En Sıcak Konular

Neonaziler bir istifa daha getirdi

12 Temmuz 2012 10:52 tsi
Almanya’da 8’i Türk 10 kişinin kurban gittiği Neonazi cinayetlerin soruşturulmasında yapılan hatalar üst düzey bir yetkilinin daha makamına mal oldu. Saksonya Eyaleti’nin Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı istifa etti.

Almanya'da 2000 – 2007 yılları arasında 8 Türk, bir Yunan ve bir Alman polis memuru olmak üzere 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı Neonazi örgütle ilgili soruşturmalarda eksiklik ve hatalar ortaya çıkmıştı.

Cinayetlerin soruşturulmasında yapılan hataların araştırılması sürdürülürken yeni bir istifa haberi daha geldi. Saksonya Eyaleti'nin Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Reinhard Boos'un görevinden ayrılmak istediği duyuruldu.

Eyalet İçişleri Bakanı Markus Ulbig yaptığı açıklamada, Boos'un 1 Ağustos itibarıyla görev yerinin değiştirilmesini talep ettiğini söyledi.

Eyaletin Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda bazı çalışanların açıkça hata yapmış olduğuna dikkat çeken Ulbig, ilgili kişiler hakkında kurum içinde disiplin soruşturması başlatılacağını kaydetti.

Belgeler saklandı

Boos'un başkanlığındaki kurumda cinayetlerden sorumlu Neonazi oluşumla ilgili bazı tutanakların gizlendiği ortaya çıkmıştı. Oysa kurum yetkilileri, daha önce ellerindeki bütün belgeleri açıkladıklarını kaydetmişti.

Söz konusu tutanakların Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın 1998'in sonundaki telefon dinlemeleri ile ilgili olduğu belirtiliyor. Ancak protokolü tutulan telefon görüşmelerinin ayrıntıları bilinmiyor.

Reinhard Boos'un olaydan ötürü son derece üzgün ve derin hayalkırıklığı içinde olduğunu belirten Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Markus Ulbig, Boos'un bu koşullar altında görevini gerekli güven ortamı içinde yürütemeyeceğini kaydetti.

Önceki istifalar

Neonazi cinayetlerinin soruşturulması kapsamında daha önce Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Heinz Fromm, 31 Temmuz 2012 tarihi itibariyle emekliye sevk edilmesini istemiş, Thüringen Eyaleti'nin Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Sippel görevinden alınarak emekliye sevk edilmişti.(dw)

Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs