En Sıcak Konular

Trafik çilesine 9 önlemle son

13 Temmuz 2012 10:02 tsi
18 Haziran'da başlayan köprü bakım çalışmalarının 25. gününde kriz masası kuruldu.

Trafiği hafifletmek için gişe sayısını çoğaltmak, mobil büfe ve WC kurmak gibi 9 maddelik ek tedbir alındı.

Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü ile Haliç Köprüsü'ndeki bakım nedeniyle İstanbullular için çileye dönüşen trafiğin rahatlatılmasını sağlamak amacıyla ek önlemler alındı.

Tedbirler kapsamında mevcut gişe sayısı 6'ya çıkarılırken, Boğaziçi Köprüsü saat 24.00 ile 05.00 arasında şehirlerarası otobüslere açıldı.

İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve emniyet yetkililerinin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki bakım çalışması nedeniyle oluşturduğu kriz masasında, trafiğin rahatlatılması sağlayacak 9 maddelik önlem paketi oluşturuldu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, alınan kararların, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş tarafından 16 Temmuz Pazartesi günü açıklanacağı, ancak Topbaş'ın talimatı üzerine, alınan önlemlerin hemen duyurulması ve uygulamaya geçilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

OTOBÜSLERE KÖPRÜ GEÇİŞİ

Açıklamaya göre, FSM Köprüsü'nde yapılan çalışma nedeniyle alınan ve köprüdeki açık gişe sayısının artırılmasını da içeren ek önlemler şunlar:

1- Çalışmalar boyunca FSM Köprüsü’nde gişe alanındaki yığılmaların engellenmesi ve şerit disiplinin sağlanabilmesi için köprüdeki aktif şerit sayısı dikkate alınarak 6 gişeden araç geçişine izin verilmesi.

2- Boğaziçi Köprüsü de devreye sokuluyor. Normalde yasak olan şehirlerarası otobüsler 24.00 ile -05.00 saatleri arasında bu köprüden de geçebilecek.

3- Hafriyat kamyonlarının FSM Köprüsü’nü sadece 24.00-05.00 saatleri arasında kullanmaları.

4- Çalışmalar sırasında trafik denetim elemanları ve mobil ekiplerle denetimlerin artırılması.

5- FSM Köprüsü Avrupa ve Anadolu girişlerinde ambulans, çekici, itfaiye araçlarının bulundurulması.

6- FSM Köprüsü Avrupa ve Anadolu girişlerine mobil büfe ve WC konulması, İBB zabıta ekiplerince kontrol edilmesi.

7- Küçüksu-İstinye arası denizden yolcu taşıması yapılması ve İETT otobüsleri ile bu taşımacılığın desteklenmesi.

8- Çalışmaların hızlandırılarak iş programına uygun olarak zamanında bitirilmesinin sağlanması.

9- 24 saat izlenen yol durumu ile ilgili bilgilendirmelerin yapılmasına ve araçların uygun güzergahlara yönlendirilmesinin sağlanması.

BOĞAZ KÖPRÜSÜ SORUN OLUR

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Yayla, kriz masasının aldığı ek tedbirlerin az da olsa trafiği rahatlatacağını söyledi. "Otobüs ve kamyon geçiş saatlerine bir sınırlama getirilirse, ferahlama olur" diyen Yayla şunları söyledi: "Ancak özellikle şehirlerarası otobüslerine sadece 24.00- 05.00 arası Boğaz Köprüsü'nden geçiş izni verilmesine itirazlar olacağını düşünüyorum. Çünkü çok acımasızca alınan bir önlem. Onlar için çok zor olacak. Onun dışında deniz ulaşımına yönlendirmek yarar sağlayacaktır. Bunun için belli bölgelerde yeni iskeleler açmakta fayda var. Bunlar az da olsa trafiği rahatlatır. Çok zor bir yaz yaşıyoruz. İstanbullular biraz dişini sıkacak."

ARABALI VAPUR 24 SAAT ÇALIŞACAK

Sirkeci-Harem hattındaki arabalı vapurlar, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki bakım çalışması bitene kadar bugünden itibaren 24 saat hizmet verecek. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'den (İDO) yapılan açıklamada, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki bakım çalışmaları nedeniyle zor günler geçiren İstanbullular'a, İDO'nun çözüm ürettiği belirtildi.

SEFER SAYISI ARTIRILDI

Açıklamada, Sirkeci-Harem hattındaki arabalı vapurların köprü çalışması bitene kadar 24 saat hizmet vereceği, bu sabahtan itibaren Avrupa yakası ile Anadolu yakası arasındaki deniz otobüslerinin seferlerini de saat 24.00'e kadar sürdüreceği vurgulandı. Köprüdeki trafiğin gece yarısından sonra da yoğun olarak devam etmesinin, araç sahiplerinin bir bölümünü Sirkeci-Harem hattına yönlendirdiği ve 1 Temmuz'dan itibaren bu hattaki sefer sayısının 120'ye, taşınan araç sayısı ortalamasının 12 bine, taşınan yolcu sayısının da 22 bine yükseldiği kaydedildi.

Köprü stresini yenmek için nefes egzersizi yapın

Psiko-eğitim uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yasak, İstanbullu sürücü ve yolcular için köprü çilesine dayanmanın formülünü açıkladı. Uzun saatler trafikte zaman geçirmenin hem sürücüleri hem de yolcuları fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkilediğini ifade eden Yasak, "Durumu gerçekçi olarak kabul etmek gerekiyor. Alternatif yok,mecburen bu sıkıntının çekilmesi gerekiyor. Sıkıntının yaşandığı süre boyunca nefes kontrolleri öneriyorum. Nefes egzersizleri çok yardımcı olabilir'' dedi. Yasak, ''Nefese odaklanarak, mümkün olduğunca az düşünerek ve kontrollü nefes alarak dolaşım sistemi rahatlatılır. İnsanlar böylece biraz daha sabırlı olarak, çabuk sinirlenmeyi kontrol altına alabilirler. Zihinsel olarak kişiler kendilerini öfkelendirici düşüncelerden kurtarmalı'' diye konuştu. Yola çıkarken kişilerin yanına kuru kayısı gibi ufak atıştırmalıklar ve mutlaka su almaları gerektiğini belirten yasak, bazen vücutta su azaldığı için de tahammülün azalabildiğini söyledi.

BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,243 µs