iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Ne yaptıklarının farkındalar mı?

3 Temmuz 2012 13:40 tsi
Ne yaptıklarının farkındalar mı? 15 yaşındaki gençlere emanet hacker örgütünü alkışlayan çok. Peki sonuçlarını düşünen var mı? Ya hackleyeni, hacklerlerse birileri? iyibilgi özel

Kızıl Hacker’lar olarak bilinen Redhack örgütü, geçmişte birçok devlet kurumunun internet sitesine düzenlediği eylemin ardından bu kez Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasını hedef aldı. Twitter üzerinden Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesini hack’lediğini duyuran Redhack, ele geçirilen birçok belgenin de açıklanacağını duyurdu.

İlk yayınladıkları belgeler arasında Türkiye'de görev alan yabancı konsolosluk çalışanlarının resimli kimlik bilgileri var. Belgelerden çocuk ve gençleri çıkarttıklarını söylüyorlar ancak bu o çalışanlar açısından hala çok tehlikeli. Keza bu bilgileri yayınlamamış olmaları, başkalarının (istihbarat servisleri) bu bilgilere erişemeyeceği anlamına gelmiyor. Ya o aile bilgileri redhack'in isteği dışında (ya da isteği dahilinde?) başkalarının eline geçer, o çalışanlara şantaj yapma amacıyla kullanılırsa? O bilgilerin kötü niyetli insanların eline geçmeyeceğinin garantisini verebilir mi, RedHack? Ya onları da birileri hacklerse?

Redhack güvenliğin ne kadar kötü olduğunu göstermek amacıyla bu eylemi yaptığını söylüyor:

"Bu belgeler sayesinde Türkiye'nin sistemlerinin ne denli güvenilir olduğu ve savunma sanayisine tonla para harcarken sistemlerinin nasıl açıkta olduğu anlaşılır sanırız"

Oysa söylem ile eylem arasında çok büyük fark var. Madem amaç burada güvenlik açığını göstermek, bunu tüm kişisel bilgileri kamuya açmadan da gösterebilirdi, Kızıl Hacker'lar. Yurt dışında, özel sektörün siber alemdeki güvenlik açığını yakalayan ve tespit ettikleri açıkları belirli bir ücret karşılığında o şirkete satan hacker grupları mevcut. Bunların dışında sırf "hayrına" kamusal güvenlik alanında açık tespit edip, bunu ilgili mercilere bildiren hacker grupları da mevcut. Eğer amaç güvenlik açığı bulmaksa, dünyada hiçbir sistem kırılmaz değil. Sistemi kırarak, kırılmazının yapılacağını garantileyemezsiniz. Kamu iyiliği gözetilecekse, bunu, insanların can güvenliğini tehlikeye atmadan yapmak esastır. Oysa Redhack grubu bunu hiçe sayıp, söylediği şey ile tamamen zıt bir uygulamaya gidiyor. Wikileaks, yayınladığı belgelerin bir kısmında, hayatı tehlikeye girebileceği için bazı kişilerin isimlerini karartmayı seçmişti.

Fakat tek amaçları bu değilmiş. Saat başı eylemlerini haklı çıkartmak için yeni bir mesaj atıyorlar. Belli ki kafalar karışık. Yoksa yabancı konsolosluk çalışanlarının bilgilerini yayınlamakla Sivas katliamını anmanın ne ilgisi olabilir?



"Bu saatten sonra Redhack'i yakalasanız bile artık RedHack 15 yaşındaki gençlerle devam ettirilecektir. Bizi artık durduramazsınız!" diyerek 15 yaşındaki gençleri reel politik açıdan krize yol açacak kararlar aldırmaya zorlayan bir grubun, ahlaki duruşu enine boyuna sorgulanmalı. Oysa sosyal ağlarda görünen manzara, tam tersi yönde. Bu eylemi, AKP'ye karşı yaratıcı bir muhalefet olarak görenler, devlet ile hükümet arasındaki ayrışmayı henüz tam kavrayamamış demektir. Sonuç itibariyle kişisel bilgilerin internette yayınlanması, o insanların hayatlarını tehlikeye sokmaktadır. Bu basit bir muhalif eylemin ötesindedir.

Ne olursa olsun, Dışişleri, Suriye krizi dolayısıyla diplomasi sahasında önemli hamleler yaptığı şu süreç içersinde, siber alanda güçlü bir darbe almış oldu. O belgeler paylaşım sitelerinde yayınlanmaya başlayalı saatler geçti.

Redhack, elde ettiği bilgiler konusunda elinin ne kadar bol olduğunu gösterdi. Türkiye'yi, en hareketli olduğu diplomatik alanda sıkıştıracak yeni kartlar açılırsa, kimse şaşırmasın.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,893 µs