En Sıcak Konular

Clinton İsrail'de

17 Temmuz 2012 09:58 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD'nin gücünün tüm unsurlarını İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek için kullanacağını söyledi.

Avrupa ve Ortadoğu'daki 9 ülkeyi kapsayan 12 günlük seyahatinin son durağı olarak dün İsrail'e gelen Clinton, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile görüştü.

Peres ile Clinton arasında yarım saat kadar süren görüşmenin ardından Peres ve Clinton basına ayrı ayrı açıklamalarda bulundu.

Clinton yaptığı açıklamada, özellikle Mısır, Suriye, Ortadoğu'daki barış girişimleri, İran, diğer bölgesel ve küresel sorunların görüşmede ele alındığını belirti.

"ABD'nin İran'a yönelik baskılarını, bu ülkenin, ihtilaf konusu olan uranyum zenginleştirme programı konusunda yaptığı ihlalleri itiraf etmekte yetersiz kaldığı sürece sürdüreceğini" ifade eden Clinton, ABD'nin bu ülkeye yönelttiği üstü örtülü tehdide karşın, herkesin diplomatik bir çözümü tercih ettiğini ve İsrail ile ABD'nin İran konusunda aynı noktada buluştuklarını vurguladı.

"İranlı liderler hala doğru karar verme fırsatına sahip. Seçim sonuçta İran'a aittir" diye konuşan Clinton, buna karşılık İran tarafından şimdiye kadar ortaya konulan tekliflerin yeni bir sayfa açmaktan olduğunu sözlerine ekledi.

Suriye konusuna da değinen Clinton, Suriye'nin neden olduğu şiddetin durdurulması gerektiğini söyledi.

Peres de görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail ile Mısır arasında 30 yıldır süren barışa verdikleri öneme işaret etti ve Suriye'deki şiddeti kınadıklarını belirtti.

Peres, ABD yönetiminin, nükleer faaliyetlerini durdurması için İran'a yaptığı baskılara da destek verdiğini sözlerine ekledi.

Clinton ile Peres'in yaptıkları açıklamalarda basın mensuplarının soru sormasına izin verilmedi.

Peres ile yaptığı görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşmelerde bulunan Clinton daha sonra Filistin Başbakanı Selam Feyyad ile de biraraya geldi.

Clinton'un yaptığı çeşitli açıklamalarda ABD Başkanı Obama'nın yeniden seçilmesi halinde dahi dışişleri bakanlığı görevinden ayrılacağını ilan ettiğini hatırlatan siyasi gözlemciler, bu nedenle gezinin Clinton'ın dışişleri bakanı olarak İsrail'e yaptığı son ziyaret olduğuna dikkati çekiyor.

aa



 

Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,426 µs