En Sıcak Konular

Görmez: Kapalı Ruhban Okulu bize yakışmıyor

5 Temmuz 2012 14:28 tsi
Tarihi Patrikhane ziyaretinde Ruhban Okulları konusuna da değinen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Her hangi bir dini topluluğun din adamlarını başka ülkelerde yetiştirmek bu ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor." diyerek Ruhban Okulları'nın açılması g

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez İstanbul Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde Patrik I. Bartholomeos ile bir araya geldi.

Görmez ve Patrik, tarihi buluşmanın ardından ortak bir basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 1.5 saat biraraya geldiklerini kaydeden Görmez, "Çok faydalı bir görüşme oldu." dedi.

BU ÜLKEYE YAKIŞMIYOR

Ruhban Okulu'nun açılması konusuna da değinen Görmez, "Bu ülkede herhangi bir dini topluluğun kendi din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olması, bu ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor. Elbette tarihte, tarih boyunca var olduğu gibi aynı şekilde yine kanun ve mevzuat çerçevesinde varlığını idame ettirmesinin, bu ülkenin büyüklüğüne yakıştığını ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda Batı Trakya'daki Müslümanlarla ilgili ve Atina'da bir cami yapılması konusunu da konuştuk. Tekrar ediyorum: Bu ülkeden her hangi bir dini topluluğun din adamlarını başka ülkelerde yetiştirmek bu ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor. Çağdaş dönemlerdeki bazı ifadeler ilişkimizi ifade etmiyor. Artık azınlık ve çoğunluk tabiri de bu ilişkiyi ifade etmeye yakışmıyor." diye konuştu.

KENDİMİZİ İÇİN NE İSTİYORSAK

Görmez şöyle devam etti: ''Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye'de yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımızı ülkemizin asli bir unsuru olarak görüyoruz. Din özgürlükleri konusunda, inanç özgürlüğü konusunda, eğitim özgürlüğü konusunda, mabed masumiyeti konusunda kendimiz için hangi hakları istiyorsak, onların da aynı haklara sahip olmasını, sadece ülkemizde değil, bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini, ibadetlerini ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vermesini, aynı zamanda din adamları yetiştirmesini, onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

BUGÜN AÇILSA YARIN FAALİYETE GEÇERİZ

Patrik de Mehmet Görmez'in ifadelerine katıldığını kaydederek, "Hükümetimiz müsbet yaklaşıyor bu konuya. Müteait defalar bize umut verildi. Maalesef Ruhban Okulları'nın tekrar açılması gerçekleşmedi. Altyapımız müsait. Eğer bugün açılırsa yarın faaliyete geçebiliriz. Çok önemli ve tarihi buluşma oldu. Sayın Diyanet İşleri Başkanına ve mesai arkadaşlarına bizi bu kadar sevindirdikleri için çok teşekkür ediyorum" dedi. 

Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs