En Sıcak Konular

Dönem başkanına denetleme

4 Temmuz 2012 11:25 tsi
Bankacılık krizi yüzünden kendi maliyesi çığırından çıkan Kıbrıs Rum yönetimi, başkanlık döneminin öncelikli hedefinin AB’nin 2012 – 2014 dönem bütçesi üzerinde mutabakat sağlanması olacağını duyurdu.

Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, Avrupa Birliği (AB) Konsey dönem başkanlığını devraldıktan bir gün sonra troykayı ağırladı. Rum yönetimi, Euro Bölgesi kurtarma fonundan yardım istediği için devlet muhasebesini murakabeye açmak zorunda.

Kıbrıs Rum Yönetimi, önceden ilan ettiği gibi iflasın eşiğindeki Cyprus Popular Bank’ın 1,8 milyar Euro’luk hissesini satın aldı. Bunu yapabilmesini AB’nin kurtarma şemsiyesine sığınmış olmasına borçlu. Para Fonu, AB ve Merkez Bankası uzmanlarından oluşan troyka Kıbrıs’ın devlet iflasından kurtulmak için ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunu saptamaya çalışıyor.

30 kadar troyka uzmanı işe Kıbrıs bankalarının defterlerinden başladı. Kıbrıs bankaları Yunan devletine ve Yunan bankalarına açtığı milyarlık krediler yüzünden büyük zarara uğradı. Troyka daha sonra Kıbrıs Rum maliyesinin durumunu inceleyecek. Kıbrıs’ın yardım kredisi alabilmek için oldukça ağır tasarruf ve reform kurallarına uyması gerekecek.

Yunanistan'a iltimas yok

Troyka aynı zamanda Atina’yı da ziyaret ediyor. Uzmanlardan oluşan heyet tasarruf ve reform programının mayıs ve haziran aylarındaki seçimler yüzünden ne kadar geciktiğini merak ediyor. Seçim kampanyası sırasında bütün siyasi partiler kemerleri gevşetmeyi vaat etmişti. Avrupa Merkez Bankası direktörler heyetinde yer alan eski Alman Maliye Bakanlığı Müsteşarı Jörg Asmussen troykadan önce temaslarda bulunduğu Atina’da tasarruf ve reform programının alternatifsiz olduğunu söyledi.
Asmussen AB tarafından şart koşulan tedbirlerin tam olarak uygulanmaması nedeniyle Yunan ekonomisinin düzelme yoluna giremediğini belirtti ve Atina yönetiminin tasarruf önlemlerinin yumuşatılması şeklindeki talebini geri çevirdi. Başbakan Antonis Samaras, kemer sıkma tedbirlerinin yüzde yüz oranında uygulamaya konabilmesi için Yunanistan’a zaman tanınmasını istemiş, kamu görevlilerinin sayısını azaltmayacaklarını, vergileri düşürmek ve işsizlere bir yerine iki yıl süreyle yardım ödemek istediklerini açıklamıştı.
Bütün bunların hazineye büyük mali yük getireceği kesin. Ama Yunanistan’ın seçim vaatlerini yerine getirecek parası yok. Avrupa Merkez Bankası direktörü Jörg Asmussen Yunan hükümetiyle yaptığı görüşmeler sırasında kimsenin elindeki paranın daha fazlasını harcayamayacağını ve bütün AB üyelerinin bu kurala uyup borçlarını azaltması gerektiğini söyledi. “Borçları azaltarak Ekonomi ve Para Birliği’nin güçlenmesine katkıda bulunmayı hepimiz taahhüt etmeliyiz", diyen Asmussen, başka türlü krizden kurtulamayacaklarını ve mucize bekleyemeyeceklerini, dile getirdi.

Asmussen, sağlam maliye olmadan ekonomik büyümenin hayal edilemeyeceğini ve kimsenin Yunanistan’da yatırım yapmak istemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Avrupa Merkez Bankası direktörü Atina yönetimine, tasarruf ve reform programını pazarlığa açıp vakit kaybetmemelerini ve programı en kısa zamanda bütünüyle uygulamalarını da tavsiye etti.

© Deutsche Welle Türkçe



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs