En Sıcak Konular

Sessiz şekilde hızlanan proje

3 Temmuz 2012 10:43 tsi
Sessiz şekilde hızlanan proje Avrupa, İran gazını Türkiye üzerinden alacakmış...

İran doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak boru hattının güzergâhında değişikliğe gidildi. Eski güzergâhta yer alan Tokat ve Çorum şehirlerinin çıkarıldığı yeni güzergâha Gümüşhane, Kırşehir, Kütahya ve Tekirdağ illeri dahil oldu. Projeyi geliştiren Turang Transit Taşımacılık AŞ, güzergâh değişikliği için resmi başvurusunu yaptı. Öte yandan Enerji ve Çevre bakanlıkları kaynaklarından alınan bilgiye göre, İran boru hattı için halkı bilgilendirme ve kamulaştırma çalışmaları da başladı.

Turang Transit Taşımacılık AŞ, İran doğalgazının Türkiye toprakları üzerinden Almanya'ya boru hattı ile taşıyacak. Turang, bunun için İran'ın Bazargan ilinden başlayıp Türkiye üzerinden Yunanistan ve Almanya'ya kadar devam edecek boru hattı için Türkiye'ye resmî başvuru yapmıştı. Bakanlar Kurulu onayından sonra karar Resmi Gazete'de (Ağustos-Ekim 2010) yayımlandı.

Zaman'ın haberine göre, boru hattının Türkiye sınırları içerisindeki uzunluğu bin 720 kilometre olacak ve hattan yıllık 35 milyar metreküp doğalgaz Avrupa'ya (Almanya'ya kadar) taşınacak. İlk başvuruda güzergâh için Türkiye'den 15 şehir belirlenmişti.

Azeri doğalgazını Avrupa'ya taşımak için Türkiye ile Azerbaycan'ın TANAP doğalgaz boru hattı anlaşmasını imzaladığı bir dönemde, İran doğalgaz boru hattı çalışmaları da 'sessiz bir şekilde' hızlandı. Enerji ve Çevre Bakanlığı kaynaklarına göre, İran doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak boru hattının güzergahında değişikliğe gidildi. Boru hattını geliştiren şirket Turang, güzergah değişikliği için resmi başvuru yaptı. Şirket ayrıca ÇED mevzuatı gereği halkı bilgilendirme toplantılarına başladı. Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de görüşme yapılıyor. Kamulaştırma işlemleri içinde İçişleri Bakanlığı nezdinde gerekli çalışmalara başlandı.

Bu haber 1,637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs