En Sıcak Konular

NATO filosu Akdeniz yolunda

4 Temmuz 2012 13:47 tsi
NATO filosu Akdeniz yolunda NATO'nun çokuluslu deniz filosu Daimi Deniz Görev Grubu-2 İstanbul'dan sonra Akdeniz'e inecek. Donanmanın görevi ise "terör tehdidi altında bulunan bölgelerle" ilgiliymiş.

NATO'nun çokuluslu deniz filosu Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) de görev yapan Bayern isimli Alman fırkateyni, rutin görev kapsamında bu sabah saatlerinde İstanbul'a geldi. 

Aralarında Almanya, Fransa ve Türkiye'ye ait birer geminin bulunduğu filoya öncülük yapan geminin kumandanı Alman Tuğamiral Thorsten Kahler, firkateynin İstanbul ziyaretiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

DİPLOMASİ VE EĞİTİM AMAÇLI ZİYARET

Sarayburnu rıhtımına demir atan fırkateynde gerçekleşen toplantıda konuşan Alman kumandan, filonun görev kapsamında üç gün İstanbul'da kalacağı ve buradan Akdeniz'e ilerleyeceğini belirtti. İstanbul'da kaldığı süre içinde resmi makamları ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulunacağını söyleyen Thorsten Kahler, Türk askeri yetkililerle gemide ayrıca bir araya gelecek.

Kriz veya gerginlik zamanlarında ani reaksiyon için hazır bekletilen NATO'nun su üstü görev grubuna ait filonun aynı zamanda tatbikat, eğitim ve diplomasiye ait görevleri yürüttüğü belirtildi. Yılda iki kez, altı aylık göreve çıktığı bilinen filonun, NATO üyesi ülkeleri belirli bir plan çizgisinde ziyaret ettiği ve şu ana kadar dünyanın birçok yerinde görev yaptığı belirtildi. Görev kapsamında Kasım ayına kadar Akdeniz'de kalacak fırkateynin olası bir savaş durumunda NATO'nun bilgisi ve emri altında anında müdahale edebilecek kapasite ve donanımda olduğu bilgisi verildi.

AKDENİZ'İN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tuğamiral Kahler, filonun Akdeniz'e inme sebebinin Suriye ve uluslar arası alanda yaşanan gerginlikle ilgili olup olmadığı sorusu üzerine bu görevlerin NATO tarafından önceden belirlendiğini ve terör tehdidi altında bulunan bölgelerde filonun hazır bekletildiğini ifade etti.

Suriye konusunda NATO Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamaya değinen Kahler, bağlı bulunduğu filonun eğitim ve diplomasi faaliyetleri yanında operasyonlar için de hazır bekletildiğini belirtti. Kahler, Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin, temelleri 1972'de atılan NATO Akdeniz Çağrı Kuvveti'nin bir parçası olarak Akdeniz'in güvenliğinden sorumlu bulunduğunu dile getirdi. Kahler, Akdeniz'de bulunduğu süre içinde filodaki savaş gemilerinin NATO'dan gelecek emirler çerçevesinde her türlü operasyonu gerçekleştirebilecek yeterlilikte olduğunu sözlerine ekledi.
 
cihan



Bu haber 1,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,516 µs