En Sıcak Konular

Piyasa bu haberle sarsıldı!

12 Temmuz 2012 09:37 tsi
Fed'in son toplantısının tutanaklarından piyasa aradığını bulamadı. Fed'den genişleme sinyali arayan piyasa sadece 2 üyenin genişlemeye onay verdiği haberiyle sarsıldı.

ABD Merkez Bankası'nın Açık Piyasa Komitesi tarafından yapılan son toplantının tutanakları açıklandı.
Fed'in kısa vadeli tahviller ile uzun vadeli tahviller arasında değişim yaptığı Operation Twist uygulamasını uzatma kararı aldığı toplantı, piyasalar tarafından merakla bekleniyordu.
Toplantının tutanaklarında ise piyasa oyuncuları, yeni bir parasal genişlemeye ilişkin güçlü sinyal olup olmadığını arayacaktı.
Ancak toplantı tutanaklarından çıkan sonuçlar, pek de piyasaların beklediği gibi olmadı.

İKİ ÜYE OLUMLU YAKLAŞTI

Tutanaklara göre, sadece iki Fed üyesi yeni bir tahvil alımı için ortamın uygun olduğunu söyledi. Bunların dışındaki diğer üyeler, tahvil alım programını gerektirecek kadar kötüleşme olmadığı yönünde görüş bildirdi.
Fed, ekonomik krizle mücadele edebilmek adına bankaların ellerindeki sorunlu tahvilleri almış ve bilançosunu 2.5 katına kadar büyütmeyi göze almıştı. Bunun karşılığında piyasaya sürülen paranın ise ekonomik aktivitede yaşanan sorunları çözeceği varsayımıyla hareket edilmişti.
İki parasal genişleme sonrasında ekonomik aktivite ve istihdam piyasası beklendiği oranda gelişmeyince, bu kez iki kez kısa ve uzun vadeli tahviller arasında değişime gitmiş ve faizlerin uzun vadede düşük kalacağı taahhüdünde bulunmuştu.
Ekonomide özellikle büyüme ve işsizlik konularında gelişmelerin memnuniyet verici olmaktan uzak bulunduğunun altı çizildi.
Komite üyeleri, Nisan ayındaki toplantıya göre gerek Avrupa krizindeki yansımaların gerekse küresel piyasalardaki algının bozulduğuna dikkat çekti.
Toplantının sonrasında Başkan Ben Bernanke, üyelerin işgücü piyasasının kötüleşmesi halinde yeni ek adımlar atabileceğini söylemişti.

TAHVİLLERLE OYNAMA ELEŞTİRİSİ

Tutanaklar ayrıca, olası genişlemeci operasyonların maliyetlerinin neler olabileceğinin de toplantıda konuşulduğunu ortaya koydu.
Buna göre, bazı üyeler tahvil faizleri üzerinde bu kadar belirleyici olmanın uygulanmak istenen politikanın ötesinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.
Ancak buna rağmen, olası sorunlarla karşılaşıldığında hazır olunması adına Avrupa temelindeki risklere önlem alınması gerektiği de vurgulandı.
Kararın ardından ABD piyasaları kapanışa yarım saat kala yüzde 0.5 değer kaybediyor. 

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs