En Sıcak Konular

Ramazan pidesi beyaz olacak!

11 Temmuz 2012 12:08 tsi
Ekmekte beyaz un devrini kapatan uygulamanın pide, yufta ve simidi kapsamadığı ortaya çıktı.

EKMEKTE yeni dönem 10 gün önce başladı. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği ile ekmeklerin tuz oranı yüzde 1.8'den 1.5'e çekildi. 300 gramlık ekmekler ise 250 gramlık ekmeklere dönüştü. Ekmek üretiminde de 'tip 1' unu yerine 'tip 2' adı verilen besin değeri yüksek olan un kullanılması kararlaştırıldı. Ancak halen birçok fırında tip 1 denilen eski un stokları olduğu için, kullanılması gereken tip 2 isimli yeni una geçiş yapılamadı. Diğer yandan ekmeklerin birçok fırında eldiven kullanılmadan müşterilere verildiği ve raflarda açıkta olduğu da dikkatlerden kaçmadı.

PİDEYE DOKUNULMAYACAK: Buğdayın kabuğunun alındığı ve besin değeri çok daha yüksek olan tip 2 ununu, kullanmaya başlayan ve başlayacak fırınlar ise bugünlerde Ramazan ayını düşünmeye başladı. Ramazan pidesinin tip 1 unu ile yapıldığına dikkat çeken fırıncılar, tip 2 unu ile yapılamacağına dikkat çekti. Ancak fırıncıların kafasını karıştıran Ramaza pidesi'ne, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği tam olarak cevap veriyor. Buna göre kurutulmuş ekmekler, dondurulmuş hamur teknolojisi ile üretilen ekmekler, yufka, bazlama, pide ve simit kapsam dışında olacak.

'İKİ UNU KARIŞTIRIYORUZ': Beşiktaş'taki Köseoğlu Unlu Mamülleri'nin sahibi Adil Köse, halen eski unların bitmesini beklediklerini söyleyerek, "Yönetmeliğe uymaya başladık. Şu an tek sorun elimizde hala eski unlardan olması. Biz de her şimdilik iki unu karıştırtıp ekmekleri yapıyoruz. Ancak birkaç gün içinde tamamen tip 2 ununu kullanacağız. Diğer yandan eldiven mutlaka kullanıyoruz. Yakında tamamen yönetmeliğe uymaya başlayacağız" dedi. Yeni Doğuş Fırını'nın sahibi Toprak Güneş de, tamamen tip 2 kullanmaya başladıklarını söyleyerek, "Artık ekmeklerimiz tip 2 unuyla yapılıyor. Daha doyurucu. Tuz oranı da eksildi. Ayrıca Ramazan geliyor. Ramazan'da en fazla Ramazan pidesi satarız" diye konuştu.

Uymayana 11 bin TL ceza

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer de, kurallara uymayanların suç işlediğini belirterek şunları söyledi:"Yönetmelikte belirtilen kurallara uymayan üreticilere 11 bin 850 lira ceza uygulanacak. Tüm fırınlar uygulamaya başlamış olmalı. Her şey gayet net. Sadece eldiven bile takılmayan fırınlarda bile 4 bin TL'den 11 bin 850 TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek."

Vatan



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs