En Sıcak Konular

Kart: Başbakan cesaretli olursa başarılı olur

12 Temmuz 2012 13:38 tsi
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının başarısını Başbakan Erdoğan'ın şu özelliklere sahip olmasına bağladı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''anayasa yapım sürecinde siyaseten dürüst, tutarlı, sorumlu ve cesaretli davrandığı takdirde Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının başarıya ulaşacağına inandıklarını'' söyledi.

Kart, komisyonun diğer üyesi CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları hakkında Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Temel hak ve özgürlükler bölümünden 19 maddenin yazımının tamamlandığını, bu maddelerin büyük bölümünde siyasi partilerin çekincelerinin bulunduğunu ifade eden Kart, ''Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına katılmamızın doğru ve yerinde bir karar olduğuna başlangıçtan bu yana inanıyorduk. Aradan geçen 9 aylık süre, bu kararımızın doğru olduğu yönündeki görüşlerimizi güçlendirmiştir. Uzlaşma Komisyonu çalışmalarıyla, AKP iktidarları döneminde tahrip edilen ve içi boşaltılan mevzuatın, anayasal düzeyde tadil edilmesi olanağı ve sorumluluğu doğmuştur'' dedi.

Kart, mülkiyet ve miras hakkı maddesinde yabancılara toprak satışının disiplin altına alınmasını sağlayacak düzenleme getirildiğini, hak arama özgürlüğü ve adil yargılama hakkı maddesinde önemli bir çalışma yapıldığını, gizli tanık istismarının bertaraf edilmesine ilişkin çalışma yürütüldüğünü, düşünceyi açıklama ve yayma maddesiyle, devlet sırrı, meslek sırrı ya da ticari sır kavramı gibi gerekçelerle de olsa bu özgürlüğün kısıtlanamayacağı yönünde düzenleme getirilmesinin amaçlandığını anlattı.

AK Parti'nin, genelde komisyonda yalnız ve zor durumda kaldığını öne süren Kart, sözlerini şöyle tamamladı:

''AKP, bir an önce anayasa platformunu terk etmenin yol ve yöntemlerini aramaya başlamıştır. Başbakan, anayasa yapım sürecinde siyaseten dürüst ve tutarlı, sorumlu, cesaretli davrandığı, Türkiye'nin toplumsal barışını hedeflediği, nefret ve ayrıştırma söylemine son verdiği, Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına müdahale ve dayatmada bulunmadığı takdirde, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının başarıya ulaşacağına yürekten inanıyoruz. Komisyon bu takdirde, tarihi görev ve sorumluluğunun gereğini yapmış olacaktır. CHP olarak, anayasa yapım sürecinde Cumhuriyet'in değer ve kazanımlarına sahip çıkarak ve bu değerleri demokrasiyle güçlendirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Laikliğe her zaman sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısını koruyarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşlarının aidiyetin hissettiği bir anayasayı inşa etmek istiyoruz.''

BDP'nin eleştirilerinin anımsatılması üzerine Kart, bunların gerçekçi olmadığını söyledi. Kart, pek çok maddede AK Parti'nin bir tarafta, diğer üç partinin bir tarafta, bazı maddelerin özelliklerine göre ise ikili gruplaşmanın olduğunu belirtti.

-''Sakatlanan demokrasiyi, sağlığına kavuşturmak''-

CHP'li Türmen de anayasa yapım sürecinde tek amaçlarının, ''Türkiye'de sakatlanan demokrasiyi, sağlığına kavuşturmak'' olduğunu ifade etti.

Türkiye'de kuvvetler birliği oluştuğunu, bunun iktidarın elinde toplandığını, temel hak ve özgürlüklerin baskı altında tutulduğunu öne süren Türmen, bunların değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türmen, demokrasinin inşasında, anayasa yapım sürecinin en iyi platform olduğunu dile getirerek, mutabakata vardıkları hususlara sadık kalınması, güven duyulması halinde bu sürecin yürüyeceğini kaydetti.

Kaynak: AA



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs