En Sıcak Konular

Almanya'da koalisyon tehlikede

5 Temmuz 2012 15:31 tsi
Almanya'da koalisyon tehlikede Almanya'nın euro krizini çözmek için girdiği taahhütler koalisyon hükümetinde çatlağa sebep oldu

Almanya'nın Euro'yu kurtarmak için AB'ye verdiği sözlerin eldeki imkânları aştığını ileri süren Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Başkanı (CSU) Horst Seehofer, bu taahhütlerin çok pahalıya mal olacağını gerekçe göstererek dolaylı yoldan koalisyon hükümetinden ayrılma tehdidinde bulundu. CSU lideri Horst Seehofer haftalık hABer dergisi Stern'e yaptığı açıklamada, "Artık CSU'nun 'evet' diyemeyeceği bir noktaya geldik. CSU olmadan koalisyon hükümetinin oyları çoğunluk sağlamaya yetmiyor." şeklinde uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği'ne milyarlarca Euro'luk bağlayıcı taahhütlerde bulunan Almanya'nın hâlihazırda bile "sınırda yol aldığını" savunan Seehofer, "En büyük korkumu ise mali piyasaların Almanya'nın bunu gerçekten kaldıracak gücü var mı diye sorması ihtimali oluşturuyor. Bunu gelinebilecek en tehlikeli nokta olarak görüyorum. Sorunların çözümünde bazı ülkelerin borçlara ilişkin algısının kırılması belirleyici olacak. ÇABa göstermeyi gerekli görmeyen diğer herkesin bizim paramızı istemesi gayet insani. Ancak bu kesinlikle sorunlara çözüm sağlamıyor." diye konuştu. Horst Seehofer daha önce de içinde yer aldığı koalisyon hükümetine karşı ağır ataklarda bulunmuş ve son olarak çocuk bakım parasını gerekçe göstererek koalisyonu bozABileceğini dile getirmişti.

Bu arada geçen hafta Federal Meclis'in istikrar paketi için görüşmeleri sürdürdüğü sırada AB liderlerinin Brüksel'de istikrar kriterlerini gevşetmeye çalıştığını hatırlatan CSU lideri, "Artık bunu hangi vatandaşın anlayABileceğini sanıyoruz ki?" ifadelerini kullandı. AB'nin geniş yetkilere sahip bir "canavar devlete" dönüştürülmesine kesinlikle karşı olduğunu belirten Seehofer, CDU'lu Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'nin Alman Anayasası'nı AB'ye daha fazla yetki aktarmayı mümkün kılacak şekilde değiştirmek istemesine ise, "Anayasadan elinizi uzak tutun. Kendi tarihimizdeki en istikrarlı hukuk devletine ve demokrasiye sahip olmamızı bu anayasaya borçluyuz. Başka anayasa istemiyoruz." şeklinde karşılık verdi.

CSU lideri Horst Seehofer 2013 yılındaki seçimleri gerek Bavyera'da gerekse federal düzeyde Avrupa hakkında bir oylamaya çevirmek istediğini belirterek, "Seçimlerde bu soruyu halkın önüne koyacağız." dedi.

Diğer yandan Başbakan Angela Merkel ise dün öğleden sonra yaptığı açıklamada koalisyonda AB politikaları ya da Avrupa Mali İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) kaynaklanan bir görüş ayrılığı bulunmadığını savundu. ESM'nin genişletilmesi için de Federal Meclis'te üçte ikilik çoğunluğu hedeflemediğini belirten Başbakan Merkel, yasaların yeterli saydığı çoğunlukla yetineceğini kaydetti.

Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs