En Sıcak Konular

Filistinli çocuklara saatlerce işkence yapılıyor

17 Temmuz 2012 10:20 tsi
BM uluslararası hukuk uzmanlarından Audrey Bomse, İsrail’in Filistinli çocuk tutsaklara saatlerce işkence ettiğini açıkladı. Bomse’ye göre başta ABD olmak üzere Batılı hükümetler, uluslararası hukuka aykırı olan bu insanlık ayıbını görmezden g

Press TV’ye bir mülakat veren uluslararası hukuk uzmanı Audrey Bomse, İsrail’in Filistinli çocuk tutsaklar üzerinde fiziksel istismar ve psikolojik işkence uyguladığını, bu insanlık dışı durumun ise Batılı hükümetlerce göz ardı edildiğini savundu. İsrail’in Filistinli çocuk tutsaklara gün geçtikçe daha da kötü muamele ettiğini söyleyen Bomse, hükümetlerin ve insan hakları örgütlerinin, İsrail’in gerçekleştirdiği insan hakları ihlalini görmezden geldiğini ifade etti.

Bomse, İsrail’in Filistinli çocuk tutsaklara uyguladığı işkencenin hukuki alanda herhangi bir müdahaleyle karşılaşmamasının, özellikle ABD başta olmak üzere hükümetlerin ve uluslararası toplumun siyasi bir tercihi olduğunu dile getirdi. İşkenceye Karşı Komite, Çocuk Hakları Komitesi ve Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi de aralarında olmak üzere BM örgütlerinden bir kısmının İsrail’in tutumunu uluslararası hukuka aykırı bularak kınadığını belirten Bomse, buna rağmen hükümetlerin ve siyasi liderlerin bu konuda ellerini taşın altına sokmak için siyasi bir irade göstermek istemediklerini söyledi.

“İsrail bilinçli olarak Filistinli çocuk tutsakları istismar ediyor”

Audrey Bomse, İsrail’in Filistinli çocuk tutsaklara karşı zalim ve insanlık dışı tutumuyla İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi’ni sürekli ihlal ettiğine dair BM İşkenceye Karşı Komite’ye bir rapor sunmasına ve Kasım 2011’de BM Özel Raportörü Juan Mendez’in çocuk tutsakların tek başlarına hapsedilmelerinin kesin olarak yasaklanması için uluslararası bir çağrı yapmış olmasına rağmen, İsrail’de çocuk tutsaklara karşı bu uygulamanın sistematik biçimde devam ettirildiğini ve bu insanlık ayıbının ABD başta olmak üzere Batılı hükümetlerce göz ardı edildiğini belirtti.

“Çocuklara, ABD askerlerinin Iraklılara uyguladıkları gibi işkence ediliyor”

Audrey Bomse’nin verdiği bilgilere göre çocuklar dâhil olmak üzere tüm Filistinliler, gecenin bir yarısında korkutularak, aileleri ve yaşadıkları mahalledeki herkes sindirilerek alıp götürülüyorlar. Elleri arkalarından bağlı ve gözleri bağlanmış bir biçimde arabaya tıkılan Filistinli çocuklar, uzun süre dövüldükten sonra alıp götürülerek, ABD askerlerinin “beyin yumuşatma” olarak adlandırdıkları ve Iraklıları sorguya çekerken uyguladıkları yöntemle dövülüyorlar. Dövülen Filistinli çocuklar daha sonra sorguya çekilmek üzere penceresiz ve küçük hücrelere tek başlarına hapsediliyorlar.

Çocuk tutsakların “itiraf edene dek” saatlerce, hatta günlerce süren sorgulamalara maruz kaldıklarını belirten Bomse, bu sorguların çocukların ebeveynleri ve avukatları yanlarında olmadan gerçekleştirildiğini bildirdi. Bomse, özellikle sorgu sırasında çocukların fiziksel istismara ve psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını, anneleri ve kız kardeşleri olmak üzere aile üyelerine tecavüz edileceği, evlerinin yıkılacağı tehditlerine tabi tutulduklarını anlatırken, bu nedenle sorguların kameraya alınmak istendiğinden bahsetti.

“İsrail çocuk Filistinlileri, muhalif yetişkinleri mahkûm etmek amacıyla kullanıyor”

İsrail’in dünya çapında yaptığı işkenceyi inkâr ettiğini ve çocukların suçunu, İsrail ile Gazze Şeridi arasında örülen duvara karşı gerçekleştirilmiş bir eyleme katılmış bir yetişkine yüklediğini belirten Bomse, çocukların genellikle söz konusu suçun atfedildiği yetişkinin aleyhinde tanıklık etmeye, okuyup yazamadıkları bir dil olan İbranice ile yazılmış ve söz konusu yetişkin tarafından çocuğun askerlere taş atmaya ikna edildiğini ifade eden bir cümlenin altına imza atmaya zorlandıklarını dile getirdi. Hukukçu, Filistinli çocuk tutsaklara sorgularda zorla imzalatılan ifadelere dayanılarak İsrail hapishanelerinde çok sayıda yetişkinin hala hapis tutulduğunu açıkladı.

Mülakatın sonunda, İsrail tarafından Filistin’e karşı uygulanan işgalin sona ermesini istediğini söyleyen Bomse, bu işgalin, Filistinli çocuk tutsaklara ve diğer tüm mahkûmlara yapılan işkencenin ve istismarın tek gerekçesi olduğunu ve bütün bu insan hakları ihlalinin ancak Filistin’in işgalinin sona erdirilmesiyle mümkün olduğunu dile getirdi.(abna)

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs