En Sıcak Konular

Bakan Yazıcı, EMD üyeleriyle biraraya geldi

5 Temmuz 2012 14:57 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Tek Pencere'' uygulamasının hayata geçirilmesi halinde gümrük işlemlerinin ihracatta 12 günden 6 güne, ithalatta 15 günden 7-8 güne düşeceğini bildirdi.

Yazıcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, Bakanlığının sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gümrüklerle ilgili sürdürdükleri projelerden birinin ''Tek Pencere'' uygulaması olduğunu hatırlatan Yazıcı, mevcut durumda gümrük işlemlerinde değişik kurumlardan evraklar istendiğini, bu nedenle de zaman kaybı yaşandığını anlattı. Yazıcı, Tek Pencere uygulamasıyla tüm bu işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirileceğini ve zamandan tasarruf sağlanacağını bildirdi.

Yazıcı, bir gazetecinin, bu uygulamayla gümrük işlemlerinin ne kadar kısalacağına ilişkin sorusu üzerine, ''Bunu gerçekleştirmemiz halinde ihracatta 7 gün, ithalatta da 6 gün kısalma olacak. Böylece, ihracat 12 günden 6 güne, ithalat 15 günden 7-8 güne düşecek'' dedi.

-Kapıkule'deki yığılma-

Bakan Yazıcı, birkaç gün önce bir televizyon kanalında Kapıkule Sınır Kapısı'nda yığılma olduğu yönündeki haberleri izlediğini, bunun üzerine bu konuyu incelediğini söyledi.

Hafta sonları Kapıkule'de yoğunluğun olduğunu, bu sınır kapısında 12 çıkış, 12 giriş peronu bulunduğunu kaydeden Yazıcı, gümrük işlemlerinin belirli bir süre gerektirdiğini, hafta sonu giriş-çıkış yoğunluğu nedeniyle zaman zaman böyle sıkıntıların yaşanabileceğini ifade etti.

Yazıcı, sadece pazar günleri yaşanan bu yoğunluğu ortadan kaldırmak için ayrı bir düzenleme yapmalarının mümkün olmadığını belirterek, ''Yurt dışından dönen vatandaşlarımızın da bu durumu dikkate alıp, yolculuklarını buna göre planlamaları gerekir. Arkadaşlarımız 24 saat esasına göre çalışıyor. Belki gümrük işlemlerini biraz daha hızlandırabiliriz. Bu noktada da hedefimiz gümrük kapılarında tek durak uygulamasına geçişi sağlamak'' dedi.

-Modernize edilecek kapılar-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, göreve geldikleri günden beri gümrük kapılarını sırayla modernize ettiklerini, bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile anlaşma imzaladıklarını ve yap-işlet-devret (YİD) modeliyle Halkalı gümrüğünü de Büyükçekmece'ye taşıyacaklarını bildirdi.

Yazıcı, bu çerçevede, Esendere, Çıldır-Aktaş, Dilucu ve Kapıköy gümrük kapılarının da modernize edileceğini, buna ilişkin anlaşmanın yetiştirilebilmesi halinde bugün Bakanlığı bünyesinde imzalanacağını söyledi. Yazıcı, söz konusu kapıların yapımına önümüzdeki aylarda başlanacağını ve 12-15 ay gibi bir sürede de tamamlanacağını kaydetti.

-Esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler-

Yazıcı, esnaf ve sanatkarlara Halkbankası aracılığıyla kullandırılan kredilere ilişkin de bilgi verdi. Bu yıl faiz desteği olarak, bütçeye 283 milyon lira koyduklarını hatırlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

''Esnaf ve sanatkarımızın Halkbankası aracılığıyla kullandığı kredinin yüzde 50'sini sübvanse ediyorduk. Onu 110 milyon lira daha artırdık, 393 milyon liraya çıktı. 2 yıllık geri ödemeler dikkate alındığında, bu sene sonu itibariyle 2011 de ilave edildiğinde, esnaf sanatkara kullandırılacak kredi miktarı, 8 milyar liranın üzerine çıkacak. Taksitler de 3 aydan, 6 aya çıkarılacak.

Bu kapsamda, 4 çeşit kredilendirme projesi sürdürülüyor. Bunlar, istihdam, genç girişimci, kadın girişimci ve işyeri açma kredisi olacak. İstihdam kredisi kapsamında kullandırılacak kredinin üst limiti 100 bin lira. Bu krediyi alan, bir kişiyi de istihdam edecek.''

-Türk Ticaret Kanunu-

Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'yla (TTK) ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Eski kanunu 55 model bir araca benzeten Yazıcı, yeni Ticaret Kanunu'nun da ekonomik hayatın aktörleriyle ilgili yeni yol güzergahının belirlendiğini söyledi.

Günümüzde ticaret yapmanın yöntemlerinin değiştiğini ifade eden Yazıcı, yeni düzenlemeyle birlikte tüccarların rekabet güçlerini artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Yeni TTK'da 46 cezai yaptırım bulunduğuna dikkat çeken Yazıcı, cezaların caydırıcı olmasına, ancak yıkıcı olmamasına önem verdiklerini ifade etti.

Yazıcı, 1 Ocak 2012'de de Hal Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, Türkiye'de geçen yıl 45-46 milyon ton meyve ve sebze üretildiğini, bunun yüzde 5'inin ihraç edildiğini, kalan kısmın ise iç piyasaya arz edildiğini anlattı.

Bakan Yazıcı, iç piyasaya verilen sebze ve meyvenin yüzde 25'inin yani 18-19 milyar liralık kısmının paketleme, ambalajlama ve depolama gibi zayi olduğunu söyledi.

Meyve ve sebze ticaretinin yüzde 70'inin kayıt dışı olduğunu belirten Yazıcı, bu sektörü düzenlemek, tüketici ve üreticiyi korumak, kayıt dışılığı önlemek için Hal Kanunu'nu çıkardıklarını anlattı. 

Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs