En Sıcak Konular

Libya'nın 40 yıl aradan sonraki ilk demokrasi sınavı

8 Temmuz 2012 16:04 tsi
Libya halkı, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya Ulusal Meclis üyelerini seçmek için yapılan ilk seçimlerde sandık başına gitti.



Seçmenler 13 seçim bölgesine ayrılan ülkede oylarını 1584 seçim merkezindeki 6629 salonda kullandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Nuri el-Abbar, ''Kayıtlı 2 milyon 865 bin seçmenden yaklaşık 1,2 milyonun oy kullandığı seçimlere katılım oranı yüzde 43 olarak gerçekleşti'' dedi.

Ülkenin ilk demokratik seçimleri, muhalif grupların şiddet olaylarıyla gölgelendi. Ülkenin farklı bölgelerinde seçim merkezlerini de hedef alan saldırılar düzenlendi.

YSK Başkanı el-Abbar, ''Ülke genelindeki seçim merkezlerinin yüzde 94'ünde oy verme işlemleri belirlenen saatte ve sorunsuz olarak başladı. Ancak seçim komisyonunun elinde olmayan güvenlikle ilgili nedenler ve işlemler için gerekli lojistik desteğin merkezlere ulaştırılamaması sebebiyle yaklaşık 100 merkezde oy verme işlemlerinde gecikme yaşandı'' diye konuştu. El-Abbar, oy verme işlemlerinin planlandığı gibi dün saat 20.00'de sona erdiğini bildirdi.

Libya basınında yer alan habere göre, Bingazi'nin 47 kilometre batısındaki üç seçim merkezine federalizm talebinde bulunan kişilerce saldırı düzenlendi. Göstericiler, Bingazi'de YSK'ya ait bir depoyu yakmış ve seçim malzemesi taşıyan bir helikoptere ateş açarak bir kişinin ölümüne sebep olmuştu. Seçim karşıtı eylem yapan bir kişi de Ecdebiye'de bir oy merkezinde karışıklık çıkarmak isterken öldürülmüştü.

Libya İçişleri Bakanı Yardımcısı Ömer el-Hadravi, düzenlediği basın toplantısında, seçim sürecini baltalamak isteyen bir aracın içindeki üç kişiye güvenlik memurunun ateş açtığını ve birinin öldüğünü, diğer iki kişinin yaralandığını ifade etti.

Libya Başbakanı Abdurrahim el-Keib, ''Libya'da seçim sürecinde her ülkede olabilecek ufak tefek tatsızlıklar yaşanmasına rağmen süreç gayet iyi işledi. Bu seçimlerle Libya halkı dünyayı şaşırtacak'' dedi.

Yolsuzlukla suçlananlar, Kaddafi destekçileri, Ulusal Geçiş Konseyi üyeleri seçimlerde aday gösterilmedi.

Seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklamanın yarın yapılacağı, nihai sonuçların ise Çarşamba günü açıklanacağı bildirildi.

Libya'da 120'si bağımsız, 80'i parti listelerinden seçilen vekillerden oluşacak 200 sandalyeli Kurucu Meclis, ilk oturumunda başkanını belirleyecek ve bir ay içerisinde Başbakan ve Anayasa Komisyonu'nu seçecek. Anayasa Komisyonu'nun 120 gün içinde anayasayı hazırlaması öngörülüyor.

Anayasa Komisyonu'nun hazırlayacağı taslak anayasa 30 gün içinde referanduma sunulacak. Libya halkı referandumda üçte iki çoğunlukla taslağa destek verirse taslak ülkenin anayasası olarak kabul edilecek.

Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,410 µs