet etmesini önledi. İçerdeki sistemleri kapattı, gaz sistemlerini kesti. İçeride olası bir gaz sıkışmasına ve patlamasına mahal vermedi ve içeriye ters basınç vererek dumanının içeriye girmesini önledi.''

Topbaş, İtfaiye Daire Başkanı'nın verdiği bilgilere de değinerek, binanın yangın merdivenlerinin gayet rahat olduğunu, tahliye için insanların oraya alındığını anlattı.

Binanın yazılım program değerinin Adnan Polat'ın ifadesine göre 6 milyon dolar olduğunu belirten Topbaş, şunları kaydetti:

''Bu yatırımın işte bugün sonucunu görüyoruz. Bir facia yaşanabilirdi. Demek ki, bilime ve teknolojiye çok dikkat etmek gerekiyor. İtfaiye araçlarının dahi ulaşamayacağı irtifalar var, şu anda bizim burada 50 metreye ulaşan merdivenimiz var ama burada 112 metrelik bir yükseklik var. Şunu da net ifade edebilirim; göreve geldiğimden itibaren itfaiyemizi çok geniş bir çapta teçhiz ettik. Ekiplerimiz her sabah antrenman yapmaktalar, şu anda New York itfaiyesi ile eşdeğer olduğumuzu net olarak ifade etmeliyim. Yangının çıkış nedeni ile ilgili bazı iddialar var ama net olarak bilmiyoruz, daha sonra belli olacak.''

Olayla ilgili yaptıkları değerlendirmede, Adnan Polat'ın kendisine, ''Bu, İstanbul'daki gökdelenlere bir uyarı, buna göre dikkat edilmesini, yapılarımızın buna göre yapılmasını bize gösteriyor'' dediği bilgisini veren Topbaş, kendilerinin de buna katıldığını aktardı.

Topbaş, belediyeler olarak daha hassas olmak zorunda olduklarını vurgulayarak, ''Çünkü buralarda binlerce insan çalışıyor. New York'taki ikiz kuleler faciasını hep beraber izledik ve gördük. Kentimizde böyle bir facianın yaşanmasını istemiyoruz, yatırımcılarımızın da bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor'' diye konuştu.

Topbaş, yapıların yangın yönetmeliğine uygun yapılması gerektiğini de hatırlattı.

(AA)

Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,875 µs