En Sıcak Konular

Üçüncü yargı paketinin getirdikleri

4 Temmuz 2012 15:55 tsi
Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından, hukuk siteminde birçok düzenleme hayata geçirilecek.

Kamuoyunda, ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen kanunun, TBMM'de kabul edilmesinin ardından, yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni düzenlemeyle arama, el koyma, yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve iletişimin tespiti gibi koruma tedbirlerine ilişkin kararların, özel yetkili ağır ceza mahkemesi üyesinden alınması uygulamasından vazgeçildi. Yeni sistemde sadece bu işlere bakmak üzere ''özgürlükler hakimleri'' görevlendirilecek. CMK'nın 109. maddesinde yapılan değişiklikle, adli kontrol tedbirinin uygulanabilmesi için 3 yıllık üst sınır kaldırıldı. Tutuklama sebeplerinin varlığı söz konusu olsa bile tutuklamaya alternatif olarak mahkemelerce gerekli görülmesi halinde şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilecek.

Bazı suçlar kabahate dönüştürüldü

Cumhuriyet savcılıklarının ve mahkemelerin iş yüklerinin azaltılması amacıyla bazı suçlar kabahate dönüştürüldü ve bazı kabahatlerde karar verme yetkisi adli makamlardan alınarak idari makamlara devredildi.

Petrol boru hatlarından hırsızlığın cezası artırıldı

Düzenlemeyle, TCK'nın ilgili maddesinde değişiklik yapılarak, petrol boru hatlarından hırsızlığın cezası artırıldı. Ayrıca, elektrik hırsızlığı, karşılıksız yararlanma suçu olarak düzenlendi ve bu suç nedeniyle oluşan zararın giderilmesi halinde kamu davası açılmayacağı hüküm altına alındı.

Basit terör suçları ertelenebilecek

Yeni düzenlemeyle, TMK'nın 13. maddesi yürürlükten kaldırılarak, Kanun kapsamında kalan suçlardan mahkumiyet durumunda da verilen cezaların, genel hükümler çerçevesinde ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve diğer seçenek yaptırımlara çevrilmesi imkanı getirildi. Böylece, terör suçlarından 2 yılın altında hapis cezası alan kişilerin hürriyetlerinden mahrum olmaları ve terörist damgası yemeleri nedeniyle bu kişilerin terör örgütleriyle olan bağlantıların artmasından kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi amaçlandı.

Tutuklu vekilleri etkileyecek mi?

Yapılan değişiklikle, tutukluluk yasağı sınırı bir yıldan iki yıla çıkarıldı. CMK'nın 100. maddesinde yapılan değişiklikle, daha önce üst sınırı 1 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemiyordu. Düzenlemeyle, üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili tutuklama kararı verilemeyecek.
Düzenlemeyle, icra dairelerinde icra katipliği kadrosu oluşturularak, çalışanların nitelik ve sayısı artırıldı. İcra dairelerinde çalışan personelin nakit parayla doğrudan teması kesildi.

Kaynak: AA



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,699 µs