En Sıcak Konular

CHP: Sadık Yakut derhal istifa etmelidir

10 Temmuz 2012 14:04 tsi
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, ''Milletvekillerinin tutuklu yargılanmalarını savunmak, milli iradeye saygısızlığın daniskasıdır'' dedi.

Öztürk, partisinin Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ile düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, ''3. yargı paketi ve tutuklu milletvekilleri'' konusunda, gazetelerde yer alan açıklamalarını değerlendirdi.

Öztürk, Bozdağ'ın, ''Tutuklama ve tahliye kararı tamamen mahkemelerin takdirinde'' açıklamasını yaparken, Yakut'un, ''Anayasa değişikliği gerçekleşemeden tutuklu milletvekillerinin tahliyelerinin zor olacağı'' yönünde değerlendirmede bulunduğunu ifade etti.

''İki tartışma aynı zamanda, bu iki büyük Türk hukukçusunun, hukukun 'h' harfini bilmediklerinin somut göstergesidir'' diyen Öztürk, şöyle devam etti:

''Tutuklamanın hangi koşullarda olacağı yasada açıkça yazılır. Tutuklama keyfi olarak yapılamaz. Mahkemelerin hukuk ve yasa kurallarının dışına çıkarak keyfi davranma hakları ve yetkileri yoktur. Hukukta usul kuralları keyfiliği önlemek için kurulmuştur. Mahkemeler, yasadaki kurallara uyar.

Bu nedenle, sayın büyük Türk hukukçularının, 'Bu konuda takdir yetkisi mahkemelerindir. Hakimler ister bırakır ister bırakmaz' gibi değerlendirmelerinin hukuki anlamı yoktur.

Sadık Yakut'un açıklaması hayret vericidir. Milletvekillerinin tutuklama nedeni olarak Anayasa'nın 14. maddesini gösteriyor. 'Bu madde kalkmadıkça tahliye zor' diyor. Sayın Yakut, CMK'yı hiç okumamış. Tutuklamanın geçici tedbir olduğunu bilmiyor. Başkanvekili olduğu TBMM'nin 8 milletvekilinin tutuklu olmasını nasıl içine sindiriyor. Milletvekillerinin tutuklu yargılanmalarını savunmak, milli iradeye saygısızlığın daniskasıdır. Artık Sayın Yakut'un TBMM Başkanvekili olarak kalması mümkün değildir. Sayın Yakut, TBMM Başkanvekilliği'nden derhal istifa etmelidir.''

Süheyl Batum da Bozdağ ve Yakut'un açıklamaları arasında ciddi bir çelişki bulunduğunu belirterek, ''Birinden biri, Türk halkını açıkça kandırmaya tevessül ediyor'' dedi. Batum ayrıca, gerçekte iki özel yetkili mahkemenin ortaya çıktığını savunarak, ''Özel yetkili mahkemelerin hakimlerini elinden kaçırdığını düşünen ve 'Ben bunlara söz dinletemiyorum, cemaatten söz alıyorlar' diyen AK Parti, şimdi ikinci özel yetkili mahkemeleri kuruyor'' diye konuştu.

Kaynak: AA



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,270 µs