En Sıcak Konular

Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Srebrenitsa çiçeği"ni taktı

8 Temmuz 2012 19:17 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'na, Srebrenitsa katliamının sembolü "Srebrenitsa çiçeği" verildi.



Türkiye'deki Genç Boşnaklar Derneği üyeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe'nin desteğiyle, 11 Temmuz 1995 yılında Srebrenitsa'da katledilen 8 bin 372 Boşnak sayısı kadar Bosna'dan getirtilen soykırımın sembolü çiçekleri Türkiye'de önemli isimlere vermeye devam ediyor.

TBMM'de önceki hafta milletvekillerine ve Başbakan Erdoğan'a ve kızı Sümeyye Erdoğan'a Srebrenitsa çiçeği takdim eden Genç Boşnaklar Derneği üyeleri, bu defa Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve aşbakan Erdoğan'a bir mektup ve Srebrenitsa çiçeği verdi. Bakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genç Boşnaklar Derneği'nin talepleri üzerine, yakalarına taktıkları Srebrenitsa çiçeği ile fotoğraf çektirdi.

Davutoğlu, Srebrenitsa çiçeğinin takdim edilmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Srebrenitsa soykırımının, hiç şüphesiz İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada yaşanan en büyük insanlık trajedilerinden biri olduğunu vurguladı.

Avrupa'nın ortasında üstelik tüm dünyanın gözü önünde binlerce silahsız, savunmasız Boşnak'ın katlinin dünya tarihine unutulmayacak bir acı olarak geçtiğini vurgulayan Davutoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tarihteki tüm acılar unutulsa dahi Srebrenitsa acısı hepsini bize tekrar hatırlatmaya yeter. Her yıl 11 Temmuz tarihindeki törenler, savaşın ve özellikle soykırım suçunun korkunç yüzünü hepimize bir kez daha gösteriyor. Sürekli katılmaya geyret ettiğim bu törenlere bu yıl gidemesem de Boşnak kardeşlerimin aklım ve yüreğimle yine onlarla birlikte olduğumu bilmelerini isterim.

Şunu unutmasınlar; Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak bugüne kadar nasıl hep Bosna-Hersek'in yanında oldu isek bundan sonra da her platformda onların sesi olmaya devam edeceğiz. Umudum, uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin, Srebrenitsa;da yaşananlardan gerekli dersleri çıkararak, aşırı milliyetçilik ve etnik nefretin nelere mal olduğunu bir kez daha hatırlaması, aynı acıların tekrar etmemesi için her türlü gayreti göstermesi ve bu amaçla gerekli tüm önlemleri almasıdır.

Bu vesile ile özellikle Avrupa'da yükselen yabancı düşmanlığına karşı atılması gerek adımlar konusunda bir kez daha uyarıda bulunmak istiyorum. Gelecekte benzer acıların yaşanmamasının tek garantisi ne uluslararası politikalar, ne askeri tedbirler ne de boş nutuklardır. Bunu başarabilmenin tek yolunun geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı bu tür nefretlerden arındırmak olduğuna inanıyorum. Son olarak Srebrenitsa'da hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, geride bıraktıklarının acılarını aylaşıyor ve gözü yaşlı Srebrenitsa annelerinin ellerinden öpüyorum."

A.A.



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,531 µs