En Sıcak Konular

NSU araştırma komisyonu üyeleri Türkiye'ye gelecek

8 Temmuz 2012 21:01 tsi
Alman Federal Meclisi'nde Neonazi terör örgütü NSU'yu araştıran komisyonun Yeşiller Partili üyesi Wolfgang Wieland, komisyon üyelerinin sonbaharda Türkiye'ye gideceğini söyledi.

Komisyon çalışmaları hakkında Türk yetkililerini bilgilendireceklerini dile getiren Wieland, bu bilgilendirmeyi sorumluluk olarak gördüklerini açıkladı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Neonazi cinayetlerinin Almanya'ya yakışmayan ve utanç verici bir olay olduğunu belirterek, 16 eyaletteki istihbarat teşkilatlarının herkesin görebileceği bir şeyi göremediğini ifade etti.

Cem Özdemir ve Wolfgang Wieland, NSU Araştırma Komisyonun çalışmaları hakkında Türk basınını bilgilendirdi. Komisyon üyelerinin sonbaharda Türkiye'ye gideceğini ve Türk yetkililerine komisyon çalışmaları hakkında bilgi vereceklerini dile getiren Wieland, bu kararın komisyonda bulunan bütün fraksiyonlar tarafından verilmiş bir ortak karar olduğunu söyledi. Bu uygulamanın alışılmışın dışında olduğunu belirten Wieland, konuyla ilgili Türk yetkilileri bilgilendirmeyi sorumluluk olarak gördüklerini açıkladı.

8'i Türk asıllı olmak üzere 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü hakkında süren soruşturmada Anayasa Koruma Dairesi'nde önemli belgelerin imha edilmesiyle ortaya çıkan skandalı değerlendiren Özdemir, bu gelişmelerden Türkiye'deki basının da haberdar edilmesi gerektiğine işaret etti. Özdemir, bunun için Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in Türkiye'deki Almanya Büyükelçiliği'ni bilgilendirmesi yönünde tavsiyelerde bulunduğunu dile getirdi.

Cem Özdemir cinayetlerle ilgili mağdur ailelere, işin peşini bırakmayacaklarına dair söz verdiklerini ve kendileriyle sıkça görüştüklerini hatırlattı. Özdemir, "Gerek Araştırma Komisyonu'nda olsun, gerek diğer dallarda olsun, bu olay sonuna kadar peşindeyiz." dedi. Almanya'da bulunan 16 eyaletin istihbaratının koordinasyonsuz bir şekilde çalıştığını ve bunun da belli sorunları beraberinde getirdiğini ifade eden Özdemir şöyle devam etti: "Devlet kurumlarına yönelik ciddi bir güven sorunu ortaya çıktı. İstifalar sorunu çözmez. Görevimiz spekülasyon yapmak değil olayların aydınlatılması. Cinayetler Almanya'ya yakışmayan utanç verici bir olay. Bu 16 eyaletteki istihbarat teşkilatları herkesin görebileceği bir şeyi göremediler."

Polis ve istihbarat teşkilatlarının görevlerini yerine getirmesi halinde bu cinayetlerin engellenebileceğini vurgulayan Özdemir, "İstihbarat, polisler ne yazık ki tam olarak halkın aynası değil; yani yabancı sayısı düşük veya hiç yok, liberal ve sol görüşlülerin temsil oranı çok düşük. Devletin her alanında toplumu yansıtan insanlar olmalı. Üst düzeydekiler dâhil olmak üzere poliste çalışan bir memur yabancıyı suçlu olarak tanıyor." dedi.

Araştırma Komisyonunun şu ana kadarki çalışmaları hakkında bilgi veren Wolfgang Wieland ise güvenlik birimlerinin Almanya'daki aşırı sağcılığı hafife aldığını kaydetti. Güvenlik birimleri arasındaki işbirliğinin çalışmadığını ileri süren Wieland, polisin bazı irtibat kurma girişimlerinin istihbarat tarafından bloke edildiğini söyledi.



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs