En Sıcak Konular

Topbaş: Akıllı bina olmasaydı sonuçlar kötü olurdu

17 Temmuz 2012 14:20 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Polat Tower Residence'da çıkan yangının binanın 'akıllı' olması nedeniyle faciadan dönüldüğünü söyledi.

Kadir Topbaş ve Polat Tower Residence'in sahibi Adnan Polat, yangınla ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. Topbaş, yangının 112 metrelik 42 katlı Polat Tower’da can kaybı olmadan atlatıldığını söyledi. Yangının önemli bir ders ve uyarı olduğunu belirten Topbaş, belediye olarak bütün projelerin itfaiye yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildikten sonra ruhsat verildiğini aktardı. İstanbul İtfaiyesi’nin sabah 10.40 itibariyle aldığı ihbara 10.43 civarında cevap verdiğini belirten Topbaş, “30 araç ve 100 itfaiye eri ve yetkililerle müdahale yapıldı. Ben özellikle ‘Polat ailesine ve içeride bulunan diğer iş yerlerine ve çalışanlara, çevre halkına ve İstanbul halkına geçmiş olsun’ diyorum. Çok büyük bir facia yaşayabilirdik. Eğer akıllı bina olmasıydı farklı sonuçları olabilirdi" dedi.

Yangının nereden ve nasıl çıktığının tam olarak belli olmadığını belirten Topbaş, gerçek sebebin ancak yapılan incelemenin ardından ortaya çıkacağını aktardı. Topbaş, “Bu gün bunu söylemek için çok erken. Net olarak arıştırılacak ve daha sonra detaylı olarak açıklama yapılacak.” İfadesini kullandı. İstanbul İtfaiyesinin Londra ve New York itfaiyeleri ile ekipman olarak eşdeğer durumda olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, yangının söndürülmesi için çalışma gerçekleştiren itfaiye ekiplerine teşekkür etti.

Valilik tarafından yapılan, yangının çıkış noktasının klima sistemi olduğu yönündeki açıklamanın sorulması üzerine Topbaş şunları söyledi: “Bunu net söylemek için erken, daha bunun tespitleri için araştırma yapılacak. Yapı sahipleri kendileri de bakacak. ‘Sadece bunun kendi güvenlik sistemleri, koruma sistemleri ile ilgili programa 6 milyon dolar verdik’ diyorlar. Yani önemli bir çalışma ama nerede bir aksaklık olmuş onu daha sonraki çalışmalar ortaya çıkacaktır. Daha sonra ortaya çıkacaktır. Ben tekrar Adnan Bey, ailesine ve burada çalışanlara geçmiş olsun diyorum. Çünkü en az döneminde burada bin 500 kişinin kaldığı ve daha fazla insanın bulunduğu bir bina. Bir facia yaşanabilirdi."

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat da yangınla ilgili ilk bilgiyi ofisinde aldığını söyledi. Yangının ardından bölgeye gelen Kadir Topbaş’a teşekkür eden Adnan Polat, kısa sürede olay yerine intikal eden itfaiye ekiplerinin de önemli bir maharet sergilediğini aktardı. Binanın bu tür sorunlara karşı kendi reaksiyon özelliği olduğunu belirten Polat, böyle bir önlem olmaması halinde yangının içeriye de sirayet edeceğini bildirdi. Polat, “Binanın içi şu anda her taraf su dolmuş durumda. Binan içinde tüm doğalgaz hattı kesiliyor. Borulardaki gaz dışarı enjekte ediliyor. Asansörler duruyor ve merdivenlere yüksek basınçlı hava veriyor duman girmesin insanlar oradan kaçabilsin diye.” dedi.

42 katlı binada normal şartlarda bin 500 kişinin kaldığını dile getiren Polat, hepsinin sağlıklı bir şekilde tahliye edildiğini belirtti. Polat, insanların ardından müşterilere ait 6 süs köpeğinin de tahliye edildiğini aktardı. Polat, “Can kaybı olmaması bizim için en büyük ödül. İstanbul’da artık gökdelenler çok, sadece betonu üst üste yükseltmek değil, teknik bir bina yapmak gerektiğini herkes görmüş olur. Böyle bir felaketten hayır doğacağına inanalım.” diye konuştu. Polat, binanın teknolojik açıdan son derece üstün olduğunu ve 36 bin noktadan kontrol altında tutulduğunu ifade etti.

Kaynak: CİHAN



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,322 µs