En Sıcak Konular

Alevîlerden CHP'li Aygün'e sert tepki

11 Temmuz 2012 12:07 tsi
Karacaahmet Sultan Derneği ve Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Altun, “Alevilik dindir” diyen CHP’li Aygün’e tepki gösterdi.

Meclis'te cemevi açılması talebi reddedilen CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “Alevilik bir dindir” ifadesi bu kesimden tepki çekti. Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, “İnşallah bir sürç-i lisandır diye düşünüyorum. Alevilik İslam’ın içinde bir tasavvuf yorumudur, ayrı bir din değildir” dedi. İhtiyaç halinde Meclis’te cemevi açılabileceğini söyleyen Altun, şunları kaydetti: “Cemevini ibadethane olarak kabul edip etmeme hakkı kimsede olmaz. İbadet için cemevi açılmasını istemek, haklı bir talep olabilir ama bunu isterken Aleviliği ayrı bir din göstermek doğru değil. Alevilik İslam’ın içindeki farklı bir ekol. Mesela Şiilik de İslam’ın içinde bir içtihat. Din İslamiyet’tir. Alevi kaynaklarında bu vardır.” Aleviliğin bir ayrışma değil bütünleşme nedeni olduğunu söyleyen Altun, “Hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz. Farklılıklar şekilsel” dedi.
 
Alevilik, İslamiyet’in bir yorumu
 
Karacaahmet Sultan Kültürü Tanıtma Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ali Altunay da “Kişisel cevabımdır, Alevilik İslam’ın özüdür. Biz deriz ki, Allah, Muhammed, Ali yolundayız. Bunun başka bir yere çekilmesinin mantığı yok” diye konuştu. Karacaahmet Sultan Kültürü Tanıtma Dayanışma Derneği’nin yayınladığı “Sorularla Alevilik” araştırmasında “Alevilik Ayrı Bir Din midir?” sorusuna şöyle yanıt veriliyor: “Alevilik, İslamiyet’in bir yorumudur. Aleviliğin tarihi İslamiyet’in ilk yıllarına dek gider. Aleviler; Allaha, İslamiyetin kitabı Kurân-ı Kerim’e, peygamberi Hz. Muhammed’e inanırlar. Hz. Muhammed’in vefatından sonra ise peygamberin vasiyeti gereği halife olarak Hz. Ali’nin hilafetine inanırlar.
 
‘La dini’ insanların gayretleri var
 
Son dönemde; bazı kişi ve kurumlar Aleviliği İslam’dan ve Türkmen kimliğinden uzaklaştırarak ‘azınlık’ grup olarak tanımlamaya çalışıyorlar. Bu gayreti ‘inançsal’ nedenlerle yapmıyorlar. Çünkü, bu insanlar ‘la dini’ insanlar. Bu kişi ve kurumlar bu gayretlerini siyasal kaygıları nedeni ile yapıyorlar. Bu gayreti gösteren kişiler siyasal olarak; ‘Kürtçü,’ ‘AB yanlısı’ ‘ABD yanlısı’, ‘Sosyalist’, ‘ateist’ olarak kamuoyunda bilinen kişi ve çevrelerdir. Bu kişiler bir dönem; ‘Alisiz Alevilik’ tezini ortaya attılar. Sonra; ‘Alevilik Kürt kültürünün patlamasıdır’ dediler. En son imalatları ise; ‘Alevilik İslam dışındadır, Alevilik ayrı bir dindir. Dolayısıyla Alevilik azınlıktır.’ tezini savunuyorlar. Bu ve benzer tezleri savunanlar art niyetli değillerse o zaman korkunç bir bilgisizlik girdabında bulunuyorlar.”
 
STAR



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs