En Sıcak Konular

Alevi kanaat önderlerinden 'alevilik dindir'e tepki

12 Temmuz 2012 17:07 tsi
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün ''Alevilik bir dindir'' sözüyle gündeme gelen tartışmalara, Alevi çevrelerinden farklı yorumlar geldi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aleviliğin bir din olmadığını belirterek, ''Ayrı bir din değildir. Alevilik, İslam içerisinde, ama İslam'ın özüdür'' değerlendirmesinde bulundu.

Çetinkaya, Meclis'te cemevi istenmesinin yanlış olduğunu savunarak, ''Aleviliğin ayrı bir özelliği vardır. Aleviliğin camiyle alakası yoktur. Camiye her vatandaş gider, niyet eder, abdestini alır, farzını, sünnetini kılacaksa, niyet eder, imama uyar. Cemevileri öyle değildir, cemevilerinin hassasiyeti vardır. Her vatandaş cemevine giremez'' şeklinde konuştu.

-''Aleviliği İslam'ın dışına çıkaranlar art niyetlidir''-

Alevi Bektaşi Dedesi Fethi Erdoğan da Hz. Peygamber'in vefatından itibaren İslam'ın siyasete alet edildiğini, devletleştirildiğini ileri sürerek, Hz. Ali'nin etrafında toplananların İslam'ın özünü yaşadığını ve adına da o zaman ''Alevilik'' denildiğini anlattı.

Aleviler'in dinin temel ilkelerini yaşayan topluluk olduğunu dile getiren Erdoğan, şu görüşleri dile getirdi:

''Alevilik ayrı bir din değildir, İslam'dır. İslam'ın 4 tane mezhebi var, 70 tane tarikatı var ama aslında dağılımın özü, Alevilik'tedir. Hz. Peygamber şöyle buyuruyor; 'Benden sonra peygamber yoktur, size iki emanet bırakıyorum. Biri Kur-an'ı Kerim, biri Ali Beyt'imdir. Ali Beyt'imin izini izleyenler kurtuluşa ererler.' Bunlara bakmak lazım. Böyle değerlendirmek lazım. Aleviliği İslam'ın dışına çıkaranlar art niyetlidir.''

-''İslamiyet içerisinde farklı bir yorum...''-

Alevi Dernekleri Federasyonu ve Erikli Baba Kültür Derneği Kurucu Başkanı Metin Tarhan ise Aygün'ün sözlerini, ''Aleviliği ayrı bir din olarak kabul etmiyorum. İslam inancı içerisinde tasavvufi bir yorum olarak değerlendiriyorum. İslamiyet içerisinde farklı bir yorum... İslam inancının bir yorumu olarak görüyorum'' şeklinde değerlendirdi.

Tarhan, Aygün'ün TBMM'ye cemevi açılması talebiyle ilgili olarak da bu fikre destek verdiğini ifade etti.

-''Alevilik, kesinlikle İslam'ın bir anlayışıdır''-

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de Kur'an-ı Kerim'de ''Ben Müslümanım diyen kimseye sen Müslüman değilsin demeyin'' sözlerinin yer aldığını hatırlatarak, bu işi şeriat perspektifinden değerlendirmek yerine, insan hakları ve inanç özgürlüğü açısından değerlendirerek devletin çözmesi gerektiğini söyledi.

Özgündüz, ''Alevilik, kesinlikle İslam'ın bir anlayışıdır, aslında İslam'ın güler yüzüdür. Onun için Anadolu'da, Balkanlar'da kolay taraf buldu. Şeriat ise İslam'ın mahkeme yüzüdür. Herkes kendi inancıyla mutludur, mutlu yaşasın. Kesinlikle İslam'ın içinde bir yorumdur. 'Ben Müslümanım' diyen herkes de Müslüman'dır. Her Alevi'ye sorsanız 'Allah Rabb'ımdır, Muhammed peygamberimdir, Kur'an kitabımdır, Hz. Ali ve onun evladı olan 12 imam benim imamımdır' diyor. 'Tanrım, peygamberim' demiyor ki... Yani bu bakış açısının sakat bir yanı yok'' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    21,892 µs