En Sıcak Konular

Düşürülen uçağımızı Natilius arayacak

29 Haziran 2012 13:16 tsi
Düşürülen uçağımızı Natilius arayacak Suriye tarafından Akdeniz'de düşürülen Türk savaş uçağını ve pilotlarımızı bulmak için hazırlık çalışmalarını tamamlayan dünyanın en önemli keşif ve araştırma gemilerinden olan Nautilus'a görev emri verildi.

Nautilus bugün yola çıkarak 2.5 gün içinde bölgeye ulaşıp arama kurtarma çalışmalarına başlayacak.

Kayıp askerlerimiz Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'u Nautilus arayacak. Nautilus, 1912 yılında Atlas Okyanusu'nda batan Titanik yolcu gemisinin bulunmasında görev almıştı.SURİYE tarafından Akdeniz’de düşürülen Türk keşif uçağında bulunan pilotları bulmak için ABD’nin ünlü araştırma gemisi Nautilus’a görev verildi. Nautilus, bugün yola çıkarak, 2.5 gün sonra bölgede olacak ve arama kurtarma çalışmalarına başlayacak.

Suriye’nin vurduğu RF-4 keşif uçağında bulanan pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’u arama çalışmaları sürüyor. Bu çerçevede İstanbul Haydarpaşa’da demirli bulunan ABD’nin ünlü araştırma gemisi Nautilus, arama çalışmalarına katılması için görevlendirildi. Türkiye’de Bodrum ve Karya Bölgesi, Kültür, Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) ile ortaklaşa bilimsel araştırmalar yapan, 11 milyon dolar değerinde, 65 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve bilim adamları ile 36 mürettebatın bulunduğu dünyanın en ünlü araştırma gemisinin, 4 gündür süren hazırlıklarını tamamladığı ve bugün ilerleyen saatlerinde bağlı bulunduğu İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan hareket edeceği belirtildi.

TİTANİK VE BİSMARK'I BULMUŞTU

Yaklaşık 3 yıldır Türkiye’de bulunan, Ege ve Akdeniz’deki tarihi batıklar ve bilimsel araştırmalarda Türk üniversite ve vakıflarına destek veren ve Titanik başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi bir çok tarihi gemileri bulan Dr. Robert Ballard’ın başkanlığını yaptığı Amerikan Deniz Araştırma Vakfı bünyesindeki Naitulus araştırma gemisinin, düşen savaş uçağını görüntülemek, gerekirse çıkarılışında yardımcı olmak için bölgeye gitmesine karar verildi.

DIŞİŞLERİ YETKİLİLERİ DE KATILACAK

Araştırma gemisinin Türkiye’deki sorumlusu ve BOSAV Başkanı kaptan Tufan Turanlı, yarın Bodrum açıklarından geçecek olan Nautilus’a bir sahil güvenlik botu ile giderek bineceğini ve araştırmalara katılacağını belirtti. Tufanlı, "ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Vakıf Başkanı Dr. Robert Ballard ile görüşerek, Nautilus’un Türkiye’ye yardımcı olması için her türlü hazırlığı yapmasını istemişti. Biz de gerekli hazırlıkları tamamladık. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı ile yola çıkıyoruz. Gemide araştırma görevlilerinin yanısıra askeri yetkililer ve Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ile bilim adamları da yer alacak, Bugünden itibaren 2.5 gün içerisinde bölgede olup çalışmalara başlayacağız. Allahın izniyle hem uçağımızı hem de pilotlarımızı bulmak istiyoruz" dedi.

DÜŞÜRÜLEN UÇAK VE PİLOTLARI ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR    

Suriye tarafından geçen cuma günü uluslararası sularda düşürülen Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E tipi ’Phantom’  keşif uçağı ve 2 pilotunu arama çalışmaları devam ediyor.

Hatay’ın Samandağ İlçesi’ne bağlı Çevlik kumsalındaki askeri rıhtımdan her gün sabah ve akşam saatlerinde kalkan sahil güvenlik botu arama çalışmalarına katılıyor. Buradan uçağın düştüğü Suriye karasularına doğru hareket eden hücumbotlar, yakıt ikmali için belirli aralıklarla rıhtıma dönüyor. Arama çalışmalarına 1 firkateyn, 1 hücumbot, 1 karakol gemisi, 2 sahil güvenlik botu ve 1 uçak, 4 arama kurtarma helikopteri ile derin sularda arama için 1 hidrografi gemisi katılıyor.

SİLAHLAR ATEŞLENMEYE HAZIR

Bu arada Çevlik kumsalındaki Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda bir dizi önlem alındı. Daha önce silahların üzeri kapalı olarak seyreden botlar, brandaları açılan ve ateşlemeye hazır silahlarla göreve gitmeye başladı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki personelin daha dikkatli davrandığı, nöbet tutanlar ile güvenlik sağlamak için birlik dışına çıkanların miğfer takmaları dikkati çekti.

AİLELERİ UMUTLA BEKLİYOR

Suriye tarafından füze ile düşürülen keşif uçağını arama çalışmaları sürerken henüz kendilerinden haber alınamayan Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un aileleri umutla bekliyor.

NAUTILUS GEMİSİNİN  ÖZELLİKLERİ

Dr. Robert Ballard idaresindeki gemide dört adet uzaktan kontrol edilen araç bulunuyor. Gemideki yüksek-geniş bant uydu sistemleriyle Rhode Island Üniversitesi Oşinografi Fakültesi’yle bağlantılar kuruluyor ve geminin bazı operasyonları canlı yayında dünyayla paylaşılıyor.

hurriyet



Bu haber 1,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,936 µs