En Sıcak Konular

Cenevre'de Suriye pazarlığı

30 Haziran 2012 06:29 tsi
Cenevre'de Suriye pazarlığı “Suriye’de oluşturulması planlanan geçiş hükümetinde Beşar Esad asla olmamalı. Yoksa Cenevre konferansı çöpe gider”

Suriye krizi konusunda derin görüş ayrılığı bulunan ABD ile Rusya dün akşam bir kez daha pazarlık masasına oturdu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bugünkü Cenevre konferansı öncesinde Rusya’nın ikinci büyük şehri, yaz dönümü nedeniyle güneşin neredeyse hiç batmadığı “beyaz gecelerin” hakimiyetini sürdürdüğü St. Petersburg’un görkemli Ambassador Oteli’nde biraraya geldi.

Clinton’a sürpriz hediye

Yaklaşık bir saat süren görüşmede öncesi karşılıklı açıklamalar, müzakerelerin çetin geçeceğini gösteriyordu. Clinton daha St.Petersburg’a gelmeden, “Suriye’de oluşturulması planlanan geçiş hükümetinde Beşar Esad asla olmamalı. Yoksa Cenevre konferansı çöpe gider” dedi. Lavrov ise Rusya’nın “kırmızı çizgisini” tekrarladı: “Önce ateşkes sağlanmalı ve askerlerle isyancılar geri çekilmeli. Cenevre’de Suriye’ye dışardan reçete yazmak için toplanmamalıyız. Geçici hükümette kimlerin yer alacağını, Esad’ın kalıp kalmayacağını Suriyeliler arasındaki diyalogla belirlemeli.” Lavrov ayrıca Cenevre konferansına Suudi Arabistan, Ürdün ve Lübnan gibi Suriye’nin komşularının çağrılmaması eleştirdi, “Biz Suriye krizi etrafında bu önemli oyuncuların da yarın masanın etrafında bulunmasını tercih ederdik” dedi. 

...

Bakanlar düzeyinde düzenlenecek kritik Suriye konferansına ABD, Britanya, Fransa, Rusya, Çin, Türkiye, Irak, Kuveyt ve Katar dışişleri bakanları katılacak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Bu konferans Suriye’nin kaderini belirleyebilir” dedi. BM Özel Temsilcisi Kofi Annan ise “İyi bir toplantı olacak, iyimserim. Kabul edilebilir bir sonuç çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu. Annan’ın geçiş planı, Suriye rejiminin mevcut unsurlarından bir kısmının geçiş hükümetinde yer almasını öngörüyor.

Nerdun Hacıoğlu / Hürriyet



Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,775 µs