En Sıcak Konular

Atalay: Biz de Türkiye'de devrim yaptık

11 Temmuz 2012 20:30 tsi
Başbakan Yardımcısı Atalay, "Biz de aslında Türkiye'de devrim yaptık ama çok iyi stratejiler kurarak ve siyaset yaparak devrimi yaptık" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokrasi ve özgürlüklerin bazı yerlerde siyasal çalışmalarla bazı yerlerde de devrimlerle gerçekleştiğini belirterek, ''Biz de aslında Türkiye'de devrim yaptık ama çok iyi stratejiler kurarak ve siyaset yaparak devrimi yaptık'' dedi.

Atalay, Başbakanlık Merkez Bina'da Mısır eğitim ve iş hayatından 40 genci kabul ederek, sorularını yanıtladı.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ''Türk-Arap Gençlik Programları'' kapsamında Türkiye'ye gelen Mısırlı gençlere hitap eden Atalay, konuklarını Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı.

Türkiye ve Mısır'ın hem İslam coğrafyasının hem de Ortadoğu'nun büyük ve belirleyici iki ülkesi olduğuna işaret eden Atalay, Türkiye-Mısır ilişkilerinin hem bölge hem de İslam ülkeleri için önemine işaret etti.

Arap dünyası ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler kapsamında Mısır'ın da büyük bir değişim geçirdiğini, ülkede yaşanan değişikliğin bütün coğrafyayı etkilediğini kaydeden Atalay, ''Büyük bir devrim hareketi yaşandı ve biz Türkiye olarak devrimde, Arap Baharı'nda taraf olduk. Neden taraf olduk- Halklardan yana, daha fazla demokrasi ve özgürlük taleplerinden yana olduk. Otoriter yapıların gitmesi ve halkların demokratik iradeleriyle seçtikleri yönetimlerin gelmesinden yana olduk, onu destekledik. Türkiye olarak biz hiç ortada, belirsiz politikalar izlemedik. Yönetim ve parti olarak açık konuşuruz, düşüncelerimizi açık söyleriz. Mısır'daki gelişmelerde de öyle oldu'' diye konuştu.

Türkiye'nin 10 yıldır hem demokratik hem de ekonomik açıdan istikrarlı bir büyüme çizgisinde olduğunu dile getiren Atalay, parti ve hükümet olarak özgürlük ve demokrasi alanlarına büyük önem verdiklerini ifade etti. Türkiye'de demokrasinin kesintilere uğradığı dönemlerin yaşandığını, sıkıntılar çekildiğini aktaran Atalay, demokrasinin güçlendirilmesi için çalıştıklarını dile getirdi. AK Parti'nin muhafazakar ve demokratik bir parti olduğunu vurgulayan Atalay, kişi özgürlüğünü ve bireyin değerini herşeyden önde tuttuklarını belirtti.

Devletlerin insanı daha mutlu yaşatmak amacı taşıdığını anlatan Atalay, özgürlükleri kısıtlayan, baskı uygulayan ve insana hükmeden devletlerin durumunun yanlış olduğunu dile getirdi. Atalay, ''Kimi yerde yasal, siyasal çalışmalarla bizde olduğu gibi, kimi yerde sizin yaptığınız gibi devrimlerle demokrasi ve özgürlükler gelişiyor. Biz de aslında Türkiye'de devrim yaptık ama çok iyi stratejiler kurarak ve siyaset yaparak devrimi yaptık. Sizler Tahrir Meydanı'ndan başlayarak devrimi yaptınız. Hepimizin gittiğimiz yer daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük ve inşallah daha insanca yaşamak'' diye konuştu.

Mısır'da bugünlerde yaşanan tartışmaların normal olduğunun ve umutsuzluğa kapılmamak gerektiğinin altını çizen Atalay, gençlere ''Bunlardan umutsuzluğa, bedbinliğe düşmeyin. Geçiş dönemlerinin her yerde sorunları vardır. Değişim kolay değildir. Hele köklü değişimler daima biraz zaman alır, inişler-çıkışlar, çalkantılar olur. Getirdiği sorunlar olur. Kararlılık ve sabır çok önemli. Kararlı olacaksınız ve o ilk baştaki mücadele azminiz aynen devam edecek. Bir süre sonra herşey rayına oturacak inşallah. Mısır, güzel bir demokrasinin işlediği, güzel bir ülke haline gelecek'' diye seslendi.

Atalay, Türkiye'nin Mısır'a her alanda elinden gelen desteği vermeye devam edeceğini de vurguladı.

'GÜNÜBİRLİK SİYASET YAPMADIK'

Başbakan Yardımcısı Atalay, konuşmasının ardından Mısırlı gençlerin sorularını cevapladı.

Demokratikleşme sürecinde ne gibi zorluklarla karşılaştıklarının sorulması üzerine Atalay, bir stratejiye sahip olmanın ve bunu kararlılıkla yürütmenin önemine dikkati çekti. ''Siyaseti, konjonktürel ve günübirlik yapmadık hiç. Kurulduğumuz günden itibaren ne yapacağımızı, hedeflerimizi çok bildik. Programımızı ve stratejimizi çok iyi çalıştık, kararlılıkla yolumuza devam ettik'' diyen Atalay, toplumun desteğini, rehberliğini önemli gördüklerini ve toplumun nabzını yaptırdıkları kamuoyu yoklamalarıyla çok iyi tuttuklarını vurguladı.

Atalay, ''Biz daima hukukun içinde hareket ettik. Türkiye'de reformlarımızı yaparken toplumun desteğini arkamıza aldık, hukuki çerçevede, Meclis'i çalıştırarak, Anayasa'yı, yasaları değiştirerek bu demokratik reformları yapmış olduk. Onun için Türkiye bugün daha sivil bir yönetime sahip. Eskiden olduğu gibi darbe, askeri müdahale ihtimallerinin olmadığı bir ülke. Sizde en önemli sorun bu gibi ama bunlar hep aşılacak, hiç endişe etmeyin. Yeni Mısır anayasasının en önemli çalışma olarak görülmesi lazım ve ondan sonra adım adım gidilecek. Kısa sürelerde bu büyük sosyal değişmeler olmuyor'' diye konuştu.

'ASLA TOPLUMU YANILTICI SİYASET YAPMADIK'

Sosyal adaletin sağlanabilmesi için ekonomik alanda neler uygulanması gerektiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Atalay, AK Parti iktidara geldiğinde ekonomik sorunların fazla olduğunu, vatandaşlara mucize beklememelerini söylediklerini belirtti. Dürüst ve gerçekçi olduklarını, asla toplumu yanıltıcı bir siyaset yapmadıklarını anlatan Atalay, iktidara geldiklerinde ilk olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nu güçlendirdiklerini, yoksul kesimlere ciddi destek verdiklerini aktardı. Bugün ise Türkiye ekonomisinin güçlendiğini, 10 yıl içinde kişi başına milli gelirin 3 bin dolardan 11 bin dolara yükseldiğini, ticaretin canlandığını, işsizliğin azaldığını kaydeden Atalay, özel sektörü teşvik ettiklerini ve yatırım alanlarını özel sektöre bıraktıklarını belirtti.

Atalay, ilkeli bir ekonomi politikası uyguladıklarını, popülist olmadıklarını, yolsuzluklarla mücadele ettiklerini ifade ederek, ''Siyasi iktidarlar ekonomide popülizm yaparlarsa belki kendi dönemlerini kurtarırlar ama birkaç yıl sonra sorunlar başlar. Biz popülist olmadık, ekonomi iyileştikçe vatandaşa daha fazla kaynak gitmeye başladı. Dünyada krizler yaşanırken Türkiye çok iyi bir durumda'' değerlendirmesinde bulundu.

Türk insanının kendine güveninin de arttığına dikkati çeken Atalay, ''Herkese büyük bir gayret, özgüven geldi. İçine kapalı, korkan, ben yapamam diyen değil aksine 'Ben yaparım' diyen bir kuşağımız var. Bu da ülkelerin gelişmesinde çok ciddi motivasyon, büyük bir faktör. Mısır'da da böyle bir şey bekliyoruz'' dedi.

'GENÇLİĞİN ÜLKENİN HER MESELESİYLE UĞRAŞMASINI ARZU EDERİZ'

Başbakan Yardımcısı Atalay, Mısır'da yaşanan sıkıntıların aşılması için gençlere ne gibi görevler düştüğünün sorulması üzerine, iyi bir anayasa yapılmasının öneminin altını çizerek, ''Mısır'ın geçiş sürecini kısaltması için hızlı şekilde anayasasını yapması gerekiyor'' dedi. Gençlerin toplumun en dinamik unsuru olarak duyarlı olmaları gerektiğine işaret eden Atalay, Mısırlı gençlere şöyle seslendi:

''Bazen 'Gençler siyasetle uğraşmasın, okuluyla uğraşsın' gibi duygular oluyor, ben hiç öyle düşünmüyorum. Biz gençliğin ülkenin her meselesiyle uğraşmasını arzu ederiz. Benim size özel olarak söyleyeceğim, dogmatik, çok katı, şartlanmış kafalara sahip olunmasını şey yapmıyorum, gençler rahat düşünecek. Rahat düşünün, özgür düşünün. Durumu iyi irdeleyin, gerçek özgürlük o. Çok erken yaşlarda bunu edinmek lazım. Türkiye'de de herşey konuşuluyor, rahat rahat tartışıyoruz meseleleri. Sizler de donuk kafalardan ziyade özgür kafalarla irdeleyin diye size teklif ediyorum.''

Bir başka soru üzerine, İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde ''Bakanlığı nasıl insan hakları bakanlığı haline getirebileceğiyle uğraştığını'' söyleyen Atalay, bunu da büyük ölçüde başardığını, polisin imajının ve vatandaşa karşı tutumumun çok değiştiğini kaydetti. Sosyal bilimci birinin İçişleri Bakanı olmasını tavsiye edebileceğini belirten Atalay, ''Zararı olmaz, faydası olur'' dedi.

'ZAMANI GELDİĞİNDE PARTİYLE HER ŞEY DÜZENLENİR'

Atalay, Mısır polisinin göstericilere karşı tutumuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de, ''Totaliter yapılarda polis de o totaliter yapının tercümanıdır. Vatandaşa karşı onun tutumu neyse onları yansıtır. Ne kadar demokratik ve vatandaşın rehberliğini esas alıyorsanız güvenlik personelinin tutumu da ona göre daha insanileşecektir. Mısır'ın değişiminde onlar da değişecek'' yanıtını verdi.

Partisinin ve Türkiye'nin geleceğini nasıl gördüğüne ilişkin sorusuyu yanıtlarken de Atalay, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, fedakarlıklar yapan, dostlukların, kardeşliklerin olduğu, değer bilen bir ekip olarak çalıştıklarını söyledi. İyi ve hayırlı işler yapmak için bir araya gelmiş samimi bir ekip olduklarını kaydeden Atalay, ''Gelecek için herşey en iyi şekilde düzenlenir. Partimizin geleceğiyle ilgili de zamanı geldiğinde herşey düzenlenir'' dedi.

Atalay, ''Türkiye'deki İslami kesimin deneyimleri Mısır'a örnek olabilir mi-'' sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:

''Biz parti ve hükümet olarak Türkiye'de şunu gerçekleştirmeye çalıştık, hala da devam ediyor; her düşünce ve inanç özgürce yaşasın. Bu alandaki herkes çalışmasını istediği gibi yapsın, herkes istediği gibi ibadetini yapsın ve herkes istediği gibi yaşasın. Bunu sağlamak için çalışıyoruz. Türkiye'de dini kesimler ve inanç kesimlerinin de sorunları olmuştur. Mesela başörtüsüyle üniversitelere gidilemiyordu. Sizde, Mısır'da öyle bir sorun yoktu ama bizde vardı. Bu dönem tekrar rahatlatıldı, şimdi kız öğrencilerimiz başını örtmek istiyorsa örtüp gidecek. Buna benzer şeyler vardı. Önemli olan o özgür ortamı sağlamak.

Bizde başka dinler de var, sizde de var. Onlar da özgür yaşasın. Onların da şu anda eğitim kurumlarının yeniden faaliyete geçmesi için çalışmalar var. Kısıtlama olmasın, onlar kendi yolunu bulurlar. Özgür ortamlar daima kazandırır. Özgür ortamlardan en fazla kazanacak inanç sistemleridir.''

DAVUTOĞLU İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Toplantı sırasında, acil olduğunu söyleyerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Atalay, konuşmasının ardından konuklarına Suriye'den Türkiye'ye geçişlerin son günlerde yoğunlaştığını, görüşmenin de bu konuyla ilgili olduğunu aktardı.
    

Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs