En Sıcak Konular

Rumlardan takas atağı

10 Temmuz 2012 15:01 tsi
Kıbrıs Rum Kesimi’nin Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmadan önce, adadaki mülkiyet sorunu çözümünün seyrini değiştirecek bir karara imza attığı ortaya çıktı.

Buna göre, Türkiye’nin, AB ile ilişkilerinin donabileceğini söyleyerek karşı çıktığı Rum Kesimi dönem başkanlığı öncesinde Kıbrıs konusundaki kilit noktalardan biri olan mülkiyet sorunu konusunda önemli bir adım attı.

32 YIL SONRA KAZANDI

Kıbrıslı Rumların, 1974 öncesi Kuzey Kıbrıs Türk Kesimi’nde kalan taşınmaz mallarına çözüm bulmak amacıyla kurulan KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), Kıbrıslı Rum Mike Timvios’un KKTC’deki eski taşınmaz malını, Güney Kıbrıs’taki Türk arazisiyle takas etme kararı almıştı. Rum Kesimi Bakanlar Kurulu da bu kararı tanıdı. Böylece Rum yönetimi, Rumların KKTC’de, Kıbrıslı Türkler’in de Güney Kıbrıs’ta kalan taşınmaz malları arasında ilk defa bir takası onaylamış oldu. Kararın, TMK’ya başvuran diğer Rumların da takas talebinde bulunmasına neden olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’yi 1990 yılında ‘mallarını kullanamadığı’ gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) dava eden Mike Timvios, 2007 yılında TMK’ya başvurmuştu. Timvios’a Kuzey Kıbrıs’taki mallarına karşılık, Güney Kıbrıs’taki Türk mülklerinden verilmesi kararlaştırlmış; bu karar 2008’de AİHM tarafından da onaylanmıştı.

Ancak Rum Yönetimi, ‘yasadışı oluşum’ olarak adlandırdığı TMK’nın yaptığı anlaşmaya karşı çıktı. Hatta Rum Yönetimi tarafından TMK’ya başvuranlarla ilgili yasal düzenleme yapılması yönünde çalışmalar başlatıldı, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru halka, ‘komisyona gitmeyin’ çağrısında bulundu. Timvios da bu gelişmelerin ardından ‘mülklerimi geri vermiyor’ gerekçesiyle Rum Yönetimi’ni AİHM’e şikayet etti fakat Rum Yönetimi kararında ısrar etti. Ta ki Rum Kesimi’nin AB dönem başkanlığı yapmasına kadar...

AB, Rumlardan başkanlığı devralmadan önce “AB kararlarına uymasını” istedi. Rum Yönetimi de ‘AB kararlarına uymayan bir dönem başkanı’ görüntüsü vermemek adına acele bir kararla TMK ile yapılan anlaşmayı onayladı. Kararla birlikte, Timvios, KKTC’deki malına karşılık; Larnaka’da bulunan ve üzerinde 1974’ten önce Kuzey’de yaşayan Rumların iskan edildiği, iki de ilkokul binası bulunan 27 dönümlük Kıbrıs Türk gayrimenkulünü alma hakkı kazandı. Bakanlar Kurulu da bu mülkiyetler üzerindeki iskanı göz önünde bulundurarak, bunların Timvios’tan 13 milyon euro karşılığında satın alınmasına karar verdi.

3458 BAŞVURU

TMK’ya toplam 3 bin 458 adet başvuru yapıldı. Komisyon, şu ana kadar başvuranlara mallarının bedeli olarak yaklaşık 78 milyon sterlin (221 milyon TL) ödedi. (Milliyet) 

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,073 µs