En Sıcak Konular

Erdoğan: Tribünlerde kalmak çok ağır bedeller ödetti

29 Haziran 2012 19:43 tsi
Başbakan Erdoğan, ''Türkiye, statik dış politikadan dinamik dış politikaya geçmiştir. Türkiye'nin ufku genişlemiştir'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Atatürk Üniversitesi, Doğu'nun en büyük üniversitelerinden biri olarak, içinde hikmet, nur, aydınlanma olan bilgi gerçeğinin somut bir abidesidir'' dedi.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Başbakan Erdoğan'a, uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora unvanı verdi. Bu amaçla düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, tevdi edilen fahri doktora unvanından dolayı çok büyük bir gurur ve heyecan duyduğumu ifade etti.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'a, üniversite senatosuna ve tüm çalışanlara teşekkür eden Erdoğan, Atatürk Üniversitesi'nin sadece Erzurum ve Türkiye'nin değil, tüm Doğunun en önemli ve en görkemli üniversitelerinden biri olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Latinlerin, daha geniş manada Batılıların sıkça kullandığı bir deyim vardır; 'ışık, doğudan yükselir'... Elbette burada ışıktan kasıt güneş değil. Belli ki Batılılar, Doğu'da üretilen ve dünyayı sarmalayan, bilginin yanında hikmeti, aydınlanmayı, nuru içeren ilimi kastediyorlar. Açıkçası, Atatürk Üniversitesi, Doğu'nun en büyük üniversitelerinden biri olarak, içinde hikmet, nur, aydınlanma olan bilgi gerçeğinin somut bir abidesidir.

Ben, Atatürk Üniversitesi'nin omuzlarında çok büyük bir ağırlık, büyük bir mesuliyet olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin en eski üniversitelerinden biri, Doğu'nun bir üniversitesi, Erzurum gibi büyük bir ilim şehrinin eğitim yuvası olarak, Atatürk Üniversitesi üzerinde büyük bir misyonu taşıyor. Bu üniversite, ışığın Doğu'dan yükseldiğini tüm dünyaya ispat etmek gibi bir mükellefiyetin içindedir. Bu üniversite, Doğu'nun, hikmetle, bilginin ışığıyla, aşkla yoğrulmuş eğitim kültürünü gelecek nesillere, yarının dünyasına taşımakla sorumludur.

Aynı zamanda bu üniversite, gerek Türkiye'de gerek Doğumuzdaki ülkelerde, her üniversite için örnek olmak, model olmak zorundadır. Türkiye'de, üniversitelerle birlikte başlayan yeni süreçte, Atatürk Üniversitesi'nin üzerindeki bu tarihi sorumluluğu ve misyonu hakkıyla yerine getireceğine inanıyorum.''
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Dış politikada tribünlerde kalmak, Türkiye'ye çok ağır bedeller ödetti. Türkiye, tribünlerde kalabilecek bir ülke asla değildir. Türkiye, mutlaka ve mutlaka sahaya inmek, sahada kalmak zorunda olan bir ülkedir'' dedi

Türkiye'nin Kafkaslar'a, Türk dünyasına ve Ortadoğu'ya açılan kapısı olan Erzurum'da, üniversitelerin, başta dış politika ve ekonomi olmak üzere her alanda etkin bir rol ve etkin bir rehberlik vazifesi yüklenmeleri gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin kuruluş hikayesinin çok çarpıcı olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Gazi Mustafa Kemal, 1937 yılında, Doğu'da büyük bir üniversite kurulmasının gerekli olduğunu ifade ediyor ve bununla ilgili talimatları veriyor. Ancak Gazi'nin 1 yıl sonra vefatıyla Doğu'ya üniversite kurulması da erteleniyor, unutuluyor ya da unutturuluyor. 1951 yılında, Merhum Menderes döneminde Gazi'nin bu talimatı hatırlanıyor ve Erzurum'da bir üniversite kurulması çalışmaları başlıyor.

Bu kısa tarihçe, aslında bize Türkiye'nin idaresi hakkında çok önemli ipucları veriyor. Türkiye, 1950 yılına kadar, içe dönük, dışa kapalı bir toplum görüntüsü verdi. 1950-1960 yılları arasında, Menderes döneminde bu içe kapanık yapı kırılırken, 1960 darbesiyle birlikte Türkiye yeniden içine kapandı.

Bu kısır döngü 1980'lere, Özal dönemine kadar devam etti. İçe kapanık Türkiye'de, iç siyaset ile dış siyaseti ayrıştıran, dış siyasette sorun yaşamamayı esas alan bir anlayış vardı. Sorundan uzak durma kaygısı, Türkiye'yi dış siyasette idare-i maslahatçı bir ülke konumuna sürüklemişti. Türk dış politikası statik yani durağan bir vizyona sahipti.''
 
''Risk almazsanız başarıyı yakalayamazsınız''
 
Tarih, kültür, medeniyet birikimini, komşuları, kardeş ve akraba toplulukları yok sayan bir dış politikanın Türkiye siyasetine egemen olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şu anda kimilerinin çıkıp Türkiye'nin mevcut dış politikasını eleştirdiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:

''Bu eleştiriler son derece manidardır. Zira bu eleştiriler, işte o 1940 model dış politika anlayışının bir tezahürüdür. 'Aman sorun çıkmasın' diyerek, Türkiye'de çok uzun yıllar dış politikada adım dahi atılmamıştır. 'Aman risk almayalım, aman hiç kimseyi ürkütmeyelim' diyerek, Türkiye'nin dış politikada on yılları çarçur edilmiştir.

Ekonomi bir risktir, siyaset bir risktir. Aslında hayat bir risktir. Risk almazsanız başarıyı yakalayamazsınız. Dış politikada tribünlerde kalmak, Türkiye'ye çok ağır bedeller ödetti. Türkiye, tribünlerde kalabilecek bir ülke asla değildir. Türkiye, mutlaka ve mutlaka sahaya inmek, sahada kalmak zorunda olan bir ülkedir. Bunun riskleri olabilir, bunun geçiş süreçleri olabilir, zaman zaman sorunlar yaşanabilir. Ancak, 'sorun çıkacak' diyerek, Türkiye pısırık bir politikayı, geleceğe ağır faturaları olan bir politikayı bu saatten sonra idame ettiremez, ettirmeyecektir.

Bugün Türkiye, statik dış politikadan dinamik dış politikaya geçmiştir. Türkiye'nin dünya ile arasındaki perde kalkmıştır, ufku genişlemiştir.''
 
-Yeni Türkiye-
 

Türkiye'nin, tarihsel, kültürel coğrafyasıyla ve bu coğrafyanın halklarıyla yeni ve samimi ilişkiler kurduğunu ve bunun da olumlu sonuçlarını aldığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin, iç ve dış siyasetin birlikteliğini ve ekonomi ile dış politikanın kenetlenmişliğini bu dönemde keşfettiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Türkiye, sadece dış politika anlayışını değiştirmekle kalmamış, dış politikasıyla bölgesine ve dünyaya model olmuştur, ilham kaynağı olmuştur. Bu anlayışla da zulümlere itiraz eden, hakkı savunan, zalimin karşısında duran, özgürlükleri sonuna kadar ve samimi şekilde savunan yeni bir Türkiye inşa edilmiştir.

aa


Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs