En Sıcak Konular

Bayraktar: TOKİ'deki ölümleri araştırmadık

4 Temmuz 2012 12:36 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Samsun'daki selde TOKİ konutlarında 6 kişinin boğularak ölmesi olayını değerlendirdi.

Bayraktar, Samsun'un Canikli ilçesinde meydana gelen sel felaketinde TOKİ konutlarında 6 kişinin boğularak ölmesini henüz araştırmadıklarını belirterek, olayın değişik nedenleri olabileceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatmak üzere geldiği Bursa’da Vali Şahabettin Harput'u ziyaret etti. Heykel Valilik binasında gerçekleşen ziyarette basın mensuplarına açıklamada bulunan Erdoğan Bayraktar, kendileri için Türkiye'nin her tarafının önemli olduğunu kaydetti. Bakan Bayraktar, "Sanayi, nüfus, ticaret, ihracat ve ithalat konusunda Marmara Bölgesi çok önemli. Türkiye'nin 780 bin kilometre karesini önemsiyoruz. Bursa'yı afet riski yönünden bir incelemek suretiyle büyükşehir belediyesi ve diğer belediye başkanlarımızla birlikte şu andaki verilerimiz nelerdir? Bunları incelemek için Bursa'da ciddi çalışma yapacağız. Yeni kanun bize yeni sorumluluklar getiriyor. Devlet ve millet eksenli anayasanın verdiği görevler içinde çıkarılan insan odaklı. İnsanların can emniyetini öne alan bir yasa. Bu doğrultuda Türkiye'de son 9,5 yılda ciddi adımlar attık. Gecekondulaşmayı önlemek açısında ciddi anlam attık. Bu yasayla seferberlik ruhu içinde partiler üstü, siyaset üstü bir anlayışla topyekun seferberlik ruhu ile bu işe sarılmalıyız. İstanbul, İzmir ve Bursa bizim için önemli. Buralarda özel ofisler kuracağız." dedi.

        Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm konusunda çalışmalar yaptığına değinen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti: "Bunları bugün yerinde göreceğiz. Yasanın içeriğini anlatacağız. Riskli alan nedir, rezerv alan nedir? Bunları araştıracağız. Vatandaşı biraz daha işin içine çekmek istiyoruz. Vatandaş dönüşümde daha fazla yer almalı. Vatandaşın evinin riskli olduğunu görmesini istiyoruz. Bu doğrultuda devlet olarak belediye olarak azami derecede yardımcı olmayı istiyoruz. Gönüllülük esasını öne çıkartacağız. Bu dönüşümü istemeyen insanlara sonradan kavga yapmadan kimseyi kırmadan dökmeden ikna etmek istiyoruz. Dönüşümleri gördükçe 'benim evim de değişmeli' diyecektir. Bu yoğuşma olan bölgelerde gerçekten binaları tespit edeceğiz. Bursa'ya çok ciddi ağırlık vereceğiz."

"YASANIN GEREĞİNİ YAPACAĞIZ"

Yeni çıkarılan Kentsel Dönüşüm Yasası'nın gereğini yapacaklarını kaydeden Erdoğan Bayraktar şunları söyledi: "Yasanın gereğini yapacağız. Bu kanunla vatandaş kendi evini kendi dönüştürebilsin. Kanunla vatandaşa yardım fonksiyonları öne çıkıyor. Adaları birleştirme ve imar hakkı transferi bu yasada var. Bütün tecrübelerimizi bu yasaya özümsemek suretiyle yeni bir atılımın eşiğindeyiz. İstanbul'da bu çalışmayı yaptık. İnsanların sahiplenme duygusu öne çıkacak. Deprem olduğu zaman yıkılacak binalarımız bu depremde yakalanmasın. İçinde insanla yakalanmasın. Deprem olduğu zaman riskli bina boş olsun. Yapmaktan daha çok yıkılma riski taşıyan binalarla ilgileniyoruz. Amaç bu binaları Türkiye'den kurtarmak istiyoruz. Bu bakımdan çok dikkatli olmamız lazım. Türkiye gelişmişlik bakımından bu seviyeye geldi Güney Kore, İspanya ve Japonya bu işi halletti, biz de bunu halletmek zorundayız. El birliğiyle çalışarak bu işin üstesinden geleceğiz."

"SAMSUN’U HENÜZ ARAŞTIRMADIK"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Samsun'un Canikli ilçesinde meydana gelen sel felaketinde bir TOKİ binasında 6 kişinin hayatını kaybetmesi olayını da değerlendirdi. Bakan Bayraktar şunları kaydetti: "Ben olayı bilmiyorum. Uçaktan indikten sonra gazetede okudum. Bu olayı inceledikten sonra öğleden sonra cevap veririz. Bu ölçümler titizlikle yapılıyor. Oradaki durum tam nedir? Oluşumun neden kaynaklandığını görmek lazım. Değişik şeyler olabilir. Olay nedir, ama yer seçiminde ve yapılaşmada problem olduğunu zannetmiyorum."

Vali Şahabettin Harput ise kentsel dönüşüm çalışmalarının Bursa'da başladığına dikkat çekerek, "Sayın Bakanım ekibinizle birlikte Bursa'ya geldiniz. Bursa gibi kimlikli bir şehrin yeşil ve tarih boyutuyla çok yönlü, özellikli şehrin deprem konusunda birinci derecedeki hassasiyeti göz önüne alırsak Bursa bizim için çok önemli. Burada hepimizin Bursa'ya karşı görevimiz ve hakkımız var." ifadesini kullandı. Vali Harput, Bakan Erdoğan Bayraktar’a İznik çinisi hediye etti.



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,720 µs