En Sıcak Konular

Afganistan'a 16 milyar dolarlık yardım

8 Temmuz 2012 15:04 tsi
Japonya'da düzenlenen Afganistan Hakkında Tokyo Konferansı sona erdi. Yapılan görüşmeler sonucunda uluslararası toplumun 4 yıl süresince Afganistan'a 16 milyar dolar yardımda bulunulması taahhüdünde bulunuldu.



Japon hükümetinin ev sahipliğini yaptığı 55 ülke, 25 uluslararası organizasyon temsilcisinin yer aldığı Afganistan Hakkında Tokyo Konferansı sona erdi. Konferansa Türkiye'yi temsilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katıldı. Konferansında ardından düzenlenen ortak basın toplantısına Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmaiy Resul ve Afganistan Finans Bakanı Ömer Zahilval katıldı. Gazetecilerin sorularına cevap veren konuşmacılar konferansta alınan kararlar hakkında bilgi verdi.

Afganistan'ın yeniden inşası için dünya kamuoyunun işbirliğine devam edeceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Gemba, karşılıklı taahhütlerin yenilenmesi ile Afganistan'ın iyi bir gelecek beklediğini ifade etti. Afgan hükümetinin verdiği taahhütlerin arkasında olduğunun altını çizen Afganistan Dışişleri Bakanı Resul, seçimlerle hükümet değişse dahi verilen taahhütlerin devam edeceğini söyledi. Ülkesinde ve bölgede barışın hakim olması için gayret etmeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Resul, siyasi istikrarın tesisi için çalışacaklarını ve yolsuzluklarla mücadele edeceklerini dile getirdi.

KARŞILIKLI TAAHHÜTLER YENİLENDİ

Basın toplantısına katılan gazetecilere kapanış bildirgesi dağıltıldı. Bildiride, Konferansın ardından dağıtılan kapanış bildirgesinde uluslararası toplumun 2002 yılındaki Tokyo Konferansı'ndan bu yana Afganistan ile olan iş birliğini devam ettirileceğini belirtildi. Özellikle Afganistan'daki insan hakları başta olmak üzere çocuk ve kadın hakları, sağlık, gıda, eğitim ve temel yapılanma hususunda uluslararası topluluğun aktif yardımda bulunacağına vurgu yapıldı.

Bildiride ayrıca Afganistan'ın dönüşüm sürecinde Afgan hükümeti ve uluslararası topluluklar arasındaki karşılıklı taahhütlerin yerine getirileceği vurgulandı.

Konferansa katılanlar, uluslararası veya bölgesel denetimlerle Afganistan'ın ekonomik olarak gelişmesi ve kalkınmasına katkıda bulunacaklarını yönündeki taahhütleri yeniledi. Uluslararası toplum'un Afgan halkının yaşam şartlarının gelişmesi için gerekli yardımların tedarik edileceği ifade edildi.

AFGAN HÜKÜMETİ ŞEFFAFLIK TAAHHÜDÜNDE BULUNDU

Katılımcıların Afganistan'da demokrasinin tesisi, sivil toplumun gelişmesi, siyasi istikrarın sağlanması konusunda görüş birliğinde olduğu deklare edildi. Afganistan yönetimi ile uluslararası toplumun yenilenen işbirliğiyle beraber siyasette çoğulcu bir toplumun inşası, hukuk devletinin tesisi, insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerinin kaldırılması yönünde gayret edeceği ifade edildi. Afgan hükümeti, yolsuzluklara karşı mücadele etmeye devam edip başta 2014 ve 2015 yılındaki seçimler olmak üzere şeffaflık konusunda taahhütlerini yeniledi.

AFGANİSTAN'A 16 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Konferansın sonuç bildirgesinde, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası organizasyonların Afganistan'ın ekonomik olarak kalkınmasında gerekli yardımlarda bulunacağı kaydedildi. Başta Dünya Bankası ve Japon Hükümeti olmak üzere uluslararası toplumun, Afganistan'a 4 yıl süresince 16 milyar dolar yardımda bulunulması üzerinden karar kılındı.

Uluslararası toplum, Afganistan bölgesel istikrar ve barışın tesis edilmesinde yardımların devam edeceğini deklare etti. Öte yandan Afganistan hükümetinin terörizm ile savaşta uluslararası kamuoyu ile iş birliğine devam edeceğine vurgu yapıldı.

Cihan 



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,365 µs