En Sıcak Konular

Nükleer atıklar nereye gömülecek?

15 Temmuz 2012 09:04 tsi
Nükleer atıklar nereye gömülecek? Akkuyu'da inşa edilecek olan nükleer santrale dair çok tartışılan atık konusu netleşti.

Ruslar'ın Akkuyu'da inşa edeceği nükleer santral Türkler'e 10 milyar dolarlık iş imkânı sağlayacak. İlk ünite 2019'da devreye girecek, 40 bin kişiye dolaylı istihdam yaratılacak
Türkiye, 50 yıllık nükleer macerasında sona geldi. 2010'da Ruslar'la imzalanan nükleer anlaşmasının ardından Akkuyu'da hummalı bir çalışma başladı. RosAtom'un Türkiye'de kurduğu 700 milyon dolar sermayeli Akkuyu NGS'nin Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, inşaata 2014'te başlayacaklarını söyledi. Bu yılın aralık ayına kadar ÇED raporu almak istediklerini anlatan Kasumov, "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na ön güvenlik analiz raporu sunulacak. İlk ünite 2019'da devreye girecek" dedi. Maliyetinin 22 milyar dolara kadar çıkabileceği düşünülen Akkuyu Nükleer Santralı'nın anlaşmasında malzemelerin Türkiye'den alınması şartı olduğunu hatırlatan Kasumov, şöyle konuştu: "Şu ana kadar 50 milyon dolarlık alım yaptık. Yatırımın sonunda yüzde 40-50'ye varacak şekilde Türkiye'den malzeme alabileceğimizi düşünüyoruz. 100'ün üzerinde fabrika incelendi. Türkiye'nin sanayi potansiyeli yüksek. Nükleer yapıldığı sürece bu potansiyel kullanılır."

40 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Santral işletmeye geçtiğinde 5 bin 500 kişinin çalışacağını, Akkuyu'da yeni bir şehir kurulacağını anlatan Kasumov, "Yeni şehir ile ilgili planımızı ağustos ayında Türk yetkililere sunacağız" dedi. Kasumov, santralın dolaylı olarak 40 bin kişiye istihdam sağlayacağını anlattı. Akkuyu santralı için sahanın tomografisini çıkardıklarını söyleyen Kasumov, 523 noktada sondaj yaptıklarını, denizde 20-120 metre derinliğe inildiğini belirtti. Kasumov, "Biz santrali 9.0 şiddetindeki depreme uygun yapacağız. Uçak düşmesinden, tsunamiye kadar birçok ihtimali dikkate aldık. Yeni teknolojiler geldikçe santrali güçlendireceğiz" dedi.

NÜKLEER SİMİLASYON
Halka nükleer santralı anlatmak için de kollar sıvandı. İlk etapta Mersin ve İstanbul'da Akkuyu'da 3 boyutlu nükleer similasyonla santral halka anlatılacak. Rusya'da yaygın olan nükleer santral kurma oyunu da Türkiye'ye gelecek.

ATIKLAR RUSYA'YA
Nükleer santralda en çok tartışılan atık konusu da netleşti. Yetkililer, nükleer atıkların Rusya'ya götürüleceğini belirterek, "Akkuyu'da atık tutulmayacak. Oluşan atıklar Rusya'ya götürülecek" dedi. 

Mehmet Nayır / Sabah



Bu haber 1,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs