iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Patlamak üzere

12 Temmuz 2012 11:08 tsi
Patlamak üzere Sınırlara çekilme vakti geldi iyibilgi özel

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Pakistan ordusunun yaşadığı kayıplardan dolayı özür dileriz” diyerek "Eğer ABD, geçen Kasım ayında kazaen öldürülen Pakistanlı askerler için Pakistan’dan özür dilemeyi kesinlikle reddediyorsa, elbette ki İsrail, Mavi Marmara gemisinde öldürülen Türkler için Türkiye’den özür dilemeye mecbur değil." şeklinde açıklama yapmış olan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve İsrail'i fena sıkıştırdı. 

Hemen ardından sessiz sedasız ortaya çıktı ki, 2002’de AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanlığını yapan Yaşar Yakış 8 Temmuz tarihinde, Romanya Eski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu eşliğinde Kudüs'te Lieberman ile görüşmüş.

Hatta şöyle ince bir detaydan da bahsedilme ihtiyacı hissedilmiş

"Toplantı odasındaki ilginç ayrıntı Yakış’ın gözünden kaçmadı. Odanın duvarlarından birinin tam ortasında duran büyük boy, ayaklı İsrail bayrağının yanında aynı büyüklükte, yine ayaklı bir de Türk bayrağı vardı. Yakış’ın ‘Şu bayrağı biraz açalım da bir fotoğrafını çekelim’ esprisi üzerine Lieberman, Türk bayrağının neden orada durduğuna dair hiçbir fikri olmadığını söyledi. "

Şimdilik resmi olmayan kanallardan 'dirsek teması' kıvamında yürüyen Türkiye-İsrail diyaloğunun Suriye tarafından "düşürüldüğü iddia edilen" uçağımız ile bir ilgisi olabilir mi? Ya da Rusya Devlet Başkanı Putin'in İsrail ziyaretiyle? Ya da önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesiyle? Ya da seçim sürecinde 'aşil topuğu' İsrail olan Obama'nın Erdoğan'dan ricası mı?

Ne olursa olsun, İsrail ile diyalog için hem Rusya'nın hem de ABD'nin Türkiye üzerindeki baskısı bir süredir açıkça hissediliyordu. O halde kaçınılmaz soru: bu baskı neden şimdi meyve vermeye başladı?  Ve arkabahçemizde eli görünür hale gelen uzaylı teknolojisi meraklısı İngiltere bu duruma ne diyor?

Cevabı düşen uçağımız hakkında resmi kurumlarımızın ve hükümetin yaşadığı kafa karışıklığında olabilir. Görülen o ki, Türkiye haberleşme ve muhaberat teknolojileri açısından "köreltilmiş" durumda. Bunun farkına varan hükümet, gönlü olmasa bile, daha fazla "kör" kalmamak için menfaat icabı diyaloğu başlatmış olabilir.

Önce Uludere, ardından Suriye kriziyle ortaya çıkan "hava sahası körlüğü" (Suriye'nin 2007 yılında İsrail uçakları tarafından vurulması gibi) daha fazla oluruna bırakılmayacak kadar ciddi bir durum. Hele hele Başbakan Erdoğan ve Ömer Çelik'in açıklamalarıyla ortaya çıkan 15 uçaklık Rus filosunun 14 dakikalık sınır ihlalinin vahametini düşünecek olursanız...

Belli ki dünya dengeleri açısından zamanda bir sıkışma yaşanıyor. Özellikle ABD seçimlerine kenetlenmiş bölgesel oyuncular için aciliyet hissi yatıştırılamaz  hale gelmiş durumda. Bu sıkışmanın en açığa çıktığı nokta, Hürmüz Boğazı.

İran'ın boğazı kapatırız tehdidi, şimdilik düşük seviyelerde seyreden ve Obama için belirleyici rol oynayacak olan petrol fiyatları açısından çok önemli. Rusya için kriz, Çin ve ABD için önemli bir fırsat olan düşük petrol fiyatları daha ne kadar bu seviyede seyredecek, kimbilir. Oysa görülen o ki, büyük oyuncuların kendi aralarındaki güç dengesinin sürdürülebilirliği açısından fosil yakıtlar hafife alınmayacak bilinmezlikler içeriyor. Hele hele kutuplar açılırken...

Bu bakımdan uluslararası ilişkilerde siyasi alan daralırken, bilim dünyasında "yeni kıtaların" keşfedilmesi tesadüf olmasa gerek. CERN'in Higgs-Boson bulguları ile açılacak olan "yeni enerji" ve "iletişim imkanları", sürdürülemez hale gelen bu uluslararası daralmanın tek çıkış noktası olarak pazarlanacaktır, muhtemelen.

Ancak şimdilik tüm oyuncular için sınırlara çekilme vakti geldi.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 4,200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,261 µs