En Sıcak Konular

Ukrayna'da resmi dil krizi

4 Temmuz 2012 17:50 tsi
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in programında olan ve bugün yapılması beklenen basın toplantısı Rusçanın resmi dil krizi nedeniyle iptal etti.



Saat 11.30'da Ukrayna Evi'nde basın karşısına çıkması beklenen Yanukoviç, Ukrayna Evi'nin muhalifler tarafından kuşatılması nedeniyle programını değiştirdi. Yanukoviç basın toplantısı yerine Cumhurbaşkanlığı İdaresi'nde mecliste gurubu bulunan muhalif partilerin liderlerini kabul etti.

Ukrayna Evi önünde eylem yapan ulusalcı guruplara çevik kuvvet müdahale etti. Çevik kuvvet göstericileri abluka altına aldı. Merkeze giden bütün caddelerde polis otobüs ve otomobillerin şehir merkezine kontrolü bırakmaya başladı.

Geceden Ukrayna Evi önüne gelen gurup yönetim karşıtı çeşitli afişler astı. Ukrayna sloganları atan gurup Ukraynaca şarkılar söyledi ve halk oyunları oynadı. Bayrak direğine Ukrayna bayrağının yanına, Sovyetlere karşı mücadele eden Ukrayna Direniş Ordusu (UPA)'nun bayrağı çekildi.

Ülkedeki önemli muhalif partilerinden Ukrayna İçin Partisi lideri Vyaçeslav Kirilenko, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na özel yaptığı açıklamada; "Bu eylemi Ukrayna dilini koruma adına yapıyoruz. Hükümet dün kabul edilen yasa tasarısıyla bölgesel olarak 18 farklı azınlık halkının dilini resmi dil olarak kullanmasının önünü açtı. Böyle olunca devletin resmi dili yok olabilir. Artık bölgelerde ana dil unsuru olarak Rusça öne çıkacak. Zaten herkes Rusçayı rahat konuşuyor. Ukrayna Parlamentosu'ndan geçen dünkü yasa anayasaya aykırı" dedi.

Dün itibariyle 11 milletvekili arkadaşı ile birlikte 'politik açlık' grevine başladıklarını ifade eden Vyaçeslav Kirilenko halkın da kendilerini desteklediklerini belirtti.

Ulusalcı kimlikli siyasetçi Kirilenko, aynı çizgideki eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun siyasete geri dönmeyeceğini ve tutuklu bulunan eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun seçimlerden önce serbest bırakılmayacağını söyledi.

'TÜRKLER KENDİ MİLLİ DEĞERLERİNİ KORUR'

Rusçanın resmi dil olmaması için gerektiğinde silahlı mücadele çağrısında bulunan Ukrayna Milliyetçi Özgürlük Hareketi Partisi Lideri Oleg Tyagnıbok Cihan'a özel açıklamasında; "Türkler kendi milli değerlerini korur. Kahramanlarına saygı duyar. Türkiye'nin bağımsızlığını korumak için mücadele eden Atatürk'ün her yerde anıtı var. Bugün gördüğünüz şeyler belki küçük adımlar ama milli değerlerimizi korumak için. Şu anda hükümetteki milyarderler kulübü Moskova'dan her gelen talimatı uygulamaya hazır. Stratejik kuruluşları ve topraklarımızı satmaya hazırlanıyorlar. Dün bizim için kutsal olan dilimizi yok etmeye yönelik bir girişimde bulunuldu." diye konuştu.

Ankara'da Türkçenin yok edilmesine ilişkin bir adım atılsa siz de tepki gösterirdiniz diyen muhalif lider Oleg Tyagnıbok, Rusya, Polonya ve Türkiye'nin komşu ülkeler dahil bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını tek istediklerin kültür ve dillerini korumak olduğunu söyledi.

Mücadelenin çeşidinin duruma göre değişeceğini ifade eden Tyagnıbok, halihazırda ülkede yeni bir sürecin başladığı bilgisini verdi.

Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,679 µs