En Sıcak Konular

Suriye'ye silahlı müdahale sinyali

12 Temmuz 2012 11:54 tsi
Suriye'ye silahlı müdahale sinyali Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye odaklı Ortadoğu turunu değerlendirirken, Konsey'in Batılı liderleri, Annan planının uygulanmaması durumunda BM Antlaşması'nın 7. bölümünün u

BM Güvenlik Konseyi ülkeleri Kofi Annan'ın değerlendirme konuşmasının ardından ilk defa yaptırımlar hususunda 7. bölüm teklifini değerlendirdi. Fransa ve İngiltere'nin başını çektiği Batılı ülkeler, Beşşar Esed rejiminin şiddeti durdurmaması durumunda Güvenlik Konseyi'nin 7. bölümü yürürlüğe koyabileceği sinyalini verdi.

Kofi Annan'ın kapalı devre video görüntüsü aracılığıyla bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdiği oturumda Konsey temsilcileri, toplantının ardından yaptıkları basın açıklamalarında, 22 Temmuz'a kadar Suriye yönetiminin şiddeti durdurmaması halinde ek süre verilmesini garanti etmediklerini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi üyesi Fransa'nın temsilcisi Gerard Araud, Batılı ülkelerin Konsey'de 7. bölüm konusunda söz birliği yapacağını söyledi. Araud, bugün Rusya tarafından Güvenlik Konseyi'ne sunulan tasarı için, bağlayıcı bir yanı olmadığından dolayı "anlamsız" ifadesini tercih ederken, Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Kolombiya'nın Büyükelçisi Nestro Osorio, Suriye'de insanların ölmeye devam ettiğini belirterek, Kofi Annan'ın BMGK'ya yeni bir teklif sunmadığını, ancak diğer üyeler tarafından yapılacak önerilerin değerlendirilebileceğini söyledi.

Bir başka Konsey üyesi Almanya'nın temsilcisi Büyükelçi Peter Vittig de 7. bölümün uygulanması gereğinden bahsederken, bugüne kadar yapılan diplomatik girişimlerin Esed rejimini kendi halkına silah kullanmaktan vazgeçiremediğini vurguladı. Suriye Büyükelçisi Beşşar Caferi ise bir soru üzerine, Almanya'nın tutumunu samimi bulmadığını vurgulayarak, "Almanya eğer bölgenin barış sürecine katkıda bulunmak istiyor ise bunu her alanda yapmalı. Bir taraftan barış için söylemler gerçekleştirirken, diğer taraftan İsrail'e savaş gemisi temin etmemeli" diye konuştu.


-Rusya: "Annan planı süreci devam ettirilmeli, 7. bölüm en son çare olmalı"


BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Rusya'nın BM Temsilci Yardımcısı Alexander A. Pankin ise Rusya'nın 7. bölümün uygulamasına karşı olduğunu söyledi. Konsey için hazırladıkları tasarıyla ilgili de konuşan Pankin, "Annan planının uygulanması için sadece Suriye hükümetine değil, bütün taraflara baskı yapılmalı. 7. bölüm ise en son çare olarak düşünülmeli" diyerek, bir soru üzerine İran'ın da bölge üzerinde etkisi olan bir devlet olarak barış sürecine katkı sağlayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Pankin ayrıca, Rusya'nın Suriye'ye gönderdiği askeri gemilerin tatbikat yapmanın ötesinde bir amacının olmadığını savundu.

ABD'nin BM Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, Annan planının şu ana kadar başarıya ulaşmadığını kabul ettiklerini söyledi. Annan'ın barış çabalarını desteklediklerini belirten Rice, Suriye'deki BM misyonunun görev süresinin uzaması konusunda garanti veremeyeceklerini ve Suriye planının 7. bölüm kapsamına geçmesi taraftarı olduklarını vurguladı. Rice, Rusya'nın aksine İran'ı Suriye için çözümün bir parçası değil, aksine sorunun bir parçası olarak gördüklerine işaret etti.

BM Antlaşması'nın 7. bölümü, Suriye hükümeti ağır silahlarını şehir merkezlerinin dışına çekmemesi durumunda BM ülkelerinin silahlı güçlerine müdahil olma hakkı tanıyor.

Suriye'nin 22 Temmuz'a kadar Annan planını uygulamaması durumunda 7. bölümün önü açılıyor. Bu durum Konsey üyesi Rusya'nın, bu tarihe kadar Suriye'nin tavrının netleşmesi konusunda daha etkin politika izlemesini gerektirecek.(dw) 

Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,243 µs