En Sıcak Konular

Güngör Dilmen son yolculuğuna uğurlandı

10 Temmuz 2012 17:39 tsi
Türk tiyatrosuna ''Midas'ın Kulakları'' oyununun da arasında olduğu çok sayıda eser kazandıran ve önceki gün İzmir'de vefat eden tiyatro oyunu yazarı Güngör Dilmen, son yolculuğuna uğurlandı

Dilmen için Konak Sahnesi'nde tören düzenlendi. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çelenk, bir büyük yazarı uğurladıklarını söyledi.

Dilmen'in oyunlarında doğaya, insanlara, tüm canlılara saygı gösterdiğini, oyunlarının bu topraklarda hep sahneleneceğinden emin olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelenk, ''İyi ki bu dünyadan bir Güngör Dilmen geçmiş, bize başka dünyaların kapılarını aralamış. Oyunlarında sahne ışıkları yandıkça o da ışıklar içinde yatacaktır'' dedi.

Eski Kültür Bakanı Talat Halman da, Dilmen için ''Yaratıcıydı, dahiydi, şairdi, ilham verendi, evrenselliği sahneye taşıyan eşsiz bir insanımızdı'' ifadelerini kullandı.

Dilmen'in aynı adı taşıyan eşi Güngör Dilmen, ''Filoloji kitaplığında gözlerimiz birbirine aşık oldu. Son konuşmamız da yine gözlerimizle oldu'' dedi.

Konuşmaların ardından saygı geçişi yapıldı.

Güngör Dilmen'in naaşı, törenin ardından, cenaze namazı için Beşikçioğlu Camisi'ne gönderildi.

TİYATRO OYUN YAZARI GÜNGÖR DİLMEN

Tekirdağ'da 1930 yılında doğan Güngör Dilmen, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü öğrencisi olarak 1959 yılında Sinema-Tiyatro Dergisi'nin açtığı tiyatro oyunu yarışmasında, yazdığı tek perdelik oyun ''Midas'ın Kulakları'' ile birinci oldu.

Üniversiteden mezun olduktan sonra İsrail ve Yunanistan'da tiyatro çalışmaları yapan, 1961-1964 yıllarında ise Amerikan Yale ve Washington üniversitelerinde tiyatro öğrenimi gören Dilmen, Türkiye'ye dönüşünde İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yönetmen yardımcılığı ve dramaturgluk, TRT İstanbul Radyosu'nda da tiyatro alanında şef olarak çalıştı.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde de öğretim görevlisi olarak genç dramaturgların yetişmesine katkı sağlayan Dilmen'in, Türk tiyatrosu ve sinemasına kazandırdığı çok sayıda senaryosu bulunuyor.

Eserlerinin arasında ''Galile'nin Günahları'', ''Osmanlı Dram Kumpanyası'', ''Hakimiyeti Milliye Aş Evi'', Kurban'', ''Aşkımız Aksarayın En Büyük Yangını'', ''Ben Anadolu'', ''Bağdat Hatun, ''Deli Dumrul'', ''Midas'ın Altınları'', ''Midas'ın Kör Düğümü'', ''Akad'ın Yayı'', ''Troya İçinde Vurdular Beni'' isimli oyunları yer alıyor. (AA)



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,581 µs