En Sıcak Konular

Moody's İtalya'yı topuğundan vurdu

13 Temmuz 2012 17:25 tsi
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İtalya’nın kredi notunu iki kademe düşürdü. Moody's not düşürülmesine gerekçe olarak şunları gösterdi.

Moody's, İtalya'nın ''A3'' olan devlet tahvili kredi notunu Baa2'ye indirdi.

Moody's not düşürülmesine gerekçe olarak ülkenin uğradığı güven kaybı nedeniyle finans piyasalarında kredi bulamayacak hale gelmesini gösterdi. Buna ek olarak Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma riski ve İspanyol bankalarının karşı karşıya olduğu krizin İtalya'yı de olumsuz etkileme ihtimalinin yüksek olduğu kaydedildi.

Kuruluş kendisini zayıf büyüme ve yüksek işsizlik oranlarıyla belli eden İtalyan ekonomisindeki kötü gidişatın, tasarruf hedeflerinin tutturulmasını da güçleştirdiğine dikkat çekti. Moody's bunun da piyasa güvenini daha da zayıflatarak, piyasaya taze para akışını durdurabileceğini kaydetti.

İtalya Başbakanı Mario Monti hafta ortasında İtalya'nın Malî İstikrar Paktı'ndan yardım almak durumunda kalabileceğinin sinyalini vermişti. İtalyan basınında yer alan haberlere göre Monti, AB maliye bakanları buluşmasının ardından "İtalya'nın bu yardıma hiçbir zaman ihtiyaç duymayacağı iddiası, tehlikeli bir iddiadır" açıklamasını yapmıştı. İtalya başbakanı şimdiye kadar ülkesinin malî yardıma ihtiyaç duymadığı yönünde ısrar ediyordu.

AB, Moody's tarafından İtalya'nın kredi notunun indirilmesinin zamanlamasını eleştirdi

AB Komisyonu, önemli bir tahvil satışı öncesinde İtalya'nın kredi notunun Moody's tarafından 2 basamak indirilmesini manidar buldu.

Avrodan sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn'in sözcüsü Simon O'Conner, ''Zamanlamanın haklı olarak ve ciddi şekilde sorgulanabileceği görüşündeyim'' dedi.

Sözcü, İtalya'nın son dönemde bütçe disiplinini sağlamada ve yapısal reformlarda, tarihinde emsali olmayan ''etkileyici'' performans gösterdiğini kaydetti.

Moody's, Yunanistan ve İspanya başta olmak üzere Avro Bölgesi'ndeki sorunlu ülkelerden kaynaklanabilecek muhtemel olumsuz yansımaları gerekçe göstererek İtalya'nın A3 olan kredi notunu 2 basamak indirerek Baa2'ye çekse de İtalya'nın bugünkü 5,25 milyar avroluk tahvil ihalesi başarılı geçti.

Kaynak: AA



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs