En Sıcak Konular

Suriye ordusu geri adım attı

4 Temmuz 2012 08:12 tsi
Suriye ordusu geri adım attı Türkiye'nin Suriye sınırında angajman kurallarını değiştirmesinin ardından Suriye ordusu geri adım attı.

Şam yönetimi, ordusuna Türkiye sınırına havadan 5, karadan da 10 milden fazla yaklaşmama emri verdi.

Suriye sınırından gelecek herhangi bir askeri tehdide karşı Ankara'nın vur emri kararı alması, Esad'ın ordusunu korkuttu. Şam'a uygulanan yeni askeri angajman kuralları çerçevesinde sınırda F-16'ların devriye uçuşu yapmasının ardından Suriye ordusu da geri adım attı. Şam Yönetimi, Suriye ordusuna Türkiye sınırına havadan 5, karadan da 10 milden fazla yaklaşmama emri verdiği öğrenildi. Şam yönetiminin bu kararı Ankara'daki yetkili kaynaklara da iletildi. Ancak, Şam'ın bu adımı Suriye'ye sıfır tolerans kararı alan Ankara'yı yumuşatmadı. Türk ordusu, sınırda teyakkuzda kalmaya devam edecek.

SINIRDA SIKI TAKİP

İki ülke arasındaki jet krizinin ardından sınırdan olabilecek her türlü ihlali tehdit olarak algılayacak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları Suriye'ye ait hedefi vuracak. Yeni angajmanını Şam yönetimine gösteren TSK, 30 Haziran ve 1 Temmuz'da Suriye helikopterlerinin sınıra yaklaşması üzerine bölgede devriye uçuşları yapmıştı. Bu uçuşlarda sınır ihlali yapmayan Suriye helikopterlerine müdahale edilmemişti.

4 MİL YAKLAŞMIŞTI

Yeni angajman kuralları çerçevesinde ilk gerginlik 30 Haziran'da Adana üzerinde yaşandı. Şam yönetimince kaldırılan nakliye helikopterlerinin Türkiye sınırına 4 mil kadar yaklaşması nedeniyle sınırdaki jetlere hakiki scramble; yani düşman unsurlarını önlemek için acil havalanma emri verildi. Helikopterlerin sınıra yaklaşması üzerine 2 Türk savaş jeti sınırda 2 saat devriye attı. Savaş jetlerinin Suriye hava unsurlarının sınır ihlali yapması durumunda nakliye helikopterlerini düşürme talimatı aldığı öğrenildi. İkinci gerginlik de 01 Temmuz'da Adana ve Hatay üzerinde oldu. Suriye'ye ait 3 ayrı helikopterin sınıra 2,5 mile kadar yaklaşması üzerine Türk F-16'ları alarma geçti. Bölgede devriye uçuşu yapıldı. Öte yandan ülkede dün çıkan çatışmalarda 47 kişi yaşamını kaybetti.

sabah

Bu haber 1,289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs