En Sıcak Konular

Kaçak içki satanlara tarihi ceza!

17 Temmuz 2012 13:52 tsi
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Antalya Kemer'de alkol aldıktan sonra komaya giren biri 18 yaşından küçük 7 Alman öğrenciden 3'ünün ölümü, 4'ünün zehirlenmesine neden olan sanıklara verilen cezayı az buldu

Daire, ölen gençlerden birinin yaşının 18'den küçük olması nedeniyle sanıklara verilen hapis cezasını bozarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine hükmetti.

Kemer'e öğretmenleriyle tatile gelen Türk ve Alman 11 öğrenciden alkol alan Rafael Neca'nın (21) Antalya'da, Jean Piere Folkerts (17) ve Jan Lange'nin (18) özel ambulans uçakla götürüldükleri Almanya'da hayatını kaybetti. Dustin Krabbe (19), Hendrik Barkow (19), Vanessa Cwiklinksi (19) ile Vincent Fayerabend ise zehirlendi.

Olayla ilgili açılan davada, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sahte içki üreterek olayın yaşandığı otele sattığı iddia edilen şirketin ortağı ve yöneticilerinden tutuklu sanıklar Cengiz Emmez ile kardeşi Halil İbrahim Emmez kardeşlere, ''kasten insan öldürmek'' suçundan 3'er defa 16'şar yıl 8'er ay, ''basit tıbbi müdahale ile giderilemez şekilde kasten yaralama'' suçundan 4'er defa 2'şer yıl 6'şar ay hapis, ''4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna muhalefet'' suçundan 1'er yıl 8'er ay hapis cezası verdi.

Tutuksuz sanıklardan Vedat Karagülmez ve Taşkın Hisarlı ise ''belirli bir meslek veya sanatın gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla taksirle 3 kişinin ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına sebebiyet verme'' suçundan 5'er yıl hapis cezası aldı. Mahkeme heyeti, suçları sabit olmadığından diğer tutuksuz sanıkların beraatlarına karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanıklar Cengiz ve Halil İbrahim Emmez'e Jean Pierre Folkerts'i olası kasıtla öldürme suçundan kurulan mahkumiyet hükümleri yönünden yerel mahkemenin kararını bozdu.

İki sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Daire'nin gerekçesinde, gelen kayıtlara göre ölen Folkerts'in suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğunun anlaşıldığı belirtilerek, bu nedenle sanıkların eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 82/1-e bendindeki ''Kasten öldürme suçunun çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır'' ve olası kastı düzenleyen 21/2. maddesindeki ''Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır. Bu halde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir'' hükmü gereğince olası kastla çocuğu öldürme suçunu oluşturduğunun gözetilmediği vurgulandı.

Gerekçede, bu gözetilmeden sanıklara, TCK'nın kasten öldürme suçun düzenleyen 81/1. maddesi gereğince müebbet hapis cezası ve olası kastı düzenleyen hüküm gereğince hüküm kurulmasının bozmayı gerektirdiği ifade edildi.

Diğer sanıklar yönünden

Daire, sanıklardan Vedat Karagülmez ve Taşkın Hisarlı'ya ''belirli bir meslek veya sanatın gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla taksirle 3 kişinin ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına sebebiyet verme'' suçundan 5'er yıl hapis cezası verilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını ise ''eksik inceleme'' nedeniyle bozdu. Beraatlarına karar verilen sanıklar hakkındaki Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararı da bozuldu.

Otel ile içki satan şirketin muhasebe kayıtları incelenerek aralarındaki ticari ilişkinin boyutu ile şirket tarafından otele satılan alkollü içeceklerin marka ve miktarları ile alımların yapıldığı tarihteki rayiç piyasa değerleri araştırılıp tespit edildikten sonra sanıkların hukuki durumlarının tayini gerektiği gözetilmeksizin eksik inceleme sonucu hüküm kurulması bu sanıklar yönünden bozma nedeni sayıldı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin kararında ayrıca diğer sanık Mehmet Emmez hakkında, maktulleri olası kasıtla öldürme, sahte içkiden zehirlenen gençleri ise olası kasıtla yaralama ve 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'a aykırılık suçlarından kamu davası açıldığı halde hüküm kurulmamasının bozmayı gerektirdiği belirtildi.(AA)



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs