En Sıcak Konular

KKTC özelleştirmeyi tartışıyor

7 Temmuz 2012 10:07 tsi
KKTC'de artık Elektrik Kurumu, Telekomünikasyon Dairesi ve Tütün Endüstrisi Kurumu'nun adı özelleştirme kelimesiyle birlikte kullanılıyor. Bu zamana dek ağırlıklı olarak siyasilerin görüş bildirdiği özelleştirme konusu, yayımlanan bir haber üzerine yeni



Kuzey Kıbrıs'ta çok tartışılan Özelleştirme Yasası'nın yankıları hala sürüyor. Son olarak Türkiye kaynaklı bir özelleştirme haberi, büyük tepki gördü. Özelleştirme ile ilgili olarak vatandaşlar ve bazı sendikaların görüşleri, değerlendirmelerin iki kutupta odaklandığını gösteriyor.

KAMU İŞ: "ÖZELLEŞEN KURUMLARIMIZ KAPANDI"

Kamu İş Sendikası Başkanı Sami Dilek, Kamu İş olarak üç yıldan beri özelleştirmeye karşı olduklarını ifade etti ve özelleştirmelerin ülkeye faydası olmayacağını belirtti.

Aynı zamanda özelleştirilmesi düşünülen her kurumun kendi içerisinde ele alınması gerektiğini dile getiren Dilek, "Özelleştirme, ülkemizde ilk defa yapılmıyor. Zamanında sanayi holding on binlerce insana iş bulma noktasında imkan sağlamıştı. O dönemde ekonomi ve sanayimizin gelişmesine de katkısı olmuştu. Onlar kapandı aynı zamanda KTHY, uluslararası alanda dünyaya açan kuruluşumuz da kapandı" şeklinde konuştu.

"ÇALIŞANLARIMIZIN KORUNMASI NOKTASINDAYIZ"

Şu anda telefon dairesi ve elektrik kurumunun da bu noktaya getirildiğini dile getiren Kamu-İş Sendikası Başkanı Dilek, "Sendika olarak çalışan insanlarımızın korunması noktasındayız. Telefon dairesindeki son gelişmelerde, çalışan insanlarımızı bir şekilde garanti altına aldık. Diğer yandan telefon dairesinin sürdürülebilir yapısın da yeni bir yapı ve düzene kavuşturulması, yeni sistemin ve düzenlemelerle iletişime yetişme noktasında öne çıkarak kamuoyuna kazandırılması için yapılacak girişimlere de inanıyoruz" dedi.

"KIB-TEK ÖZELLEŞMEMELİ"

Elektrik kurumunda yapılması düşünülen özelleştirmenin hassas bir nokta olduğunu dile getiren Dilek, KIB-TEK'in özelleştirilmesine kesinlikle karşı olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Elektrik kurumunun yeniden yapılanması, bir sisteme girerek çalışanların, hükümetin ve sendikanın birlikte hareket ederek nasıl kurtulacağının ön palana çıkartılmasını bekliyoruz."

"ÖZEL SEKTÖRÜN ACIMASIZLIĞINDAN PAYLARINI ALACAKLAR"

Diğer yandan kamuya ait kurumların özelleştirilmesiyle çalışanların kazanılmış haklarından mağdur olacaklarını dile getiren Dilek, bu kurumlara özelden alınacak insanların da özel sektörün acımasızlığından paylarını alacaklarını belirtti.

Bu yapılacakların ülke yapısına uygun olmadığını da ifade eden Dilek, "Çalışanlar, asgari ücretle çalışma mesaisi olmayan, hiçbir hakkı olmayan, hiçbir hakkını alamayan noktalarda olacaktır" dedi.

"DEVLETİN ELİNDE KALMALI"

HÜR-İŞ Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu da federasyon olarak özelleştirme konusunda üç sektörün devletin elinde kalması gerektiğine inandıklarını belirtti.

Enerji, haberleşme ve ulaşım sektörlerinin özelleştirilmemesi gerektiğini ifade eden Latifoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Ne yazık ki ulaşımda KTHY'nin batışında sonra yüzde 100 özel duruma geldi. Haberleşmede de yüzde 70 oranında GSM operatörlerinin kontrolüne geçmiş durumda. Santrallerin ve alt yapının devletin elinde olmasından dolayı haberleşmenin devlet kontrolünde olacağının göstergesidir. Elektrik kurumu da bağımsız bir devlet olduğunu söyleyen KKTC'nin de devlete kalması gereken olmazsa olmaz sektörlerden biridir. Özelleştirmeden devlet bir an önce vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı.

Siyasilerin yanlış kararlarından dolayı bu kurumların mali sıkıntılar yaşadıklarını öne süren Latifoğlu, "Hükümet, 'tahsilat yapamıyoruz özelleştirmemiz gerekir' yalanının arkasına saklanmamalı. Siyasiler birilerine söz verdiyse de bunu kamuoyuyla paylaşmalılar" dedi.

HALKIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÖZELLEŞTİRMEDEN YANA

Başkent Lefkoşa'da yaşayan Metin Koroğlu, özelleştirmelerle ilgili olarak, "Halka faydalıysa devlete de yararı olur. Ancak çalışanlar sokağa atılacaksa olmaz. Özelleşecekse de kimse zarar görmemeli" dedi.

Hasan Tahsin isimli vatandaş ise, "Halkın refahı ve iradesi yönündeyse öyle olmasını temenni ederim. İyi ya da kötü etkilerini ileriki zamanlarda değerlendirilecektir. Halka daha iyi hizmet gelecek ve çalışanlar bir işe girecekse daha iyi rekabet koşulları ve hizmet şeklinde dönecekse özelleştirme iyidir" şeklinde görüş bildirdi.

Özelleştirmelerin yapılmaması gerektiğini ifade eden Ülker Bahriyeli ise, "Bana göre devletin malı devlette kalmalı. Özelleştirmeler yapılınca daha çok yağmalanacak, baştakiler daha çok yiyecek halk da sürünecek" diye konuştu.

Tahsin İsamoğlu isimli Lefkoşalı da, "Özelleştirmeler yapılmalıdır. Artık devlet memuru olmak isteyenlerin önüne geçilmelidir" derken Berkman Ayalar da özelleştirmeden yana olduğunu belirterek, "İçeride boşuna maaş alanlar var içeride" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,471 µs