En Sıcak Konular

Suriye Kürtleri Irak'ta buluştu

10 Temmuz 2012 15:44 tsi
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Suriye Kürtlerinin iki önemli örgütü olan Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı Îsmail Hemê ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Muhammed Müslim ile Erbil'de görüştü.

Kürtçe-Türkçe ajansların kaydettiğine göre önceki gün başlayan ve devam eden basına kapalı görüşmelere katılan bir ENKS yetkilisi, Barzani'nin taraflardan, "aralarındaki ihtilafları bir kenara bırakarak Esad rejiminin değiştirilmesi amacı etrafında birleşerek ortak hareket etmelerini istediğini" söyledi.

ENKS yetkilisinin verdiği bilgiye göre Barzani, görüşmede, "Birlikte hareket ederseniz size her türlü yardımı yapacağım ve sizi dışarıdan kimseye de muhtaç ettirmeyeceğim." ifadesini kullandı.

Barzani taraflara, aralarındaki ihtilafı gidermeleri halinde kendilerine her türlü yardımı yapma vaadinde de bulundu.

Taraflar arasındaki sorunların çözülmesi için uzun süredir devrede olan Barzani, PYD ve ENKS temsilcilerine ayrıca, "Uzlaşmazsanız size ne benim faydam olur ne de başkasının" mesajını verdi.

EFRİN'DEKİ OLAY

Barzani'nin PYD ve ENKS temsilcileriyle görüşmesinde, Suriye'nin kuzeybatısında Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Efrin bölgesinde meydana gelen ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan olay da gündeme geldi.

Geçtiğimiz hafta meydana gelen olayda, Esed rejiminin bölgenin kontrolünü kendisine bıraktığı PYD grubu ile bu grupla mücadele halinde olan diğer gruplar arasında silahlı çatışma yaşanmıştı. Ölenlerden birinin Suriye askeri, birinin de PYD mensubu olduğu iddia edilmişti. Olaydan sonra PYD'nin silahlı güçleri Efrin'de muhalif gruplardan bazı kişileri alıkoymuştu.

Barzani, görüşmede Efrin'deki olayın ardından yaşanan gerginliğin de sonlandırılmasını, PYD yetkililerinden ellerindeki muhalifleri serbest bırakmasını isteyerek, "bölge halkı üzerinde silahlı güce dayalı baskı uygulanmasını doğru bulmadığını" söyledi.

Barzani, taraflara, daha önce Erbil'de yaptıkları görüşmede tarafların birbirlerinin hakkına riayet etme konusunda verdikleri güvenceleri de hatırlattı.

Bu arada Suriye'deki Kürt muhalefeti ile Erbil'de önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı toplantı yapılacağı öğrenildi.

ENKS, ESED REJİMİYLE MASAYA OTURMUYOR

Suriye'deki 12 Kürt partisinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi, ülkede Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kuzey bölgesinde tabanı en güçlü oluşum olarak dikkat çekiyor. ENKS, Suriye'deki halk ayaklanmasının başlamasından itibaren Esed rejimine karşı barışçıl yollardan muhalefet ediyor. Uzun süredir Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) çatısı altına girmek için SUK ile müzakereler yürüten örgüt, şu ana kadar Konsey ile anlaşmaya varamamış olmasına rağmen müzakereleri bir şekilde devam ettiriyor. ENKS, Esed rejiminin değiştirilmesini amaçlayan uluslararası konferanslara genellikle Kürtlerin temsilcisi olarak davet ediliyor. Örgütün, temel talepleri arasında, Kürtlerin varlığının yeni Suriye anayasasında tanınması, Kürtçenin resmi diller arasına alınması ve ülkede federatif bir yönetim sisteminin kurulması gibi istekler yer alıyor. ENKS, Esed rejimi ile müzakerelere girmeyi kabul etmiyor ve mevcut rejimin değişmesini istiyor.

PYD'NİN REJİMLE DİYALOGU GÜÇLÜ

PYD, ENKS ile birlikte Kürt bölgesindeki en önemli güç durumunda. Bölgedeki etkinliğinin asıl nedeni, PKK 'ye yakınlığı ve önemli bir silahlı güce sahip olması. Hatta birçok kaynak tarafından, PKK 'nin Suriye'deki uzantısı olarak nitelendiriliyor.

PYD de ENKS gibi Esed rejimi aleyhtarı söylem kullanıyor ancak ülkedeki sorunun rejimle müzakere edilerek çözülebileceğini savunuyor ve özellikle de Türkiye faktörü dolayısıyla dış müdahaleye karşı çıkıyor. Esed rejiminin, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde kontrolü neredeyse tümüyle PYD'nin silahlı birliklerine bırakmış olması, bu örgütün etkisini artırıyor.

PYD'ye rakip gruplar, bu örgütün silahlı güç yoluyla, rejim karşıtı hareketlere destek olmaması konusunda halka gözdağı verdiğini, öne çıkan isimleri ise takibe alarak etkisiz hale getirmeye çalıştığı eleştirisinde bulunuyor.

Son olarak geçtiğimiz hafta, Esed karşıtı Kürt Özgürlük Partisi'nin (Azadi) Başkanı Mustafa Cuma, PYD tarafından 2 gün boyunca alı konulmuş, bölge halkının tepkileri üzerine serbest bırakılmıştı. (ıslahhaber)



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs